Sari direct la conținut

Sever Muresan va fi rejudecat pentru infractiuni mai grave

Gardianul

Tribunalul Constanta s-a hotarat, in sfarsit, sa-l judece pe Sever Muresan, inculpat pentru fraudarea Bancii Dacia Felix. La mijlocul lunii decembrie, cazul sau va fi repus pe rol, alaturi de cel care ii este coinculpat, Mircea Horia Hossu, fost prim-vicepresedinte al Bancii Dacia Felix.

In cazul lui Hossu, s-a discutat o incadrare juridica dintr-o fapta mai usoara in una mai grava, lucru care este de asteptat si in cazul lui Sever Muresan. Iata ca justitia romana incepe sa se „miste” in litera si spiritul legii. Cauza penala in care apar cei doi este judecata la Tribunalul Constanta incepand din anul 2002.

Sever Muresan a fost trimis in judecata pentru fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, inselaciune si o infractiune prevazuta de Legea nr. 31/1990. Alaturi de Muresan, este inculpat si Mircea Horia Hossu, trimis in judecata pentru aceleasi infractiuni, dar si pentru gestiune frauduloasa si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

Cei doi au fost trimisi in judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie.

Rechizitoriul procurorilor

Iata ce a retinut Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie in privinta celor doi: la data de 28 decembrie 1995, Banca Dacia Felix S.A. (B.D.F.

), societate bancara privata, cu sediul in municipiul Cluj-Napoca, a sesizat organele de urmarire penala cu privire la faptul ca, in perioada 1993-1995, Sever Muresan, care a avut calitatea de actionar, membru al Consiliului de Administratie al acestei banci si presedinte al mai multor societati comerciale inmatriculate in Romania si strainatate, cu ajutorul lui Mircea Horia Hossu,

prim-vicepresedinte al bancii, a mentinut si indus in eroare membrii Consiliului de Administratie, cu privire la participarea societatii Astra Romana Capital Sah Luxembourg la capitalul social al bancii, in scopul de a sustrage suma de 160.000.000 de dolari SUA, ce reprezenta contravaloarea unor produse metalurgice, pe care au insusit-o in interes propriu.

Astra Romana apartinea lui Sever Muresan, era inmatriculata in Luxemburg, unde legea este mai permisiva in privinta inregistrarii unor societati comerciale, carora le ofera facilitati fiscale deosebite.

Prin rechizitoriul din data de 7 octombrie 1997 al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, s-a dispus trimiterea in judecata, la Tribunalul Cluj, a inculpatilor Sever Muresan si Mircea Horia Hossu, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune, prevazuta de articolul 215 alineatele 2 si 3 din Codul Penal, cu aplicarea articolului 41 alineatul 2 Cod Penal si scoaterea de sub urmarire

penala pentru infractiunile de fals material in inscrisuri oficiale, prevazut de articolul 288 Cod Penal si uz de fals, prevazut de articolul 291 Cod Penal. Aceasta cauza privea numai o parte din faptele comise de cei doi inculpati, disjunse dintr-un alt dosar care ramasese, in continuare, in curs de instrumentare la Directia Cercetari Penale.

Stramutarea procesului

Dupa sesizarea Tribunalului Cluj, Curtea Suprema de Justitie a dispus stramutarea cauzei la Judecatoria Suceava, care, printr-o sentinta penala pronuntata in data de 29 mai 1998, a restituit dosarul Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, in vederea refacerii actului de sesizare al instantei.

Prin ordonanta din 22 iulie 1998 a Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, a fost infirmata solutia de scoatere de sub urmarire penala a celor doi si reunirea celor doua cauze in vederea constituirii unui singur dosar.

Prin rechizitoriul din 30 decembrie 1998 al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, s-a dispus trimiterea in judecata, la Tribunalul Suceava, a inculpatilor Sever Muresan pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si folosirea creditului societatii intr-un scop contrar intereselor acesteia, infractiune prevazuta de articolul 194

punctul 5 din Legea nr. 31/1990, si Mircea Horia Hossu, pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, gestiune frauduloasa si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. In cazurile ambilor s-a tinut cont ca infractiunile au fost savarsite repetat.

La data de 23 noiembrie 2001, Curtea Suprema de Justitie a dispus stramutarea cauzei la Tribunalul Constanta.

Mai trebuie precizat ca, in cursul judecatii, au fost audiati inculpatii, martorii din lucrari si cei incuviintati in aparare, dispunandu-se efectuarea unei expertize contabile judiciare, in vederea stabilirii raporturilor juridice dintre parti si creantelor datorate de societatile comerciale apartinand lui Sever Muresan, constand in credite, plasamente si dobanzi aferente.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro