Sari direct la conținut

Turul doi va decide adevaratii castigatori

HotNews.ro

Sondajele efectuate la iesirea de la urne (exit-poll-uri)la ora 19.30 au relevat, conform previziunilor, o ierarhie dominata de Uniunea Nationala PSD+PUR si Alianta D.A. PNL-PD, precum si „calificarea” candidatilor Adrian Nastase si Traian Basescu in turul doi pentru Cotroceni.

De asemenea, exit-poll-urile comandate de televiziuni arata ca, in urmatoarea legislatura, Parlamentul va fi compus din aceleasi partide ca si in ultimii patru ani. Proportia senatorilor si deputatilor va fi, insa, diferita.

Potrivit exit-poll-ului realizat de INSOMAR pentru TVR, candidatul Uniunii PSD+PUR la Presedintie, Adrian Nastase, a obtinut 43,7% din voturi in primul tur de scrutin, in timp ce Traian Basescu, candidatul Aliantei PNL-PD, a cumulat 34,7%. Departe de cei doi se afla C.V. Tudor – 11,6%, Marko Bela – 4,2%, Gheorghe Ciuhandu – 1,7%, George Becali-1,6%.

La Senat clasamentul este urmatorul: Uniunea PSD+PUR – 40,1%, Alianta D.A. PNL-PD – 33,8%, PRM – 13,1%, UDMR – 6,1%, PNG – 2,1%, PNTCD – 1,7%. La Camera Deputatilor, clasamentul este: Uniunea PSD+PUR – 39,9%, Alianta D.A. PNL-PD – 33,5%, PRM – 12,8%, UDMR – 6%, PNG – 2%, PNTCD – 1,7%. Pentru Antena 1, sondajul la iesirea de la urne a fost efectuat de CURS.

Conform acestui exit-poll, Nastase, a adunat 41,1% din voturi, in timp ce Basescu a obtinut 35,2%. CV Tudor a luat 12,4%, Marko Bela – 4,2%, George Becali – 2%, Gheorghe Ciuhandu – 1,8%. Potrivit CURS, Uniunea PSD+PUR a obtinut la Camera Deputatilor 38,9%, fiind urmata de Alianta D.A. PNL-PD cu 35,4 %, PRM – 13,1%, UDMR – 5,5%.

La Senat, Uniunea PSD+PUR – 39%, Alianta PNL-PD – 35,4%, PRM – 13,2%, UDMR – 5,4%. Trebuie mentionat faptul ca aceste date au fost centralizate cu o ora si jumatate inainte de inchiderea urnelor. In plus, oricat de apropiat de adevar ar fi exit-poll-ul, acest tip sondaj admite totusi o marja de eroare de doua-trei procente.

Astfel, romanii vor afla rezultatele finale abia dupa centralizarea voturilor si rezolvarea contestatiilor. Exit-poll-urile de la ora 21.00 au inregistrat in medie, diferente de 0,5% fata de ora 19.30 (O.B.)

Adrian Nastase: „Vom demara negocierile pentru noul Guvern”

„Dragi romani, astazi, 28 noiembrie, este o zi importanta pentru Romania democratica, pentru Romania moderna, pentru Romania europeana.

Vreau sa multumesc tuturor celor care au participat la acest scrutin, vreau sa multumesc liderilor politici si partidelor implicate in procesul electoral, pentru ca au respectat regulile democratice si pentru ca prin efortul lor, Romania a demonstrat inca o data ca este o democratie stabila.

Tin sa multumesc mass-media pentru informarea permanenta a opiniei publice si a observatorilor romani si internationali care au supravegheat evolutia votului, in mod special vreau sa multumesc colegilor mei din PSD si PUR si tuturor colaboratorilor nostri pentru eforturile lor din aceasta campanie.

Sondajele pe care le-am vazut impreuna indica Uniunea nationala PSD+PUR ca fiind castigatoare a alegerilor parlamentare. Multumesc, in numele meu si al colegilor mei pentru increderea pe care mi-ati acordat-o. Ne vom respecta promisiunile, vom indeplini tot ceea ce ne-am angajat sa facem. Chiar din prima zi de lucru. Vom comenta insa mai mult dupa finalizarea numararii voturilor.

In cel mai scurt timp vom demara negocierile pentru formarea noului Guvern, care va pune in aplicare proiectele cu care ne-am prezentat in fata dumneavoastra. La inceputul acestui an am promis partenerilor nostri europeni ca nu vom abandona agenda populatiei si nici agenda guvernarii, pentru o agenda electorala. Am facut ceea ce am propus. Trebuie sa mergem mai departe intr-un ritm mai sustinut.

Trebuie sa incheiem pana pe 17 decembrie negocierile cu UE. Trebuie sa ne dublam eforturile, pentru ca intr-adevar viata romanilor sa devina mai buna. Acest mesaj il dau colegilor mei care vor forma Guvernul, colegilor mei care vor lucra in Parlament, colegilor mei care vor ramane la partid. Aveti o datorie uriasa catre tara noastra, aveti o datorie uriasa fata de poporul nostru.

