Presa despre „pacea” de la Roma
Primul ministru roman si cel italian au redactat un docvument comun prin care cer implicarea Uniunii Europene in problema imigrantilor, scrie Gandul.
Cu prilejul italnirii Prodi a dat asigurari ca romanii nu vor fi expulzati in masa, informeaza EvZ.
Traian Basescu nu s-a lasat impresionat de acord si a acuzat reactia intarziata a celor doi sefii de guvern, afirma Cotidianul.
Romanii din italia au profitat de vizita lui Tariceanu ca sa-i solicite reducerea taxelor consulare si sprijin financiar pentru repatriere, sustine Romania Libera.
Document comun
Premierul roman, Calin Popescu Tariceanu si omologul sau italian, Romano Prodi au semnat, ieri, la Roma, o scrisoare comuna adresata presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso pe tema fluxurilor migratorii, cu referire clara la minoritatea roma.
Cei doi premieri considera ca raspunsul cel mai eficient in aceasta problema trebuie sa vina din partea Uniunii Europene, in conditiile in care state membre nu-si pot impiedica cetatenii sa-si exercite dreptul la libera circulatie, iar alte state membre nu sunt in masura sa absoarba un numar important de persoane, in conditiile in care nu au intotdeauna mijloacele adecvate.
Tariceanu si Prodi mai spun ca abordarea acestei probleme trebuie sa ia in considerare doua aspecte: integrarea sociala a populatiilor mai putin favorizate si cooperarea intre statele membre in termeni de gestionare a miscarii populatiilor lor.
Nu vor exista expulzari in masa
La nivelul guvernului roman va exista un grup de lucru – format din reprezentanti ai Ministerului Muncii, Educatiei si Internelor – care va gasi solutii pentru comunitatile de etnie rroma.
Nici ideea grupului de lucru comun nu este noua insa, daca tinem cont de un alt grup de lucru – Ministerele Muncii, Finantelor si Internelor -, care avea pe lista de prioritati aducerea „stranierilor” acasa.
Se pare ca singurul mod prin care muncitorii romani vor ajunge in patria-mama va fi prin intermediul italienilor, care le-ar putea semna decretele de expulzare. Totusi, premierul Romano Prodi a declarat ca nu vor exista expulzari in masa, ci doar individuale. Conditiile de expulzare au fost stipulate in decretul promulgat in acest sens, joia trecuta, de presedintele italian Giorgio Napolitano.
Tariceanu i-a asigurat ieri pe „stranierii” din Italia ca va suplimenta personalul consular si ca va trimite magistrati diplomati pentru a le oferi consultanta juridica romanilor pe numele carora s-a putea emite decrete de expulzare.
Din pachetul de masuri comune, romano-italiene, care vor fi parafate la sfarsitul lunii la Bucuresti, mai face parte trimiterea a 30 de politisti romani in Italia pentru a-i ajuta pe colegii lor la solutionarea infractionalitatii.
Romano Prodi i-a asigurat pe romani ca nu va modifica regulile in ceea ce priveste accesul la locurile de munca pe piata italiana, dar a facut inteles faptul ca Italia este constienta ca Romania se afla intr-o situatie de criza in ceea ce priveste forta de munca activa.
„Am ajuns la un punct maxim in ceea ce priveste numarul de imigranti romani si, in acelasi timp, Romania este intr-o situatie de criza”, a spus Prodi. Politia italiana, in numar mare in jurul cladirii guvernului de la Roma, nu s-a confruntat cu niciun incident in timpul intalnirii celor doua delegatii.
Tariceanu a fost urmarit de criticile lui Basescu si in Italia
Intr-un interviu acordat cotidianului „Il Messagerro’’, seful statului critica lipsa de reactie a Guvernului de la Bucuresti in criza romano-italiana, dar si atitudinea primarului Romei.
Basescu invoca, in apararea Romaniei, Columna lui Traian
Premierul Tariceanu nu a scapat de presedintele Basescu nici la Roma. Nici de criticile acestuia. Intr-un interviu publicat ieri de cotidianul „Il Messagerro’’, seful statului subliniaza responsabilitatea Guvernului de la Bucuresti si a celui de la Roma in chestiunea relatiilor tensionate dintre italieni si romani, dupa uciderea Giovannei Reggiani de catre un cetatean roman.
Un interviu pe alocuri mai mult decit elogiativ la adresa presedintelui, vazut drept „adevaratul lider al tarii, personajul care simbolizeaza unitatea natiunii, o adiere de intelepciune“.
„Cele doua guverne, o repet, au reactionat cu intirziere si doar atunci cind au simtit presiunea ziarelor si a opiniei publice. Trebuia facut ceva cu mult timp inainte, nu acum, daca se intuia ca se poate intimpla ceva“, afirma seful statului.
Basescu nu a ezitat sa-l critice si pe primarul Romei. „L-am intilnit pe primarul Romei, Walter Veltroni, in acest an. Am vorbit mult. Problema sa, mi-a spus, este minoritatea roma. I-am explicat punctul nostru de vedere. De aceea, ascultind anumite consideratii despre romani, le-am considerat incorecte“, a spus Basescu.
Seful statului a subliniat ca romii nu sint o problema doar romaneasca, ci una europeana si ca toti cetatenii care comit infractiuni trebuie pedepsiti cu cea mai mare fermitate. In final, intrebat de „Il Messagerro“ ce ii spune cuvintul Roma, Basescu devine metaforic: „Imi stiti numele, nu? Traian.
De fiecare data cind merg la Roma si trec pe linga coloana imparatului al carui nume il port, ma gindesc la legaturile profunde ale acestor doua tari prietene: Romania si Italia“.
Romanii din Italia cer reducerea taxelor
Reprezentantii comunitatilor romanesti i-au solicitat, miercuri, primului ministru Calin Popescu-Tariceanu, in cadrul unei reuniuni desfasurate la Academia di Romania, sprijin financiar timp de doua luni la intoarcerea in tara, pentru a-si gasi loc de munca, precum si reducerea taxelor consulare, relateaza Rompres.
Premierul Tariceanu si ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, le-au solicitat in schimb romanilor din Italia sa se coalizeze intr-o mare asociatie pentru a-si putea apara mai bine drepturile.
Romanii din Italia au spus ca multi dintre ei sunt gata sa se intoarca in tara cu conditia ca Guvernul Romaniei sa le ofere un sprijin financiar pe parcursul a doua luni, timp in care ei sa-si poata gasi un loc de munca. Eventual, au aratat romanii din Italia, Executivul sa le asigure inca inainte de repatriere garantia unui loc de munca.
De asemenea, pe langa solicitarea ca serviciile consulare sa functioneze 24 de ore din 24, s-a solicitat reducerea taxelor consulare considerate mult prea mari pentru romanii care muncesc in peninsula.
Un reprezentant al Asociatiilor de romani a mai cerut, totodata, stabilirea unui fond pentru repatrierea celor decedati, in conditiile in care exista firme italiene care solicita pana la 5.000-6.000 de euro in astfel de cazuri, iar romanii mai saraci nu-si pot trimite rudele decedate in tara.