Sari direct la conținut

Acești păianjeni ucid șerpi de sute de ori mai mari decât ei

HotNews.ro
Paianjeni care ucid serpi (foto Daniel R. Crook)), Foto: livescience.com
Paianjeni care ucid serpi (foto Daniel R. Crook)), Foto: livescience.com

Păianjenii veninoși ucid șerpi cu dimensiuni de zeci sau de sute de ori mai mari decât ei, iar deseori ies învingători împotriva șerpilor la fel de veninoși ca și ei, arată un nou studiu, citat de Live Science.

Cercetătorii studiului au descoperit 319 înregistrări ale păianjenilor care au ucis șerpi, dintre care 297 au fost evenimente naturale în sălbăticie. (Restul de 22 au fost puse în scenă în captivitate.)

Aproximativ o treime dintre aceste exemple au provenit din observații științifice publicate în reviste, în timp ce restul au fost găsite în știri sau pe site-urile de socializare.

„Cu cât mă ocup mai mult de această problemă, cu atât îmi dau seama că anumiți păianjeni realizează astfel de fapte incredibile”, a declarat coautorul studiului, Martin Nyffeller, biolog de conservare la Universitatea din Baza, care a raportat anterior despre păianjenii care mănâncă lilieci și alte vertebrate.

Păianjeni puternici

Hrănirea cu șerpi a fost remarcabil de răspândită, mai mult de 30 de specii de păianjeni angajându-se în prinderea lor în condiții naturale și alte 11 profitând de ocazie în captivitate, a raportat luna aceasta în Journal of Arachnology herpetologul J. Whitfield Gibbons.

Păianjenii din specia văduva neagră au fost cei mai frecvenți ucigași dintre păianjeni, responsabili pentru aproximativ jumătate din șerpii prinși; acest grup include infamele văduve negre marcate cu clepsidră (Latrodectus mactans, L. Hesperus, L. variolus), precum și rude precum păianjenul african (L. indistinctus). Acești păianjeni au dimensiuni mici de cel mult 1,1 centimetri și vizează de obicei șerpi mici și tineri, dar veninul lor este suficient de mortal pentru a ucide animale mult mai mari.

Membrii familiei tarantulei au fost responsabili pentru încă 10% din atacurile asupra șerpilor. Acești păianjeni mai mari nu construiesc pânze, ci vânează activ prada pe sol sau în copaci.

Un alt procent de 8,5% din incidente au fost efectuate de păianjeni mari, care sunt, de asemenea, cunoscuți că prind și mănâncă lilieci și păsări. Acești păianjeni țes pânze circulare mari și foarte puternice. Odată ce păianjenii ucid șerpii, aceștia îi consumă așa cum ar face cu o insectă.

Rapoartele despre păianjeni care mănâncă șerpi au venit de pe toate continentele, cu excepția Antarcticii, deși jumătate din evenimentele raportate au avut loc în Statele Unite și aproape o treime au avut loc în Australia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro