Sari direct la conținut

Bursele europene isi mentin optimismul

BaniiNostri.ro

Fara a acorda o prea mare semnificatie celor cateva sesiuni de tranzactionare calme si cu volume reduse din preajma sarbatorii de 4 iulie, cresterea sustinuta din intervalul 3-9 iulie probeaza totusi rezistenta burselor la nivelele actuale.

Pe Wall-Street, procentajul actiunilor al caror pret se situeaza deasupra mediei la 200 de zile se situeaza la o cota neutra de 61%, comparativ cu starea de supracumparare din februarie, cand atinsese un maxim de 86%.

Variatia indicelui S&P500 in ultimele doua luni intr-un interval relativ strans de 3.5% poate fi interpretata drept consolidare, necesara pentru a potenta un nou val al trendului crescator.

Banca Centrala Europeana a lasat rata dobanzii neschimbata iar Banca Angliei a marit rata la 5.75%, conform asteptarilor analistilor si in ambele cazuri tonul discursurilor ulterioare deciziilor a indus ideea unor noi cresteri de dobanzi in cursul anului.

Dar optimismul cu care investitorii intampina debutul sezonului de rezultate financiare a prevalat in fata temerilor legate de pericolul inflationist si scumpirea creditelor; astfel DAX a incheiat intervalul 3-9 iulie cu avans de 1.5%, CAC +1.29%, FTSE +1.83%, DJEUSTOXX +0.87%.

Companiile din sectoarele de energie si de minerit au inregistrat in aceasta perioada avansuri substantiale datorita cresterii preturilor petrolului si metalelor: Total +3.16%, BHP Billiton +8.28%, Antofagasta +8.52%, Xstrata +9.88%. Tensiunile din Nigeria si ultimele reduceri ale OPEC-ului au sustinut cresterea constanta a pretului barilului pana la nivelul de 73$, maximul ultimelor 10 luni.

In consecinta, analistii au imbunatatit ratingurile acordate companiilor petroliere europene precum si estimarile privind pretul metalelor.

Integral in Banii Nostri

de Serban Florea

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro