Adieu file-sharing in Franta
Adunarea Nationala a Frantei (camera inferioara a Parlamentului) a votat, cu putinii membri prezenti in sala, legea pe care o prezentam acum zece zile, potrivit careia oamenii pot ramane fara internet daca incalca de trei ori copyrightul.
Aceasta decizie ce poate servi ca exemplu si eventual precedent in intreaga lume a fost adoptata in ciuda opozitiei active venite din partea francezilor de rand, dar si a catorva deputati francezi. La dezbatarea finala au fost prezenti unul din patruzeci de deputati, a aratat unul dintre acestia, citat de TheRegister.
Dispozitiile legii spun ca va fi creata o Inalta Autoritate, ce va monitoriza si reglementa in viitor uzul internetului in Franta. Principiul legii este simplu. Oricine este suspectat ca downloadeaza material ilegal va primi scrisori de avertizare. Prima ii va recomanda sa verifice legalitatea conexiunii sale. Daca utilizatorul o ignora si este detectat ca downloadeaza ce nu trebuie in decurs de sase luni, soseste si a doua.
In final, daca la sfarsitul anului se petrece si a treia „infractiune”, Autoritatea (supranumita Hadopi de catre francezi) va decide daca sa suspende accesul la internet pentru persoana respectiva, pe o perioada variabila. Indiferent daca utilizatorul a facut-o cu intentie, sau cineva s-a folosit de conexiunea sa fara stirea lui, acesta va fi pedepsit.
Decizia de a suspenda internetul apartine monitorizatorilor, care pot sa aleaga sa nu intrerupa internetul. Aceasta posibilitate vine ca urmare a faptului ca anumite institutii ale guvernului sau companii pot ramane fara acces la net daca angajatii lor folosesc calculatoarele pentru a face ceva ilegal.
O clauza speciala, cunoscuta drept „Hallyday”, stipuleaza ca downloadul operei unui artist care locuieste intr-un „paradis fiscal” nu va fi judecat in acelasi fel. Johnny Hallyday (un cunoscut artist francez) locuieste acum in Elvetia, platind minimul de taxe pentru castigurile sale din tara natala.
Nicolas Maubert, un avocat francez, a afirmat ca legea poate fi atacata pentru ca blocarea accesului la internet ar putea incalca drepturile constitutionale.
Un obstacol suplimentar al aplicarii legii s-ar putea dovedi Parlamentul European, care saptamana asta a votat ca garantarea accesului la internet pentru cetateni este un drept uman fundamental.
Desi astfel nu ar mai avea puterea de a intrerupe accesul, Autoritatea nou creata ar putea in continuare sa dea amenzi si sa dispuna alte penalitati.
Alex Sima – TownPortal