Sari direct la conținut

„Fratia intereselor” in Consiliul Judetean Alba

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Liberalii si democratii dezvolta in ultimul timp strategii de aliante diferite in Consiliul Judetean Alba. Teoretic, cele doua partide colaboreaza la toate proiectele introduse de Alianta „D.A.” pe ordinea de zi.

Practic, insa, fiecare dintre cele doua formatiuni a demarat deja crearea unor intelegeri informale, fie cu grupurile mici de consilieri, fie individual, cu cate un consilier din grupurile mai numeroase.

Democratii, care detin presedintia institutiei, au, din acest punct de vedere, primul cuvant. De altfel, presedintele CJ, Ion Dumitrel, a reusit o alianta tacita cu consilierii PRM, dar si cu cei ai Partidului Conservator (fostul PUR ‹ n.r.). Daca, initial, aceasta alianta a fost folositoare in lupta cu PSD, acum „prietenia” cu consilierii celor doua partide este buna si pentru lupta cu PNL.

Din acest punct de vedere, strategia pe termen lung a democratilor a vizat posibilitatea formarii unei majoritati simple in Consiliul Judetean chiar si in conditiile in care partenerii liberali si grupul consilierilor social-democrati ar avea alte interese si ar vota in consecinta impotriva proiectelor democrate.

Drept urmare, pana acum, doi alesi (unul de la PRM si unul de la PSD) au trecut la PD.

Strategia s-a dovedit a-i fi folositoare lui Dumitrel, care a stopat deocamdata privatizarea SC „Drumuri si Poduri Locale” SA (firma al carei actionar unic este CJ), in ciuda intentiilor liberalilor, declarate in mod public prin intermediul ministrului Teodor Atanasiu, privind demararea de urgenta a publicitatii in vederea vanzarii.

Comunicare inexistenta intre liberali si democrati

Comunicarea dintre liderii Aliantei pare a fi inexistenta in ultima perioada, in conditiile in care Teodor Atanasiu si Ion Dumitrel au facut in repetate randuri declaratii opuse, referitoare la acelasi subiect.

Desi stiau ca cele doua partide au interese diferite in ceea ce priveste privatizarea „DPL”, cei doi nu au avut puterea sa discute subiectul in interiorul Aliantei si au facut declaratii publice care arata tensiunea relatiilor dintre ei.

Timp de mai multi ani, firma care are in administrare drumurile si podurile judetene, s-a aflat mereu in centrul intereselor politice si financiare ale judetului din cauza sumelor importante de bani care s-au invartit prin „DPL”. De asemenea, societatea a constituit o cale cu aparenta legala de recompensare a primarilor partidelor care au detinut conducerea Consiliului Judetean.

Dincolo, insa, de interesele economice, problema dintre cele doua partide este si una politica. Se pare ca increderea dintre liderii celor doua filiale a lipsit inca de la inceput, unul dintre motive fiind si istoria lor comuna presarata de „mici tradari” si intelegeri de culise cu PSD.

Si acum, in secret, atat liberalii, cat si democratii au purtat discutii individuale cu consilieri ai fostului partid de guvernamant si se pare ca au obtinut chiar promisiunea unei colaborari pe sest in cazurile „delicate” care se dezbat in plen.

De altfel, o intelegere pe anumite proiecte este posibila chiar cu intreg grupul de consilieri ai PSD, in conditiile in care fostul partid de guvernamant poate obtine unele avantaje in CJ, profitand de neintelegerile dintre liberali si democrati.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro