Sari direct la conținut

Mutilare cu premeditare (de Bogdan Ficeac)

Romania Libera

Inca nu putem sti ce finalitate juridica va avea scandalul cu matusile si averea pusa sub sechestru. Culmea ironiei, chiar si autosuspendarea celor doi grei ai PSD este nestatutara. Face parte din aceeasi categorie de manevre oculte prin care politicieni de prim rang vor sa scape si cu conturile pline, si cu fata curata.

Este putin probabil ca Adrian Nastase sa mai revina la varful politicii romanesti dupa ce istoria „matusii Tamara” a ajuns deja folclor de birt.

Nici puii de la Cornu nu cred in geniul financiar al batranei de 97 de ani sau in povestea cu bijuteriile aduse din strafundurile Rusiei si pastrate bine mersi pe timpul regimului comunist, vreme in care oameni cu averi mult mai mici isi lasau oasele prin Siberia sau prin inchisorile comuniste.

Cat priveste suma de 400 de mii de dolari primiti cu valiza si depusi la banca de amicul Tesu, ca sa nu stea doamna Dana in picioare, iarasi o multime de semne de intrebare. Cum spuneam, chiar daca toate aceste manevre sunt de rasul lumii, din punct de vedere juridic nu se stie ce li se poate intampla domnului Adrian Nastase sau domnului Dan Ioan Popescu.

Pentru ca legile patriei au fost cu premeditare mutilate de alesii natiunii tocmai spre a nu le da dureri de cap in asemenea situatii. Dorim sa ne incadram in Uniunea Europeana, sa ne racordam la legislatia europeana, dar recomandarile exprese ale UE referitoare la conflictul de interese in cazul demnitarilor au fost deliberat incalcate.

Legea romaneasca nu merge cu declararea averilor si a surselor acestora pana la rudele de gradul 3 si cu conflictul de interese pana la rudele de gradul 2, tocmai spre a nu deranja uriasul paienjenis de relatii pe baza caruia se fac profituri halucinante intr-un timp extrem de scurt. Acesta este si idealul majoritatii politicienilor nostri.

De la consiliile locale si judetene si pana la Parlament, pe scena politica fojgaie o sumedenie de borfasi, de plescari, de bisnitari, care habar n-au de problemele celor ce i-au votat, ci se agita doar pentru obtinerea de foloase proprii si imediate: case si terenuri pe de-a moaca, spagi cat cuprinde, contracte avantajoase cu statul s.a.m.d.

De 15 ani, legile care ar fi trebuit sa alunge aceasta fauna ticaloasa din prim-planul politicii au fost mutilate pana ce li s-a extirpat si ultimul dinte. Doar presiunea opiniei publice, in special prin intermediul presei, al catorva ONG-uri si al organismelor europene a impus adoptarea unor acte normative care sa-i oblige pe demnitari sa completeze macar niste banale declaratii de avere.

Care iata cat scandal au putut sa genereze si ce increngaturi tenebroase au dezvaluit. Urmarea: politicienii in cauza au iesit serios sifonati in ochii electoratului, partidul de asemenea. Justitia, insa, nu se stie ce va putea face, ce infractiuni ar putea retine la dosar. Doar daca cei de la „spalarea banilor” nu descopera vreo grozavie.

Democratiile avansate s-au confruntat cu asemenea probleme si au gasit mecanismele legislative de rezolvare a lor si de asanare a scenei politice. Experienta lor poate fi utila.

Nu ne ramane decat sa speram ca tot scandalul actual nu se va sparge fara urmari, ca un balon de sapun, ci va avea ca efect adoptarea de urgenta a unor legi si reglementari severe, in masura sa separe apele in politica romaneasca.

Parlamentarii insisi ar trebui sa se zbata pentru decantarea morala a forului legislativ, in loc sa se agite pentru pasapoartele diplomatice ale sotiilor sau pentru legitimatii valabile si dupa incheierea mandatului, care nu fac decat sa incurajeze traficul de influenta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro