Sari direct la conținut

ActiveWatch si CJI: LPF si Asociatia Presei Sportive instaureaza cenzura in presa sportiva prin acordul pentru Liga 1

HotNews.ro

Organizatiile de media ActiveWatch si Centrul pentru Jurnalism Independent au sesizat, joi, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si Consiliul national al Audiovizualului in legatura cu Acordul pe care Liga Profesionista de Fotbal l-a incheiat cu Asociatia Presei Sportive din Romania, referitor la aceditarea jurnalistilor la jocurile din Liga 1 si Cupa Ligii, sezonul 2014-2015. Cele doua organizatii apreciaza ca acest acord este o „masura excesiva, discriminatorie si anti-concurentiala”.

Anuntul celor doua organizatii:

LPF si APSR instaureaza cenzura in presa sportiva

ActiveWatch si Centrul pentru Jurnalism Independent au sesizat astazi, 26.06.2014, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si Consiliul National al Audiovizualului in legatura cu Acordul incheiat intre Liga Profesionista de Fotbal (LPF) si Asociatia Presei Sportive din Romania (APSR) privind acreditarea reprezentantilor mass-media la jocurile din Campionatul National „Liga I” si Cupa Ligii, sezonul 2014/2015.

Acordul respectiv defineste regulile acreditarii jurnalistilor la partidele din Liga1 la fotbal, aceste acreditari urmand a fi eliberate numai de APSR si exclusiv jurnalistilor membri ai APSR. Masura este excesiva, discriminatorie si anti-concurentiala, prin faptul ca acorda unei singure entitati (o asociatie profesionala a jurnalistilor sportivi) dreptul de a elibera acreditari, acordandu-i acesteia un privilegiu nejustiticat, atat in raport cu alte organizatii profesionale, cat si in raport cu jurnalistii salariati/colaboratori ai unor entitati media sau jurnalistii independenti (freelance). Practic, se conditioneaza accesul la exercitarea profesiei de apartenenta la o anumita organizatie. Apartenenta la o asociatie profesionala este un drept, nu o obligatie.

De asemenea, Acordul defineste conditiile de retragere a acreditarii. Acestea le impun jurnalistilor sa nu prejudicieze imaginea LPF, a cluburilor membre, jucatorilor si oficialilor acestora.

Aceasta prevedere din contract limiteaza abuziv dreptul constitutional la libera exprimare in chestiuni ce pot fi de interes public si constituie un precedent extrem de periculos pentru libertatea presei. De asemenea, este impiedicat liberul acces al publicului la informatii si opinii, precum si libera formare a opiniilor. Rolul presei este de a veghea la bunul mers al societatii, cu precadere de a expune abuzurile, ilegalitatile si coruptia structurilor de putere, publice sau private. In cazul de fata structurile de putere sunt reprezentate de o entitate privata (LPF). Este foarte grav ca o asociatie profesionala de media cedeaza presiunilor venite din partea unor structuri de putere si limiteaza tocmai acele drepturi pentru care ar trebui sa militeze.

Facem un apel catre presa de sport si catre intreaga comunitate jurnalistica sa respinga acest Acord care submineaza independenta editoriala, exercitarea profesiei si dreptul la libera exprimare.

Mircea Toma, Presedinte ActiveWatch

Ioana Avadani, Director Executiv Centrul pentru Jurnalism Independent

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro