Sari direct la conținut

Achiziția celor 600 de BMW-uri de MAI s-a făcut cu abateri de la legea achizițiilor publice / Ce fonduri UE riscă să piardă Bode – DOCUMENT

HotNews.ro
BMW-uri Poliție, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
BMW-uri Poliție, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

​Achiziția celor 600 de BMW-uri de Ministerul Afacerilor Interne, condus de liberalul Lucian Bode, s-a făcut cu „o serie de abateri de la legislația achizițiilor publice”, susține Direcția din Transporturi responsabilă cu rambursarea plăților din fonduri UE, care a propus o corecție de 10% a contractului, se arată într-un document oficial obținut de HotNews.ro.

Informațiile apar într-un răspuns al Ministerului Transporturilor, condus de PSD-istul Sorin Grindeanu, la o interpelare pe tema acestei achiziții făcute de liderul USR, Cătălin Drulă.

Poliția Română nu depus încă cereri de rambursare la facturile plătite pentru BMW-urile livrate

Drulă a întrebat dacă Direcția Generală Organismul Intermediar pentru Transport a primit cereri de rambursare a facturilor plătite furnizorului pentru autoutilitarele livrate în cadrul proiectului „„Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulaţie”.

Este practic vorba de controversatul acord-cadru de peste 98 de milioane de lei atribuit de Inspectoratul General al Poliției Române în luna mai a anului trecut către Automobile Bavaria, al cărei fondator este Michael Schmidt, un apropiat al președintelui Klaus Iohannis.

Răspunsul primit miercuri, 17 mai, de liderul USR arată că Poliția nu a trimis nicio cerere de rambursare încă:

  • „Până la această dată, beneficiarul nu a transmis către Direcția Generală Organismul Intermediar pentru Transport nicio cerere de rambursare care să cuprindă facturile aferente autoutilitarelor achiziţionate în cadrul proiectului „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a treficului rutier privind încălcarea regulilor de circulaţie”.
  • Întrucât până la acest moment nu a fost depusă nicio cerere de rambursare în cadrul proiectului „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulaţie”, DGOIT nu a plătit/ rambursat nicio sumă către beneficiar.”, se arată în document.

Transporturile propun o tăiere de 10% din fondurile UE pentru abateri la legislația achizițiilor publice

Întrebați dacă au fost luate măsuri în urma verificării procedurii de achiziție, oficialii din Ministerul Transporturilor au precizat că au constatgat abateri legale și au propus o corecție financiară.

  • „Întrucât în urma verificării Acordului cadru de furnizare produse nr. 467952/15/04.08.2022 din cadrul proiectului „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulaţie”, cod SMIS 125180 au fost constatate o serie de abateri de la legislaţia privind achizițiile publice, conform prevederi H.G. nr. 519/2014, cu modificările şi completările ulterioare, a fost propusă o reducere procentuală în cuantum de 10%.
  • În acest sens, conform procedurilor, pentru definitivarea Raportului de neconformitate aferent Acordului cadru de furnizare produse nr.467.952/15/04.08.2022 a fost solicitat Beneficiarului un punct de vedere cu privire la proiectul raportului.”, se mai arată în document.

VEZI AICI INTEGRAL RĂSPUNSURILE TRANSPORTURILOR

  • HotNews.ro a solicitat un punct de vedere pe acest subiect atât ministrului de Interne, Lucian Bode, cât și Direcției de comunicare din MAI și vom publica răspunsurile acestora imediat ce le vom primi.

Ce contracte a semnat deja Poliția cu Automobile Bavaria

Acordul cadru privind achiziția celor 600 de BMW-uri este semnat pe 2 ani și prevede că „300 de mașini vor fi finanțate din fonduri UE, prin Programul Operational Infrastructura Mare – POIM, iar restul de 300 de mașini vor fi finanțate din bugetul de stat.”

Cantitatea minimă pentru un contract subsecvent este de 100 de mașini.

Datele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice arată că Poliția a semnat deja 2 contracte subsecvente cu Automobile Bavaria:

  • primul în 12 septembrie 2022, în valoare de peste 16,3 milioane de lei
  • al doilea în 9 mai 2023, în valoare de peste 32,6 milioane de lei.

Ce spune Poliția

Poliția Română susține, într-o precizare că în acest moment se află în derulare un Acord-Cadru, încheiat în data de 4 august 2022, prin care se intenționează achiziția a minim 300, cu un potențial de maxim 600 de autovehicule.

  • „În baza Contractului Subsecvent, din data de 12 septembrie 2022, Poliția Română a recepționat, până în data de 20 Aprilie 2023, 100 de autovehicule marca BMW. Conform clauzelor din Contractul de Finanțare (derivate din Condițiile specifice aplicabile Programului Operațional Infrastructură Mare), cererea de rambursare a sumei se formulează în termen de 3 luni, de la efectuarea plății”, arată sursa citată.

Poliția susține că, „până în prezent, la nivelul Poliției Române nu s-a comunicat vreo decizie cu privire la o eventuală reducere procentuală, aplicabilă contractelor subsecvente Acordului-Cadru.”

Oficialii Poliției Române au mai precizat că „plata pentru cele 100 de BMW-uri s-a făcut în luna mai din acest an, tranzacție aferentă primului contract subsecvent semnat în 12 septembrie 2022.”

Achiziția celor 600 de BMW-uri de către Ministerul de Interne, în atenția Parchetului European și a DNA-ului

Parchetul Uniunii Europene și DNA cercetează contractul de achiziție încheiat de Poliția Română cu firma Automobile Bavaria, pentru cumpărarea a 600 de mașini BMW, a relatat în luna martie a acestui an Europa Liberă.

Poliția Română a spus, într-un răspuns oficial pentru sursa citată, că „a pus la dispoziția Parchetului European toate documentele relevante cu privire la această achiziție” și că mașinile încă nu au fost recepționate.

Contractul este în valoare de 98 de milioane de lei, respectiv aproape 20 de milioane de euro, iar potrivit competențelor, Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi poate cerceta achiziții din fonduri europene, dacă acestea sunt mai mari de 10 mii de euro.

Și Direcția Națională Anticorupție (DNA) verifică achiziția din 2021 a Poliției, procedură de cumpărare la care s-a prezentat un singur ofertant, după o primă etapă eșuată.

Surse judiciare au precizat pentru Europa Liberă că DNA a deschis dosarul penal în toamna anului trecut, după ce s-a autosesizat. Aceleași surse au mai spus că și acum dosarul este în faza de cercetare in rem, adică nu există nicio persoană suspectă.

Drulă: Poliția ar putea plăti din bugetul național mașinile

Președintele USR, Cătălin Drulă, a atras atenția în interviul one2one, de la Europa Liberă, că Poliția ar putea plăti mașinile din bani proveniți din bugetul național, și nu din fonduri europene, pentru a evita eventuale verificări ale forurilor Uniunii Europene.

Europa liberă și g4media.ro au semnalat, în septembrie anul trecut, că Inspectoratul general al Poliției Române (IGPR) cumpără 600 de mașini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firmă condusă de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis. Sindicatul Europol a acuzat o licitație cu dedicație.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că prietenia sa cu omul de afaceri Michael Schmidt nu a contat în ceea ce priveşte câştigarea licitaţiei desfăşurate de Poliţia Română pentru achiziţionarea de automobile BMW şi a subliniat că, dacă sunt suspiciuni privind legalitatea procedurii, există suficiente autorităţi competente să facă verificări.

Automobile Bavaria a spus ulterior că Michael Schmidt, fondatorul companiei și apropiat al președintelui Iohannis, „nu mai deține nicio funcție și nu este implicat în operațiunile din România”.

Poliția Română susține că a ajuns să cumpere „un minim de 300 și un maxim de 600 de autoturisme marca BMW” de la firma condusă de un prieten al președintelui Iohannis pe motiv că la licitație s-a prezentat un singur distribuitor, deși patru producători îndeplineau cerințele, Mercedes, Jaguar și Alfa Romeo.

Sursa citată susține că demararea procedurilor pentru stabilirea specificațiilor tehnice datează din 2018, iar acestea „sunt aliniate standardelor europene”.

Poliția mai spune că a fost semnat un acord cadru, pentru un minim de 300 și un maxim de 600 de autoturisme marca BMW, seria 3, 4×4, la un preț per unitate de numai 32.000 de euro, fără TVA, iar în cei 32.000 de euro, intră și dotări specifice muncii de poliție, de aproximativ 4.000 de euro, respectiv, rampă, colantare, baterie suplimentară, precum și un set de anvelope de iarnă.

Pentru detalii citește:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro