Sari direct la conținut

Cimitirul Eroilor Romani din Chisinau – azil pentru boschetari

HotNews.ro

Cimitirul Eroilor Romani cazuti in Primul Razboi Mondial din Chisinau a fost transformat, practic, in groapa de gunoi: locuitorii din imprejurimi arunca aici deseurile menajere, scrie agentia Flux, preluata de Rador. Totodata, cimitirul a devenit un loc populat de boschetari, care cotrobaiesc prin pungile cu deseuri in cautarea de-ale gurii.

Cimitirul romanesc de campanie din Chisinau a fost dezafectat in 1959 de catre regimul sovietic de ocupatie, fiind, in cea mai mare parte, ras de pe fata pamantului cu buldozerele. Pe locul lui a fost construit un spital si centrul comercial Jambo.

O parte a acestui cimitir s-a pastrat pana in prezent, iar monumentele si crucile ostasilor romani inhumati aici reprezinta atat un obiectiv istoric de importanta majora pentru populatia romaneasca majoritara din Republica Moldova, cat si un important patrimoniu monumental si arhitectural.

Solicitat de FLUX, presedintele Asociatiei Republicane a Participantilor la Razboaie, Vasile Zaiat, a declarat ca pentru a rezolva aceasta problema este absolut necesar ajutorul autoritatilor locale de la Chisinau.

„Am scris scrisori atat autoritatilor centrale, cat si celor municipale solicitand sprijin in restaurarea cimitirului, dar am ramas numai cu promisiuni. In perioada interbelica, statul roman avea grija de acest cimitir, organizand comemorari ale zilei eroilor, unde asistau delegatiile militare de la toate ambasadele. Acum insa, nu a ramas nimic din acest loc istoric, distrugandu-se crucile, mormintele si capela cimitirului”, a declarat Zaiat.

Teodosia Cosmin, ghid la Muzeul Memoriei Neamului, a declarat pentru FLUX ca in perioada de dupa declararea Independentei, autoritatile moldovene nu au intreprins, practic, nimic in vederea aducerii la o situatie cel putin decenta a cimitirului. „Numele eroilor nostri ar trebui stiute pe dinafara si rostite ca o rugaciune. Dar acum pasim pe acele locuri sfintite de sangele luptatorilor nostri si gasim numai sacose de gunoi, cruci si monumente distruse”, a spus Teodosia Cosmin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro