Sari direct la conținut

Actiunile SIF-urilor au inregistrat cresteri substantiale in ultimele zile, pe fondul optimismului privind majorarea la 5% a limitei de detinere

HotNews.ro

Actiunile societatilor de investitii financiare au inregistrat cresteri importante in ultimele sesiuni de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti, inchizand pe plus in noua din ultimele zece sedinte, si au avut rulaje peste media obisnuita, motivul fiind asteptarile investitorilor privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5%. Majorarea pragului la SIF-uri va fi discutata in plenul Camerei Deputatilor in data de 22 noiembrie, dupa ce a primit un vot pozitiv in Comisia de Buget-Finante.

Brokerii consultati de HotNews.ro spun ca motivele aprecierii actiunilor celor cinci SIF-uri sunt discutiile privind pragul la aceste societati si vanzarea actiunilor BCR detinute de cele cinci companii catre Erste Group.

Razvan Pasol, directorul general al firmei de brokeraj Intercapital Invest, arata ca singurele stiri care au aparut in ultima perioada referitoare la SIF-uri sunt majorarea pragului si tranzactiile cu Erste, iar ambele au venit pe fondul unor actiuni subevaluate.

In ceea ce priveste majorarea pragului la SIF-uri, el a declarat pentru HotNews.ro ca aceasta decizie „este asteptata de foarte mult timp si fiecare pas care se face arata ca procesul merge mai departe”.

Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, a spus la randul sau ca evolutia din ultima perioada a actiunilor SIF-urilor este motivata de avizul pozitiv din Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor si iminenta trecere prin Camera Deputatilor.

„Mai sunt doi pasi pentru a trece acest proiect: trecerea prin plenul Camerei si promularea legii de catre presedinte. SIF-urile vor fi eliberate de constrangerea de 1%. Pragul va creste la 5% si sper ca aceasta miscare sa fie una care sa convinga ca, in final, ar trebui sa nu existe nicio limita de detinere pe aceste titluri. E un aspect pozitiv, care poate fi imbunatatit”, a afirmat Mihai Chisu.

Brokerul arata ca masura este apreciata de piata si este convins ca, in cazul in care votul merge in directia cea buna, SIF-urile vor beneficia de un suport pozitiv pe termen mediu si lung, care ar putea sa aduca in piata investitorii, „categorie care a cam disparut”.

„Astfel de masuri atrag participarea investitorilor pe piata, care sunt substanta unei piete de capital. Speculatorii reprezinta efervescenta pietei”, a precizat Chisu.

Intrebat pe ce isi bazeaza optimismul in ceea ce priveste majorarea pragului, Mihai Chisu a spus ca „daca esti corect in gandire vezi ca a primit avizul Comisiei de Buget-Finante si te gandesti ca in plen se urmareste o idee transmisa de comisia de specialitate. Logica te indeamna sa crezi ca este un preambul pozitiv”.

Ovidiu Marian: Sunt absolut convins ca va trece. Dupa 15 ani s-au mai tocit si coltii presedintilor de SIF-uri

Totodata, Ovidiu Marian, presedintele Comisiei buget-finante din Senat, unul dintre initiatorii acestui proiect de lege, este absolut convins ca proiectul va fi votat de plenul Camerei Deputatilor.

„Sunt absolut convins ca va trece, in pofida opozitiei presedintilor de SIF-uri, dar dupa 15 ani s-au mai tocit si coltii presedintilor de SIF-uri. Si-au demonstrat incompetenta pana acum, au demonstrat ca s-au comportat ca niste oameni care nu au investit niciun leu din buzunarul lor si a venit timpul ca cei care investesc sa decida”, a declarat Ovidiu Marian pentru HotNews.ro.

El crede ca proiectul va avea sustinerea tuturor partidelor, desi influenta presedintilor de SIF-uri, care a fost construita in ultimii 15 ani, inca exista.

Majorarea pragului la SIF-uri a fost votata in Senat in noiembrie 2009, iar Camera Deputatilor este camera decizionala.

Legislatia actuala a pietei de capital prevede ca un investitor sau un grup de persoane care actioneaza in mod concertat nu poate detine mai mult de 1% din actiunile unei Societati de Investitii Financiare, iar in cazul depasirii acestui prag acestia sunt obligati sa vanda detinerile care depasesc acest nivel.

Pragul de 1% a permis presedintilor de SIF-uri sa administreze aproape fara niciun control din partea actionarilor activele detinute de aceste companii. Totodata, brokerii au aratat ca limita de detinere impiedica fondurile de investitii sa faca achizitii substantiale la aceste societati.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro