Sari direct la conținut

VIDEO Capsula Orion care este în drum către Lună a mai zburat acum opt ani. Ce s-a întâmplat atunci și cât de diferit este Orion în 2022

HotNews.ro
Capsula Orion, Foto: NASA
Capsula Orion, Foto: NASA

Capsula Orion, care a fost lansată cu succes de racheta SLS, și-a început lungul drum de 26 de zile până la Lună și înapoi, dar Orion NU este o capsulă nouă și nu zboară pentru prima oară. În 2014 a ajuns în spațiu, dar pentru o misiune de numai câteva ore, într-o vreme când planurile NASA erau diferite de cele de acum.

Capsula a fost construită de Lockheed Martin, iar modulul de serviciu (denumit European Service Module), de către Airbus Defence and Space. Orion are spațiu pentru șase astronauți, dar nu a dus încă oameni în spațiu.

În 2018 i s-a adăugat o parte fără de care misiunea Artemis 1 nu ar fi fost posibilă: European Service Module (ESM) a fost construit mai ales de Airbus și furnizează sistemele de propulsie, rezerva de electricitate, controlul termic și toată cantitatea de gaze și apă necesare pentru a ține în viață astronauții de la bord, când vor fi misiuni cu echipaj uman.

Patru ani s-a lucrat la acest modul european, au fost presiuni de respectare a termenului de livrare, iar ESM a fost trimis în SUA în noiembrie 2018 de la Bremen (Germania), cu un avion cargo rusesc Antonov.

Dar să revenim la Orion.

Orion a ajuns în spațiu în 2014, dar nu a stat mult acolo, misiunea fiind de numai 4 ore și jumătate. Capsula, lansată cu o rachetă Delta IV Heavy, a ajuns la 5.800 km altitudine deasupra Terrei și a executat și două orbite terestre.

Altitudinea atinsă a fost una demnă de menționat, fiind cel mai îndepărtat punct atins de o navă spațială dezvoltată de oameni din 1972 încoace, de la misiunea Apollo 17. Practic, Orion a ajuns atunci de 15 ori mai departe decât este Stația Spațială Internațională de Terra.

Orion a trecut în 2014 cu bine testele: a reintrat în atmosferă cu 32.000 km/h și scutul termic a rezistat la 2.200 C. Și parașutele gândite să încetinească nava au funcționat foarte bine.

Acum opt ani planurile erau ca Orion să mai facă un zbor de test, fără oameni la bord, în 2018, iar în 2021 să ducă astronauți în spațiu. Încă de atunci se vorbea despre nevoia de a construi racheta SLS într-un timp cât de cât decent, dar iată că abia la aproape un deceniu SLS a făcut primul zbor. Acum opt ani, oamenii cei mai optimiști credeau că SLS va fi gata în 2017 sau 2018…

În 2014, cei de la NASA voiau ca undeva în jurul anului 2025 să „captureze” un asteroid cu ajutorul unui braț robotic, să-l ducă pe orbita terestră la Orion, iar astronauții să colecteze manual mostre de pe acel asteroid.

Surse: Washington Post, BBC, NASA

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro