Datoriile exploatarilor miniere, „arse” in termocentrale
Responsabilii din sectorul energetic din Transilvania pregatesc o mega-afacere prin care mai multe societati din acest domeniu se vor unifica intr-o structura unica, mai usor de controlat, si in care se vor pierde o parte din urmele afacerilor dubioase facute de fiecare societate in parte.
In plus, conform unui proiect de hotarare de Guvern, datoriile firmelor din sector care vor fuziona se vor „stinge” intre ele.
Pe masa Guvernului a ajuns un proiect de hotarare privind infiintarea „Complexului Energetic Hunedoara” prin fuziunea SC „Electrocentrale Deva” (filiala a „Termoelectrica” SA Bucuresti), a SE „Paroseni”, cu o parte insemnata din patrimoniul Companiei Nationale a Huilei Petrosani SA (respectiv cel aferent exploatarilor miniere de la Petrila, Uricani, Lonca, Lupeni, Paroseni, Livezeni,
Vulcan si Barbateni) si cu o parte din patrimoniul SC „Hidroelectrica” SA, mai precis cel al sucursalelor Hidrocentrale Sebes si Hateg si a „Termoserv” Deva SA. Capitalul social al noii firme ar urma sa fie detinut in intregime de Statul Roman.
O alta parte din CNH Petrosani va ramane de sine statatoare si va beneficia de energie electrica in calitate de „consumator eligibil”, potrivit documentului amintit.
Dupa ce va fi infiintata, SC „Complexul Energetic Hunedoara” va fi, la randul ei, divizata in mai multe filiale si sucursale, in mare pe aceleasi structuri, dupa care se va face si fuziunea. In acest fel, directorii actualelor structuri comerciale nu se vor opune, sperand ca vor fi pastrati in functii.
Partea nevazuta a afacerii
In nota de fundamentare a proiectului de hotarare aflat pe masa Guvernului se precizeaza ca fuziunea este necesara, printre altele, „pentru a avea un control direct asupra costului huilei extrase si utilizate in centralele de producere a energiei electrice si termice” si pentru „evitarea cheltuielilor neeconomicoase si a celor de transport a hulei la termocentrale”.
In realitate insa, unul dintre adevaratele motive ale fuziunii se ascunde in articolul sapte al proiectului de hotarare de Guvern, unde se precizeaza ca datoriile societatilor comerciale amintite, care fuzioneaza cu entitati din cadrul CNH Petrosani „se sting reciproc”. Astfel, exploatarile miniere, cu datorii de mii de miliarde sunt „spalate” dintr-un foc.
Tertii ar putea ramane fara contracte
Fuziunea hidrocentralelor cu exploatarile miniere ridica, insa, probleme firmelor care au contracte cu societatile care se vor unifica si care nu stiu daca isi vor pastra sau nu contractele stabilite anterior.
Potrivit subprefectului de Alba, Clement Negrut, pe adresa institutiei pe care o conduce a sosit un document care reprezinta punctul de vedere al „Hidroserv” Sebes, firma care sigura intretinerea, reparatia si modernizarea instalatiilor si agregatelor SC „Hidroelectrica”, respectiv a filialelor din Sebes si Sibiu privind infiintarea „Complexului Energetic”.
Firma din Sebes are contracte pe inca cinci ani de aici incolo. Directorul „Hidroserv” Sebes, Florin Radu, a precizat in documentul respectiv ca firma sa a investit in dotari si in specializarea personalului si a incheiat contracte de achizitii de echipamente si materiale.
De aceea, el a solicitat pastrarea contractelor cu „Hidroelectrica” Sebes si dupa inghitirea acesteia in „Complexul Energetic Hunedoara”.
Autoritatile din Alba nu au fost anuntate oficial de intentia de inglobare a unor firme judetene din sectorul energetic in mega-proiectul amintit. „Autoritatile din judetul Alba nu pot accepta asa ceva si urmeaza sa trimitem o nota la Bucuresti din partea conducerii judetului in care o sa anuntam ca nu suntem de acord cu acest lucru”, a afirmat Clement Negrut.