Sari direct la conținut

Activele rusești înghețate de UE vor genera 15-20 de miliarde de euro până în 2027, potrivit unui oficial UE

HotNews.ro
Război în Ucraina, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Război în Ucraina, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Activele rusești înghețate în Uniunea Europeană după invadarea Ucrainei de către Moscova ar putea genera profituri după impozitare între 15 și 20 de miliarde de euro până în 2027, în funcție de evoluția ratelor dobânzilor globale, a declarat un înalt oficial al UE, relatează Reuters.

O parte din profituri, precum și impozitul pe suma brută, probabil va fi transferată din UE la Kiev în mod regulat, dar o parte din bani va trebui să rămână în Occident pentru a construi un tampon împotriva posibilelor represalii ale Rusiei, care ar putea destabiliza sistemul financiar global, a spus oficialul.

Aproximativ 70% din toate activele rusești imobilizate în Occident sunt în depozitul central belgian de valori mobiliare Euroclear, care deține echivalentul a 190 de miliarde de euro din diferite titluri și numerar ale băncii centrale rusești.

„Vrem să ajutăm Ucraina, dar va trebui și să ne asigurăm că nu există nicio încălcare a stabilității financiare”, a spus oficialul UE, care are informații cu privire la negocierile privind utilizarea activelor.

„În momentul în care războiul se termină și toate reglementările pot fi făcute, toți banii care au fost reținuți provizoriu vor fi și transferați în Ucraina. Dar avem nevoie de o sumă semnificativă în Euroclear…”, a spus oficialul, argumentând că băncile rusești vor încerca, prin instanțele ruse care nu recunosc sancțiunile occidentale, probabil să pună mâna pe cele 33 de miliarde de euro de bani Euroclear din depozitul național de valori mobiliare de la Moscova.

De asemenea, Rusia ar putea lua măsuri legale pentru a confisca numerarul Euroclear de la depozitele de valori mobiliare din Hong Kong și Dubai, a spus oficialul, în timp ce probabil vor mai fi și alte procese de la băncile occidentale care și-au pierdut banii investiți în Rusia.

„Acesta este mecanismul prin care Euroclear ar putea fi golit total, practic”, a spus un înalt oficial al UE.

Dacă Euroclear ar rămâne fără capital, banca centrală belgiană ar trebui să-și retragă licența, ceea ce poate cauza o criză financiară globală, deoarece Euroclear are în custodie active de 37 de trilioane de euro, a spus oficialul.

Comisia urmează să prezinte săptămâna viitoare o propunere privind cât de mult din profiturile din următorii patru ani poate ajunge imediat Ucrainei și sub ce formă și cât ar trebui păstrat pentru a crea tamponul de siguranță. De asemenea, ar trebui să existe un mecanism de urgență în cazul în care Euroclear va avea probleme, a spus oficialul.

De la începutul războiului și până în februarie anul trecut, profiturile generate de activele rusești s-au ridicat la 5,2 miliarde de euro.

Se așteaptă ca 1,5 miliarde vor fi trimise la Kiev în acest an.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro