Sari direct la conținut

Abrogarea procedurii de achizitie pentru beneficiarii de fonduri europene din mediul privat, in dezbatere publica pana miercuri

HotNews.ro

Ministerul Fondurilor Europene a publicat pe site-ul sau, www.fonduri-ue.ro, proiectul de Ordin privind abrogarea Ordinului nr. 1050 din 29 octombrie 2012 privind aprobarea Procedurii de atribuire aplicabile beneficiarilor privati de proiecte finantate din instrumente structurale, obiectivul „Convergenta”. Ministerul Fondurilor Europene asteapta opinii pe marginea proiectului de Ordin publicat pana miercuri, 31 iulie.

„Vom elimina procedura de achizitii pe care beneficiarii din mediul privat sunt obligati sa o deruleze in prezent. Aceasta este o actiune logica pentru ca acesti beneficiari co-finanteaza proiectele din resurse proprii si, din acest motiv, sunt interesati sa utilizeze eficient banii. In plus, beneficiarii din mediul privat nu au experienta in derularea de proceduri de achizitii, ceea ce inseamna ca aceasta obligativitate duce la intarzieri sau chiar blocaje in implementarea proiectelor”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Potrivit proiectului de Ordin, daca valoarea estimata a achizitiei nu depaseste pragurile valorice prevazute de art. 19 din O.U.G nr.34/2006, beneficiarul achizitioneaza direct produse, servicii sau lucrari. Daca valoarea estimata a achizitiei depaseste pragurile valorice prevazute de art. 19 din O.U.G nr. 34/2006, atunci beneficiarii privati vor aplica procedura simplificata, respectiv:

– in cazul contractelor de furnizare de servicii beneficiarii privati aplica procedura simplificata fara sa existe o limita valorica superioara de la care sa se aplice dispozitiile O.U.G nr. 34/2006;

– in cazul contractelor de servicii si lucrari beneficiarii privati aplica procedura simplificata daca nu indeplinesc cumulativ conditiile de la art. 9 lit. c si c1 din actul normativ mentionat.

  • Pe 11 iunie, ministrul Eugen Teodorovici anunta ca a propus eliminarea procedurii de achizitie pentru beneficiarii privati si ca asteapta un raspuns al Comisiei Europene.
  • Practic, beneficiarii privati de fonduri europene, mai exact in cadrul proiectelor finantate cu mai putin de 50% din fonduri publice, ar urma sa nu mai fie obligati sa efectueze proceduri de achizitie pentru bunurile sau serviciile prevazute in proiect.
  • Ministrul a explicat, in cadrul unei conferinte organizata pe 11 iunie, ca odata ce beneficiarul a primit aprobarea pentru a efectua anumite cheltuieli, pentru a derula un proiect, nu ar trebui sa ne intereseze de unde achizitioneaza un utilaj, spre exemplu. Important este sa atinga indicatorii prevazuti in proiect si sa se asigure ca bunul sau serviciul achizitionat are un pret corect si indeplineste conditiile necesare pentru a atinge rezultatele prevazute in proiect.
  • Eliminarea procedurii de achizitie inseamna inclusiv eliminarea conditiilor referitoare la conflictul de interese intre achizitor si contractant.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro