Adevarul – Dan Ioan Popescu gaseste vinovatii la Cluj
Presedintele PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, nu a vrut, ieri, sa-si asume ferm responsabilitatea pentru esecul candidatului pesedist Marian Vanghelie la alegerile din Capitala.
In urma cu mai bine de o luna, cand Popescu a presat si a obtinut lansarea lui Vanghelie in batalia pentru Bucuresti, seful filialei pesediste s-a angajat sa plece din fruntea organizatiei daca favoritul sau va obtine un scor mai mic decat cel al lui Mircea Geoana, la scrutinul local din iunie 2004.
Tehnic vorbind, Vanghelie a obtinut un rezultat mai slab decat al lui Geoana, ce-i drept la zecimale: 29,55 la suta fata de 29,74 la suta. „Diferenta este intre 29,74 la 29,73 (atat stia D.I.P ca ar fi obtinut Vanghelie – n. red.). Este in eroarea de calcul. Deci este un rezultat egal ca si procent”, a afirmat liderul pesedist.
In opinia sa, nu pot fi comparate voturile obtinute de cei doi: „Electoratul din Bucuresti este scarbit de numarul de alegeri, este a patra runda de alegeri. Faptul ca electoratul a fost obligat sa vina la alegeri pentru ca s-a creat artificial pozitia de primar general libera, prin plecarea domnului presedinte Traian Basescu la Cotroceni sunt lucruri diferite (sic!).
Acest numar redus de voturi s-a adresat tuturor formatiunilor politice, nu numai PSD”. D.I. Popescu a admis, cu chiu, cu vai, ca organizatia sa a dat gres cu mobilizarea propriului electorat la vot, dar si pentru asta a gasit o scuza: „A trecut o perioada prea scurta de la alegerile generale. Dezamagirea electoratului nu a tinut cont de culoarea politica.
Dezamagire a avut si electoratul Aliantei, dezamagire a avut si electoratul PSD”. Vicele pesedist crede ca de vina este partidul in ansamblul sau, care nu a reusit sa intre in rolul de partid principal al opozitiei si sa sanctioneze guvernul.
De vina pentru procentul lui Vanghelie este si fostul pesedist Cristian Popescu „Piedone”, care, inscriindu-se si el in competitie, a luat cel putin sapte procente de la candidatul PSD. De vina mai sunt si anumiti lideri ai partidului, pe care D.I. Popescu s-a ferit sa ii nominalizeze, care, „din diverse colturi ale tarii”, au criticat nominalizarea lui Marian Vanghelie.
Aluziile sefului pesedistilor bucuresteni bateau spre asa-numitul grup de la Cluj, format in jurului lui Ioan Rus, care s-a declarat nemultumit de faptul ca Vanghelie a ajuns emblema PSD.
Pe lista vinovatilor pentru rezultatul in Bucuresti, pe care Popescu nu a vrut sa-l numeasca direct „esec”, sunt si unii vicepresedinti ai organizatiei din Capitala, ramasi si ei nenominalizati, care nu s-au implicat suficient in campania electorala. Din discursul lui Dan Ioan Popescu a reiesit ca de vina nu este in mod cert Vanghelie, care a avut o prestatie foarte buna.
„Eu il sustin si acum pe Marian Vanghelie. (…). Cred ca, in 2008, el va putea sa candideze din nou pentru Primaria Generala”, a spus Popescu. De asemenea, n-au absolut nici o vina Adrian Nastase si Ion Iliescu, desi cei doi nu l-au ajutat cu absolut nimic pe Vanghelie si chiar au evitat sa se afiseze alaturi de candidat.
De fapt, a explicat el, Iliescu si Nastase nici nu au fost solicitati de catre PSD Bucuresti, care a vrut sa speculeze abilitatile administrative ale lui Vanghelie si nu sa dea campaniei electorale o tenta politica.
Popescu a mai spus ca a convocat pentru maine o sedinta de analiza a organizatiei pe care o conduce, la care isi va depune mandatul de sef al filialei, urmand ca subordonatii sai pe linie de partid sa decida daca il mai vor sau nu in fruntea organizatiei. Cat despre demisia directa din functie, Dan Ioan Popescu nici nu o ia in calcul: „Eu sunt un om vertical si corect. (…) Eu cred ca demisia
mea ar duce la o decapitare din nou a organizatiei de Bucuresti si o degringolada la nivelul filialei”. Dupa cum au stat lucrurile la sedinta de ieri a Delegatiei Permanente, unde nimeni nu i-a reprosat nimic lui Dan Ioan Popescu, este foarte probabil ca, la sedinta de miercuri, toata lumea sa il implore pe D.I.P. sa ramana in functie.