Sari direct la conținut

Zece mituri despre somn

HotNews.ro

Despre somn se spun multe. Putine sunt insa adevarate. Dormi mult si te trezesti obosit, te deranjeaza partenera care sforaie toata noaptea sau, de cand ai imbatranit, ai ajuns sa dormi foarte putin? Nu te multumi doar cu niste explicatii babesti. Toate acestea arata ca ceva nu este in regula si ca trebuie sa cauti raspunsuri la specialisti.

1. Batranii dorm mai putin. Din contra, si ei trebuie sa doarma intre 7 si 9 ore pe noapte. Din pacate, din cauza acestui mit, foarte multi batrani care au probleme cu somnul se resemneaza si nu cer ajutor medical. De cele mai multe ori se intampla sa doarma mai putin pentru ca sunt bolnavi, ori pentru ca multe dintre medicamentele pe care le iau au reactii adverse, cum ar fi insomnia.

2. Daca dormi mai mult, scapi de oboseala. Multi cred ca daca se simt obositi in timpul zilei, ar trebui sa doarma mai mult noaptea. Acest lucru nu este neaparat adevarat. Daca persoana respectiva doarme intre 7 si 9 ore pe noapte, atunci ar trebui sa caute in alta parte raspunsuri la intrebarea: de ce se simte obosita? Daca dormi destul si tot te simti obosit, incearca sa faci un pic de sport sau sa iei mai mult aer. Daca nici acest lucru nu te ajuta, atunci ar fi cazul sa mergi la medic.

3. In weekend o sa recuperezi orele nedormite. Multi dorm mai mult sambata si duminica, sperand ca pot compensa deficitul de somn din timpul saptamanii. Ei bine, acest lucru face mai mult rau decat bine. Dormi pana tarziu una sau doua zile, iar de luni incepi sa te trezesti din nou devreme. Ar fi mai bine sa ai un program de somn constant, care sa-ti asigure intre 7 si 9 ore de somn in fiecare seara, decat sa-ti fortezi organismul sa se adapteze acestor schimbari.

4. Este normal sa sforai. Foarte multi cred ca este un lucru normal mai ales in cazul barbatilor. Foarte putini insa isi pun problema ca aceasta ar putea fi o boala. Daca te stii cu astfel de problema, mergi la medic. Exista tratamente reusite, care iti asigura tie si partenerei tale un somn odihnitor.

5. Nu poti dormi din cauza grijilor. Desi grijile si stresul iti pot afecta uneori somnul, insomnia este cauzata de alti factori. Se poate intampla ca anumite medicamente sau boli, precum depresia, anxietatea, astmul ori artrita sa nu-ti dea voie sa dormi.

6. Soferii care nu vor sa adoarma la volan trebuie sa dea drumul la radio, sa deschida un geam sau aerul conditionat. Toate acestea pot fi de ajutor pentru o perioada scurta de timp, insa daca iti este foarte somn, mai devreme sau mai tarziu vei adormi, indiferent daca esti la volanul unei masini, unui autocar sau pilotezi un avion.

7. Cateva ore de somn pierdute nu inseamna mare lucru. Indiferent ce ti se spune, daca-ti dai peste cap programul de somn de foarte multe ori, vei avea probleme fizice si psihice. Poti avea probleme hormonale si mai multe sanse sa te alegi cu o boala cronica. Daca pierzi niste ore bune de somn, degeaba vei incerca sa le mai recuperezi a doua zi.

8. Daca bei alcool inainte sa mergi la culcare, vei dormi ca un prunc. Este adevarat doar partial. Intr-adevar, alcoolul are efect sedativ, dar acesta nu tine mult. Vei dormi bustean doar trei sau patru ore. Apoi te poti trezi, poti avea cosmaruri sau migrene. Inainte de culcare, ar fi bine sa bei o cana cu lapte cald sau un ceai de plante. Vor avea cu totul alte efecte.

9. Te adaptezi repede cand vine vorba sa-ti schimbi programul de somn. Corpul tau are un anumit ritm in functie de activitatea pe care-o desfasori si de expunerea la lumina zilei. Cand calatoresti in diverse zone ale continentului sau cand lucrezi ture de noapte, organismul este nevoit sa se readapteze – pana se intampla acest lucru, vei constata ca o sa adormi mai greu. Pentru fiecare schimbare importanta in programul tau, organismul are nevoie de o zi sa se adapteze. Asta inseamna ca ii poate lua intre una si doua saptamani sa-si revina dupa o calatorie de la New York in China.

10. Copiii care nu-si fac somnul sunt obositi si nu te mai intelegi cu ei. Copiii sunt diferiti de adulti. Cu cat sunt mai obositi, cu atat dau impresia ca au mai multe energie. Cei cu probleme de somn pot avea si probleme de atentie si comportament. Cel mai bine ar fi sa nu te lasi pacalit de cata energie au, ci sa te uiti la ceas si, daca a trecut prea mult timp, sa-i pui sa se culce. Copiii au foarte multa nevoie de somn.

Sursa: about.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro