Actiunile lumii, la maximele ultimelor 16 luni. Ce a dus bursele atat de sus
- Redactia Hotnews
Cotatiile bursiere s-au mentinut vineri la maximele ultimelor 16 luni, pregatite sa incheie o saptamana buna, in timp ce euro a scazut in continuare dupa decizia Bancii Comerciale Europene de a-si extinde programul de stimulare monetara, scrie Reuters.
Indicele MSCI World este pe plus cu 0,2%, pe cale sa consemneze un avans saptamanal de 2,7%. Indicele este cu doar o zecime de procent sub varful de joi, adica cel mai inalt nivel din august 2015 si pana acum.
In privinta Wall Street, cotatiile futures ale actiunilor americane au o evolutie usor in crestere, aratand ca investitorii inca doresc sa stea la cumparare in rally-ul ce a dus mai multi indici la maxime istorice.
Titlurile europene au avansat pana la cel mai mare nivel din ultimele unsprezece luni si se pregatesc de cea mai buna saptamana din februarie si pana acum, dupa decizia BCE de a reduce marimea programului de achizitii de obligatiuni, dar extinzandu-l pentru o perioada mai lunga decat se asteptau multi analisti.
Banca Centrala Europeana isi va reduce valoarea achizitiilor lunare de active la 60 miliarde incepand cu luna aprilie a anului viitor, fata de cifra de 80 de miliarde actuala. De asemenea isi va extinde programul de achizitii in perioada decembrie-martie – cu trei luni mai mult decat prevedea o parte a pietei.
Decizia a tras in jos randamentele obligatiunilor europene si a dat o forma abrupta curbei de randament, un cadou pentru banci, care de obicei se finanteaza pentru maturitati scurte si acorda imprumuturi pe termen lung.
Actiunile bancilor europene s-au retras vineri, consemnand o scadere de jumatate de procent, dar tot sunt cu aproape zece procente mai sus fata de inceputul saptamanii. Intregul sector este pe cale sa inregistreze cea mai mare crestere saptamanala din decembrie 2011 si pana in prezent.
La o luna dupa alegerile prezidentiale americane din noiembrie, actiunile de la nivel global au castigat aproape patru procente, iar Wall Street-ul a urcat la maxime istorice pe valul sperantelor intr-o crestere economica si inflatie mai mari ca urmare a stimulilor fiscali planuiti de presedintele ales Donald Trump.
Analistii spun ca semnele ca BCE va continua sa ofere sprijin monetar pentru cat timp va fi nevoie se potriveste cu promisiunea stimulilor fiscali intr-un “cocktail” primit bine de investitori.
„Pietele, deja bucuroase de posibilitatea unui val de stimuli datorat alegerii lui Trump, par aliniate sa primeasca si mai multi stimuli – atat monetari cat si fiscali – anul viitor. Este tot ce este mai bun din cele doua lumi pentru investitori”, spune Mike van Dulken, sef de cercetare la Accendo Markets.
Euro a scazut pentru a doua zi consecutiv, dupa ce anuntul de joi al BCE i-a generat cea mai mare scadere zilnica fata de dolar de la votul britanic pentru iesirea din Uniunea Europeana. Euro se tranzactiona pentru circa 1.0576 dolari, o corectie de 0,4%.
Atitudinea pro-relaxare monetara a Bancii Centrale Europene a generat si o cadere a costurilor de imprumut, desi unii spun ca in 2016 a fost consemnat apogeul relaxarii monetare.
„Trebuie spus ca stimulii oferiti de bancile centrale au atins varful in 2016. BCE este hotarata sa continue relaxarea cantitativa (QE) si Banca Japoniei desfasoara si ea ceva, asa ca sunt destule QU ce se vor prelungi si in 2017, dar trebuie spus ca s-a atins apogeul”, a spus Charles Mackenzie, director executiv in cadrul Fidelity International.
Deciziile Bancii Centrale Europene privind cumpararile de bonduri vin cu mai putin de o saptamana inainte sedintei de politica monetara a Rezervei federale, care va avea loc marti si miercuri.
Tranzactiile futures legate de evolutia dobanzii sugereaza ca investitorii considera ca exista o probabilitate de 98% a unei unei cresteri a ratei de dobanda cu un sfert de punct saptamana viitoare si o sansa de circa 50% a unei alte majorari cu 0,25% pana in iunie 2017.
ndicele dolarului, care masoara evolutia “bancnotei verzi” fata de un cos de sase valute majore este pe plus cu 0,2% vineri, avand un avans saptamana de 0,6%.
Petrolul a continuat sa avanseze in contextul optimismului tot mai mare ca producatorii non-OPEC ar putea sa urmeze exemplul cartelului si sa cada de acord si ei pentru reducerea productiei.
Sortimentul US Crude a castigat 0,9% pana la 51,32 dolari pentru un baril, iar cel Brent a urcat 0,7% pana la 54,23 dolari/baril.
Aurul a scazut cu 0,4% pana la 1.156 dolari pentur o uncie si se pregateste de o scadere saptamanala de 0,9%, presat de dolarul mai puternic si de asteptarile ca Rezerva Federala va ridica dobanzile saptamana viitoare.