Sistem de incalzire din perioada romana, descoperit la Alba Iulia
O cladire romana de mari dimensiuni, foarte bine conservata, a fost descoperita in Alba Iulia, la cateva sute de metri de un alt obiectiv arheologic-locuinta Guvernatorului provinciei Dacia. Arheologii au scos la lumina deocamdata doar o mica parte din edificiu. Cel mai interesant aspect al cladirii este tipul de incalzire cu care era dotata, denumit hipocaust: prin pardoseala si pereti.
Descoperirea a iesit la iveala datorita flerului unuia dintre arheologi, Marius Ciuta, care a insistat sa sape sub un strat de aluviuni ignorat pana acum cu ocazia altor sapaturi in zona.
Echipa condusa de acesta a demarat cercetari cu scop „preventiv de salvare a unor potentiale depuneri arheologice” la cererea firmei SC „Team Bau” SRL Alba Iulia, care intentioneaza sa construiasca pe respectiva locatie un bloc de locuinte.
Perimetrul in care are loc cercetarea este exterior castrului roman descoperit in oras (situat la cateva sute de metri). In acelasi timp, cladirea descoperita recent se afla la alte cateva sute de metri de Palatul Guvernatorului Provinciei Dacia.
In zona se presupunea ca exista urme ale civilizatiei romane, confirmandu-se, astfel, mai vechile verificari intreprinse de cercetatorul Adalbert Cserni (primul director al Muzeului National de Istorie). Acesta acreditase ideea ca in spatiul respectiv se afla cladiri administrative romane sau locuinte.
Descoperirea a fost facuta oarecum intamplator, arheologul Marius Ciuta continuand sa sape sub un strat de aluviuni. A iesit la iveala o portiune de cladire de mari dimensiuni care poate fi o locuinta foarte bine conservata sau o cladire administrativa.
Cel mai interesant aspect al edificiului este tipul de incalzire denumit hipocaust (adica incalzirea se producea prin intermediul unor curenti de aer cald, prin pereti si pardoseala). Peretii interiori erau din caramida si cei exteriori din piatra. Acest sistem seamana, ca principiu, cu cele mai moderne tipuri de incalzire, folosite in prezent in unele tari europene.
La o prima vedere, cladirea se pare ca dateaza de la sfarsitul secolului al II-lea, inceputul secolului al III-lea.
Directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, Gabriel Rustoiu, a declarat ca datorita importantei descoperirii va conditiona continuarea constructiei blocului de locuinte, de conservarea in situ a unei parti a cladirii.