Sari direct la conținut

Academicianul Rene Girard, "noul Darwin al stiintelor umaniste", a murit la varsta de 91 de ani

HotNews.ro
Rene Girard, Foto: Wikipedia/ Public Domain
Rene Girard, Foto: Wikipedia/ Public Domain

Academicianul francez Rene Girard, un eminent teoretician supranumit „noul Darwin al stiintelor umaniste”, a incetat din viata miercuri, la varsta de 91 de ani, in Statele Unite, a anuntat universitatea Stanford unde acesta a predat pentru o lunga perioada de timp, transmite AFP.

„Renumitul profesor francez de la Stanford, unul dintre cei 40 de nemuritori ai prestigioase Academii Franceze, a decedat in casa sa de la Stanford miercuri, dupa o indelungata boala”, a declarat universitatea californiana intr-un comunicat de presa.

Desi uneori a fost trecut cu vederea in Franta, cartile sale au fost traduse in intreaga lume „oferind o viziune curajoasa si vasta asupra naturii, istoriei si destinului uman”, adauga prestigioasa universitate.

Michel Serres, de asemenea academician si profesor la Stanford, l-a supranumit „noul Darwin al stiintelor umaniste” in comunicatul de presa.

Rene Girard si-a inceput cariera ca teoretician literar, fascinat de toate stiintele sociale: istorie, antropologie, sociologie, filosofie, religie, psihologie si teologie.

„A influentat scriitori precum laureatul Nobel J.M. Coetzee si autorul ceh Milan Kundera, chiar daca nu s-a bucurat niciodata de apreciere in randul colegilor sai structuralisti, post-structuralisti, deconstructivisti si altii”, se mai arata in comunicatul Stanford.

Crestin, nascut in ziua de Craciun 1923 la Avignon, a scris mult pe subiectul diversitatii si unitatii religiilor.

Tatal sau era curator al bibliotecii si muzeului Calvet, din apropierea Palatului Papal din Avignon.

Absolvent al Scolii din Chartes, de formare arhivar-paleograf, Rene Girard s-a mutat in SUA in 1947.

A predat in numeroase universitati, precum Duke, Johns Hopkins si Stanford, unde a condus pentru o lunga perioada de timp departamentul de limba, literatura si civilizatie franceza.

Si-a incheiat cariera academica la Stanford in 1995, si a continuat sa traiasca acolo.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro