Activele digitale și revoluția economică la care toți vom participa
Masa monetară globală crește într-un ritm accelerat, iar formele pe care le ia se diversifică. Unele bănci centrale lucrează la înlocuirea monedelor naționale clasice cu monede naționale digitale (CBDCs – Central Bank Digital Currencies) ce vor fi emise pe baza tehnologiilor distribuite de tip blockchain sau hashgraph, conform unui studiu recent al PwC. Totodată, se dezvoltă alternative la monedele clasice și CBDCs, și anume digital token-urile create de companii sau chiar de persoane fizice.
Ne aflăm în cursul unei schimbări economice fundamentale pentru care companiile trebuie să se pregătească, astfel încât să rămână competitive și relevante. În continuare este prezentată evoluția probabilă a utilizării anumitor categorii de active digitale în funcționarea economiilor naționale și internaționale, precum și în operațiunile companiilor.
Interesant este că nu doar băncile centrale vor fi producătoare de noi active digitale. Digital tokens vor fi alternative la monedele clasice și CBDCs și vor putea fi emise de orice companie sau persoană fizică. Pe de altă parte, NFT-urile (non-fungible tokens) sunt o altă categorie de active și reprezintă identitățile digitale ale activelor fizice sau digitale, facilitând tranzacționarea acestora.
Progresul tehnologic rapid a dus la creșterea puterii de procesare a calculatoarelor și la scăderea semnificativă a costurilor specifice. Pe de altă parte, inventarea primului blockchain în anul 2008 și a hashgraphului în anul 2015 (două tipuri diferite de registre digitale distribuite) au reprezentat platforme tehnologice suficient de solide pentru dezvoltarea de concepte financiare inovatoare. Un alt studiu PwC estimează că CBDC-urile și digital tokens reprezintă evoluția tehnologică ce va avea cel mai mare impact disruptiv în următorii 20 de ani. Se pare că schimbarea compoziției masei monetare ar putea fi soluția care să adreseze deficiențele sistemului economic din prezent, de aici putând chiar (re)apărea banii reali („sound money”), echivalentul aurului digital.
Citește mai mult pe blogul PwC România
Articol semnat de Gabriel Simion, Senior Associate PwC România
Articol susținut de PwC România