Cât plătește ministrul Cseke Attila pe asigurarea casei sale și ce le răspunde celor care se plâng că asigurarea obligatorie a locuințelor ar fi o taxă mascată
„Mie îmi place să fiu asigurat. Nu vorbim aici numai de inundații sau alunecări de teren. Poate să fie și un incendiu, care se propagă de la o altă proprietate.”, a declarat miercuri ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, întrebat dacă are asigurată casa de locuit din județul Bihor împotriva cutremurului, inundațiilor și alunecărilor de teren.
- „De când am cumpărat locuința plătesc în fiecare an, nu doar asigurarea obligatorie care e undeva la 100 de lei, ci și asigurarea facultativă. Nu am avut evenimente, este prima proprietate a mea și ne și place această casă, nu cred că o vom schimba.
- De la primul moment al achiziționării am avut asigurare facultativă. Asigurarea facultativă este 700-800 de lei pe an. 190 de mp este suprafața construită, suprafața locuită este mai mică de 132 de mp.”, a declarat miercuri ministrul Cseke Attila.
Potrivit declarației de avere, Cseke Attila deține o casă de locuit de 191 mp în județul Bihor, achiziționată în anul 2013.
Ce spune ministrul despre românii care reclamă că asigurarea obligatorie ar fi o taxă mascată și că nu are sens în zone lipsite de cutremure, inundații sau alunecări de teren?
- „Mie îmi place să fiu asigurat. Nu vorbim aici numai de inundații sau alunecări de teren. Poate să fie și un incendiu, care se propagă de la o altă proprietate. Adică pot fi foarte multe lucruri pentru care eu cred că este foarte bine să ne asigurăm proprietățile.
- Această asigurare îți dă această siguranță că în momentul în care se întâmplă ceva, pe românește, nu rămâi pe drumuri, pentru că dacă este singura ta proprietate atunci trebuie să ai grijă de ea. Acesta este punctul de vedere al persoanei fizice și pe care mi-l asum și ca ministru.”, a spus acesta.
Cunoaște situații în care oamenii deși asigurați, nu și-au primit despăgubirile de la firmele de asigurări?
- „Nu am auzit de un asemenea caz. Sigur zona în care locuiesc nu este expusă riscului de seism. Dar am văzut declarația de ieri a specialiștilor, legat de cutremurul din Gorj, care spuneau că este o surpriză o magnitudine de acest grad în această zonă. Adică lucrurile nu sunt numai cum am învățat în carte. Sunt anumite chestiuni care s-ar putea să se modifice de-a lungul timpului.
- Așa e nu numai cu riscul seismic, ci și cu inundațiile și incendiu. Eu recomand ca cine are această posibilitate să-ți faca asigurarea locuinței.
- Întotdeauna exista un risc indiferent unde locuiești si eu ca persoana fizica imi doresc să am o centură de siguranță.”, a declarat Cseke Attila.
ASF a confirmat recent pentru HotNews.ro că a primit reclamații de la asigurați care stau în zone fără inundații, alunecări de teren sau cutremure și reclamă că asigurarea PAD ar fi o taxă mascată.
În cazul românilor cu credite imobiliare, banca solicită și încheierea unei asigurări facultative a locuinței așa că automat trebuie făcută și asigurarea obligatorie PAD împotriva celor trei riscuri de dezastre naturale: cutremur, inundații și alunecări de teren.
Mai puțin de 20% din locuințele din România sunt asigurate PAD. Majoritatea – apartamente în orașe
Cele mai recente date ale PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor), societatea privată de asigurări care emite polițele PAD de asigurare obligatorie a locuințelor și plătește despăgubirile în caz de dezastre, arată că la finalul lunii ianuarie din acest an erau în vigoare 1.850.373 polițe PAD reprezentând 19,30% din fondul locativ național.
Peste 1,1 milioane de asigurări PAD sunt făcute pentru apartamente.