Ce va însemna pentru români aderarea țării la OCDE / În ce stadiu suntem și cam cât ar dura
Românii vor trăi mai bine după aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvotare și Economică (CDE), a declarat Luca Niculescu, secretar de stat Ministerul Afacerilor Externe. El este și coordonator pentru aderarea României la OCDE.
„Vor veni mai multe investiții, vom fi mai bine clasați în ratingul de țară, vom avea o administrație mai bună, mai competentă. În alte părți așa s-a întâmplat. Nu văd de ce în România s-ar întâmpla altfel”, a spus el, într-o conferință organizată de Deloitte.
- Țările care au aderat au văzut imediat o creștere a investițiilor directe, o vizibilitate mai mare pe harta investitorilor mondiali. Poate înseamna o creștere a ratingului de țară, acces la expertiza OCDE care este din cele bune din lume. Adică avem acces la toate studiile, toate analizele OCDE.
Un lucru pe care OCDE nu îl acoperă încă, în opinia sa, este legat de industria de apărare, „dar cu ce se întâmplă acum în Ucraina am văzut că OCDE este foarte activ”.
Potrivit acestuia, aderarea la OCDE înseamnă schimb de bune practici.
„Sunt 300 de comitete OCDE la care România va putea să participe, iar experții români să dialogheze, să schimbe idei cu cei din OCDE în domenii din cele mai diverse. Experții români vor merge în alte state pentru a face evaluări, iar cei din OCDE vor veni în România”, a precizat el.
- Înseamnă o deschidere, un alt orizont.
„Vom sta la aceeași masă, vom împărtăți experiențe cu SUA, Japonia, Noua Zeelandă, Canada, țări din America latină. Fiecare vine la masă cu experiența lui, cu bogăția lui, înseamnă acces la cele mai bune date și statistici. OCDE are cea mai mare bază de statistici comparate și analize din lume. Înseamnă includerea României în toate statisticile și analizele comparative. Comparația te ajută să progresezi”, a explicat secretarul de stat.
- Se elaborează standarde care se aplică la multe țări.
Cât timp le-a luat altor țări să adere și în ce stadiu este România acum
Țărilor europene le-a fost ceva mai ușor să adere al OCDE. Au aderat în 3-4 ani, afirmă el.
„Țărilor non-europene le-a luat ceva mai mult. Criteriile pentru acest val de extindere sunt ceva mai ridicate decât au fost în trecut. Evit să mă pronunț cu privire la momentul în care vom adera”, a explicat Niculescu.
- Suntem în ultima fază de redactare a memorandumului.
„Sper să-l depunem foarte curând. Apoi vor veni o serie de chestionare. Vor veni comisii de evaluare. După ce fiecare comitet va da undă verde, atunci vom adera”, a mai arătat el.