Articole despre Revolutie, decupate din colectiile Bibliotecii Judetene din Alba
Articolele legate de Revolutia din decembrie 1989, aflate in ziarele locale din colectia Bibliotecii Judetene „Lucian Blaga” din Alba au disparut, fiind decupate de persoane ramase deocamdata necunoscute. Volumul de ziare a disparut din colectie timp cateva zile, dupa care a reaparut fara articolele respective.
Situatia a dus la demisia directoarei institutiei, Mioara Pop, si la sesizarea Politiei.
Un control ordonat de Consiliul Judetean Alba la Biblioteca Judeteana „Lucian Blaga” a scos la iveala o situatie bizara. Auditorii din cadrul CJ au constatat ca din colectia ziarului local „Unirea” din perioada decembrie 1989 – prima parte a anului 1990, lipseau sute de articole si fotografii decupate din 38 de ziare din colectie.
Spre exemplu, doua pagini din numarul din 23 decembrie 1989 al ziarului „Unirea” erau distruse. Lipseau patru articole si trei fotografii, printre care: „Suntem din nou liberi”, „De la Agerpress”, „Pentru dreptate si viata pasnica”. Cate cinci articole lipseau si din ziarele din 24 si 25 decembrie 1989.
Zece articole lipseau si din ziarul aparut a treia zi de Craciun, respectiv cel din 27 decembrie. Si mai multe articole lipseau din numerele aparute in ziarele din zilele urmatoare, printre care articole de fond, apeluri, cuvantari, stiri despre evolutia evenimentelor din oras si chiar un articol despre o convorbire telefonica dintre Ion Iliescu si Mihail Gorbaciov.
Catalogul cu ziare a lipsit 3-4 zile din biblioteca
Potrivit declaratiilor personalului Bibliotecii Judetene, volumul respectiv nu a fost gasit timp de 3-4 zile, dupa care a reaparut, in mod inexplicabil, in depozitul salii de lectura. Atunci s-a constatat si lipsa articolelor.
„Am ajuns la concluzia ca personalul angajat nu-si cunoaste in suficienta masura atributiile si sarcinile cu privire la gestionarea colectiilor si circulatia acestora in relatia biblioteca-cititor.
Intrucat pana la data verificarii, conducerea institutiei nu a luat masuri concrete pentru a identifica persoanele care se fac vinovate de aceste fapte (disparitia, distrugerea si reaparitia volumului in cauza) am procedat la luarea de note explicative de la personalului angajat, inclusiv de la conducatorul institutiei”, se arata in nota de constatare a raportului de audit intocmit de reprezentantii CJ.
Potrivit acestora, conducerea institutiei de cultura nu a luat masuri concrete pentru „asigurarea integritatii patrimoniului” si nu a verificat modul in care angajatii si-au facut meseria. Reprezentantii Consiliului Judetean au mai mentionat ca a fost sesizata Politia, pentru verificari.
Nu se stie deocamdata cine are interesul ca unele informatii aparute in presa, legate de Revolutie sa fie ascunse.
Demisie a directorului
Director al Bibliotecii Judetene in perioada verificata (23.12.1989-15.07.2005) a fost Mioara Pop. In urma scandalului, consumat deocamdata in interiorul celor doua institutii (Consiliul Judetean si biblioteca), aceasta si-a depus demisia din functie in urma cu cateva zile.
„Am incercat un fel de ancheta interna si nu am reusit sa aflam cine ar fi putut face asa ceva. Continui sa cred ca nu este cineva dintre noi”, a declarat Mioara Pop. Ea a adaugat ca taieturile nu puteau fi facute intr-o singura zi si ca nu se stie daca au fost facute mai demult sau recent.
Fostul director a mai spus ca a cerut eliberarea din functie si a si-a asumat o parte din vina. Ea a mentionat, insa, ca in doua ore de la data la care a aflat de lipsa articoleor a reusit sa reconstituie intreaga colectie.