Sari direct la conținut

Accesorii de doi lei sau despre mesajul pierdut de Fiscul nostru

Contributors.ro
Adrian Luca, Foto: Arhiva personala
Adrian Luca, Foto: Arhiva personala

”M-am dus! Odată, ca să plătesc – doar nu puteam să rămân pe lista evazioniștilor speciali! – dar și de curiozitate, să-ți spun drept. Am zis că nu se poate să fie atât de absurd, o fi ceva la mijloc, o fi o greșeală sau un pretext, or avea ei să-mi spună ceva”.

Așa mi-a spus un cunoscut, mai zilele trecute, una din poveștile de, să le spunem, ”trezit contribuabilii”. Nu l-am crezut până când nu mi-a arătat, negru pe alb – ”DECIZIE referitoare la obligațiile de plată accesorii” în valoare de 2 (doi) lei – vezi document. Din rațiuni lesne de înțeles, ”temutul”, dar și temătorul nostru evazionist de doi lei a vrut să rămână anonim).

Și, urmarea?… ”Stai să vezi – chiar era vorba de doi lei, pe care nici nu a mai trebuit să-i plătesc, că mi-au zis că s-a anulat. Cam asta a fost tot. Știi cum e – aglomerație, nu stă nimeni acolo să-ți explice ce și cum”.

Deci … 2 (doi) lei! De ce? Asta e întrebarea! De ce s-a suspendat în așa măsură principiul raționalității, cel care, se spune, guvernează economia?

Cum ne-am obișnuit, statul nu are în fișa postului să se ocupe de „raționalitatea” contribuabilului. Și să fi fost omul în concediu, deplasarea la GHIȘEU tot pe banii lui se făcea! chiar să fi ales cea mai ieftină variantă posibilă de transport, un tramvai dus-întors tot îl ducea la 2,6 lei; și să fi fost cel mai calm om de pe planeta asta și tot ar fi trecut să ia o aspirină de doi lei de la farmacie la întoarcerea de la GHIȘEU Da, așa-i trebuie dacă umblă cu accesorii de doi lei!

Ne-am fi așteptat însă ca, în așa vremuri de austeritate, statul să se gândească măcar la raționalitatea folosirii banilor pe care îi gestionează (banii tuturor contribuabililor, dacă mai știe)! Este că și cele mai draconice contracte pentru achiziția colilor A4, plicurilor C7, serviciilor Poștei Române și tot l-ar fi dus pe raționalul stat la costuri de peste doi lei pentru a-și trimite opera (cu confirmare de primire)? (nota bene – chiar dacă Poșta e tot a statului, ca părți afiliate ar trebuie să încheie contractul la prețul pieței!).

Dar să mergem mai departe de acest calcul meschin, la bani mărunți! În definitiv, statul poate și chiar are datoria să dea un mesaj pe termen lung. Deci, în acest caz, pentru ce mesaj și-a asumat statul costul ostilizării suplimentare a contribuabilului și costul pierderii unor bani (aud acum că situația nu e deloc singulară: cineva mi-a spus că a primit decizie pentru trei lei, un altul, chiar și pentru un leu)

Cred că avem de unde alege: lupta cu evaziunea se dă până la ultimul leuț! contribuabilul trebuie ținut în priză până i se face părul măciucă! Administrația are o dorința sinceră (adică cu orice preț) de apropiere față de contribuabil, până la declararea sentimentelor pe față …

Pe acest fond optimist, tocmai am citit un anunț publicat săptămâna trecută de Serviciul public federal de finanțe din Belgia. Dacă se întâmplă să nu fiți ocupați cu strângerea banilor pentru taxe sau, taman bine, sunteți la coadă la Fisc, vă invit să citiți… așa, for fun, ce mesaj înțeleg să transmită belgienii:

„Pentru a vă încuraja să vă onorați obligațiile fiscale și pentru a crește conformarea voluntară, dorim să vă informăm, într-o manieră transparentă ca și până acum, în legătură cu mai multe acțiuni de control prevăzute pentru 2014 sau care sunt deja în curs. Astfel vă veți putea da seama mai bine de probabilitatea de a fi confruntați cu un control fiscal.

Dacă sunteți persoană fizică, riscați să fiți controlat dacă revendicați o exonerare de impozit în țară pentru un salariu, remunerație primită în străinătate sau dacă nu ați mai fost controlat în ultima perioadă.

Dacă sunteți o persoană juridică, riscați să fiți controlat: dacă raportul cifră de afaceri/cheltuieli a evoluat anormal sau nu corespunde cu datele raportate de alți contribuabili aflați în situații similare; dacă marja de profit este mai redusă decât marja obișnuită a contribuabililor din situații similare sau prezintă o scădere inexplicabilă; dacă sunt indicii că ați făcut cheltuieli private trecute ca achiziții de business și poate ați încercat să dezvoltați un circuit paralel; dacă sunt semnale că ați revendicat abuziv rambursarea TVA; dacă dosarul (contabilitatea) dumneavoastră nu a mai fost controlat de ceva vreme

Cetățenii și persoanele juridice care intră sunt incidența acestor acțiuni de control vor fi selecționați pe o bază de indicatori relevanți privind riscul fiscal ridicat. Este evident că, pe lângă aceste puncte de atenție specifice, Finanțele vor derula și alte controale ale situațiilor fiscale ale persoanelor fizice și companiilor”.

Îmi pare rău să vă spun, stimați belgieni, că nu așa se face: așa, simplu și clar? cu subiect și predicat? să nu mai fie nevoie să te duci la Ghișeu pentru interpretări?

Dacă am merge pe linia aceasta, cum am mai putea noi, românii, să citim în noul proiect de modificări la Codul de procedură fiscală: ”știm că avem prevederi evident neclare, dar …” ( tot for fun, puteți vedea aici despre ce e vorba. Indiciu – apare un al treilea rând de penalități, penalitățile de nedeclarare!).

Aud că „pe viitor, persoanele fizice vor putea fi notificate prin SMS, în locul variantei trimiterii unii aviz prin poştă” – spune o știre proaspătă. E un pas, măcar se mai mișcă ceva și pe la noi. Următorul pas, dacă mi se permite o sugestie, ar fi să se angajeze niște traducători onești care să se uite pe site-urile Fiscurilor din afară (atenție – pentru chestia cu SMS-urile ar trebui probabil să caute în arhivă). Ar putea angaja niște tineri, chiar fără experiență: oricum ar fi mai buni decât Google translate prin care ni se traduc directivele, recomandările, normele comunitare cu care ne ”aliniem” la Europa. Dar asta e o altă poveste, …

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro