Șeful bancherilor: Ar fi bine să ne punem centurile de siguranță. Nu neapărat că ne așteaptă lucruri mai negative, dar pot apărea situații neprevăzute
Ar fi bine să ne punem totuși centurile de siguranță. Nu neapărat că ne așteaptă lucruri mai negative decât cele din prezent, dar pot să apară situații neprevăzute, a avertizat miercuri Bogdan Neacșu, șeful CEC Bank și președintele Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor, la Forumul Bancar Român organizat de Finmedia.
„S-a vorbit foarte mult aici de câtă incertitudine există din perspectiva indicatorilor macroeconomici, din perspectiva evoluțiilor financiare, din perspectiva acelor elemente care pot să inducă un început de criză sau un început de recesiune. Depinde cum vrem să vedem toate lucrurile astea, a mai spus Neacșu.
Acesta este rolul principal al băncilor comerciale, ca plecând de la astfel de semnale să găsim acele soluții prin care să continuăm finanțarea economiei. De la începutul pandemiei vedem tot felul de de elemente care ne tot încearcă, spune reprezentantul bancherilor. „Am învățat să lucrăm de la distanță, am accelerat foarte mult digitalizarea. A venit pandemia, urmată de alte surprize. Vedem acest conflict militar care oricând poate să escaladeze într-o direcție sau alta. Lucrurile sunt departe de a-și găsi o soluționare. Evoluțiile s-au tradus într-o inflație crescând accelerat, prețuri crescând accelerat, criză energetică sau la aceste crize suprapuse și la alte lucruri care pot să apară”, explică Neacșu.
În opinia sa, creșterea dobânzilor se apropie de un final. „Trebuia ca acest raliu al dobânzilor să se întâmple? Da, trebuia! Chiar dacă această problemă are o fațetă nefericită pentru cei care au credite. Dar, pe de altă parte, trebuie să îi compensăm și pe cei care asigură finanțarea economiei- deponenții noștri. România a mai trecut prin astfel de etape, chiar cu dobânzi mult mai mari și, dacă vreți, inflație mult mai ridicată”, spune Bogdan Neacșu.
Nu se pune problema să ne comparăm cu acele vremuri, pentru că atunci vorbeam de un alt tip de tranziții. Dar și atunci am făcut față și am găsit soluții să mergem mai departe, a mai precizat el.
Vorbeam la început că e bine să ne punem în această centură de siguranță…Mai important este să ne asigurăm sau să înțelegem că ne așteaptă un traseu destul de lung de parcurs prin aceste incertitudini și este foarte important să nu obosim!, a declarat Neacșu.