Iar eu, daca voi fi ales presedinte, voi veghea ca aceste angajamente sa fie indeplinite. In aceasta seara serbam victoria si suntem recunoscatori celor care ne-au acordat increderea pentru un nou mandat. Dar vreau sa va avertizez ca mai avem mult de munca pentru a atinge visul cel mai frumos al nostru: o Romanie fara saracie, o Romanie fara coruptie, o Romanie europeana.

Dragi romani, tara are nevoie de un presedinte care sa garanteze linistea si echilibrul. De un presedinte care sa va reprezinte cu cinste si cu demnitate, de un presedinte care sa munceasca pentru ca dumneavoastra sa aveti viata pe care o meritati. De un presedinte roman pentru Europa, si de un presedinte european pentru Romania.

Mi-ati acordat astazi cel mai mare numar de voturi din competitia prezidentiala. Va multumesc pentru sprijin si vreau sa va promit atat dumneavoastra cat si celor care nu m-au votat astazi ca voi fi un presedinte bun pentru fiecare cetatean al Romaniei, un continuator al lucrurilor bune infaptuite de presedintele Iliescu. Desigur, daca ma veti vota in 12 decembrie”.

Basescu: „Numaratoarea voturilor va apropia situatia”

„Avem convingerea ca numaratoarea voturilor va apropia si mai mult situatia, daca nu cumva va da castig de cauza Aliantei”, a declarat, plin de optimism, prezidentiabilul PNL-PD, Traian Basescu, imediat dupa aflarea rezultatelor exit-poll-urilor. Liderul DA a spus cat se poate de clar ca batalia adevarata se va da in turul doi al alegerilor prezidentiale.

„Articolul 103 din Constitutie aliniatul 1 mentioneaza ca acela care va castiga functia de presedinte va avea dreptul sa desemneze premierul in conditiile in care nici unul dintre partide nu a obtinut 51%”, a decretat Basescu. El a spus ca exit-poll-ul CURS este doar „o estimare”, care arata o diferenta de trei procente situata in marja de eroare.

„Nici un partid nu are 51%, inseamna ca nici o formatiune politica nu a obtinut dreptul de a conduce Romania”, a subliniat Basescu. El a mentionat ca asteapta numaratoarea voturilor, subliniind insa ca BEC va trebui sa tina cont de neregulile semnalate pe parcursul zilei de ieri.

Basescu a tinut sa multumeasca romanilor pentru prezenta la vot, precum si simpatizantilor Aliantei, membrilor PNL si PD si staff-ului de campanie. De asemenea, Basescu a multumit familiei pentru sustinere. „Este clar ca dupa numaratoarea voturilor vom sti cine are cel mai mare procentaj.

Vom stii care sunt posibilele aliante si vom sti cu certitudine, dupa turul doi, ca Traian Basescu va fi presedintele Romaniei”, a conchis liderul DA.

La randul sau, premierul desemnat al Aliantei, Calin Popescu Tariceanu, a sustinut ca este prematur sa se pronunte in conditiile in care exit-poll-urile prezinta situatia voturilor cu doua ore inaintea inchiderii urnelor. „Cred ca lupta intre Alianta si PSD este foarte stransa. Sunt ingrijorat de neregulile semnalate si dorim sa stim care este amploarea acestora”, a sustinut Tariceanu.

Augustin Bolcas, vicepresedinte PRM: „O mare frauda”

„Am venit nu pentru a da o declaratie de presa ci pentru a comenta la rece rezultatele alegerilor. In primul rand, tin sa ii urez La multi ani in mod public presedintelui partidului, Corneliu Vadim Tudor. Este ziua lui si de aceea nu a venit, o serbeaza cu fetitele si sotia. PRM a anuntat de mai demult ca se pregateste o mare frauda electorala. Din pacate, am avut dreptate si regretam.

Este vorba despre o frauda care s-a desfasurat pe patru paliere. In primul rand, prin presiuni, prin aparitii foarte rare si cenzurate ale membrilor PRM in toata mass-media. In al doilea rand, prin procesul de votare, prin constituirea comisiilor. In al treilea rand, prin fraude marunte cu rezultate eficiente de la furtul stampilelor pana la disparitia buletinelor de vot.

Aceste disparitii cat si afluxul de cetateni in ultimile ore de vot vor fi analizate de noi in paralel. In al patrulea rand, autobuze cu tineri din PSD au plecat in excursie spre Valea Prahovei si au votat in veselie, ca in excursie, in toate comunele de pe traseu. La fel au facut si membrii din Alianta D.A. PRM a facut, privitor la acest aspect, niste sesizari la BEC care au fost admise.

Asteptam rezultatele. Este greu de conceput din punct de vedere teoretic o eroziune a unui partid din opozitie si cresterea partidului de guvernamant. Suntem insa un partid serios si puternic. Este prematur sa discutam acum cui o sa dam voturile in turul care urmeaza deoarece aceasta decizie revine organului de conducere al PRM.

Este o ciudatenie ca Vadim a obtinut, procentual, mai putin decat partidul. Vadim nu este numai o locomotiva, este o racheta pentru PRM. Domnul presedinte este un om tare. Toate rezultatele provizorii sunt extraordinar de pline de ciudatenii. Nastase nu avea cum, ca om si ca presedinte de partid, sa adune aceste rezutate.”

ZIUA

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro