Sari direct la conținut

Afacerea „Flora”, administrata de doua consilii paralele

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Reteaua de magazine „Flora” SA din Cluj-Napoca este condusa in prezent de doua consilii paralele de administratie. Cel in fruntea caruia se afla omul de afaceri Gheorghe Dunca a reusit sa mai castige doua procese din cele circa 100 de actiuni in Justitie pe care le-au deschis impotriva rivalilor din Consiliul de Administratie condus de Rozalia Racurariu.

In acest moment, Dunca detine controlul asupra sediului companiei, in timp ce Rozalia Pacurariu controleaza cele 11 magazine alimentare si unitati de productie.

Gheorghe Dunca a obtinut decizia civila numarul 615/2005 a Curtii de Apel Cluj-Napoca si o incheiere, pronuntata de aceeasi instanta, prin care i se recunoaste calitatea de presedinte al Consiliului de Administratie al SC „Flora”. Pe de alta parte, in Registrul Comertului sunt inscrise deciziile luate de Consiliul de Administratie condus de Rozalia Pacurariu.

Lupta dintre cei doi dureaza de patru ani, iar intre timp au expirat mandatele de presedinti obtinute de Dunca si Rozalia Pacurariu, asa ca ambele tabere au organizat adunari generale ale actionarilor care le-au oferit cate un nou mandat. Rozalia Pacurariu este sotia fostului senator PD Iuliu Pacurariu, actual consilier al ministrului Administratiei si Internelor.

In aceasta afacere exista zeci de dosare civile, comerciale si penale aflate pe rolul instantelor de judecata. Procesele au fost intentate reciproc intre gruparea actionarilor care o sustine pe Rozalia Pacurariu si grupul care il sustine pe omul de afaceri Gheorghe Dunca, cel care se considera drept presedintele legitim al Consiliului de Administratie al societatii.

Avocatii sotiei politicianului democrat au afirmat ca intreaga afacere este complicata de solutiile contradictorii pronuntate de judecatori. Practic, in fiecare saptamana, pe rolul instantelor clujene apar noi cereri depuse de cei doi si se deschid noi dosare care complica si mai mult situatia juridica a societatii.

In acest moment, controlul asupra firmei este detinut de Rozalia Pacurariu, care, de altfel, a scos din buzunar banii cu care i-a platit pe cei care i-au vandut actiunile. Rivalul sau, Gheorghe Dunca, nu a cumparat actiuni, dar se bazeaza pe mandatul de presedinte al Consiliului de Administratie obtinut in anul 2001 si care ar avea teoretic o durata de patru ani.

Povestea dosarului „Flora” este una complicata. Pe scurt, dupa 1989, directoarea societatii, Rozalia Pacurariu a obtinut privatizarea firmei prin metoda MEBO. Adica actiunile lantului de magazine au fost cumparate de angajatii „Flora”.

La privatizare au participat, insa, si persoane care nu lucrau in cadrul firmei. Printre ele se numara un fost functionar, Gheorghe Dunca. In anul 2001, Rozalia Pacurariu a fost inlaturata de la conducerea firmei, iar Dunca a obtinut functia de presedinte al Consiliului de Administratie si de director al societatii.

Concomitent, a fost ales un nou Consiliu de Administratie care un an mai tarziu l-a revocat din functie pe acesta.

Insa, Dunca sustine ca decizia de revocare este ilegala si a contestat-o in Justitie. Intre timp, fosta directoare a incheiat contracte de vanzare-cumparare pentru actiunile detinute de angajatii firmei, in urma carora a devenit actionar majoritar la „Flora” SA.

Numai ca Dunca a contestat in instanta valabilitatea acestor contracte, pe motiv ca tranzactiile ar fi fost incheiate fara organizarea licitatiei prevazute in statutul societatii.

Intre timp, micii actionari au incheiat o noua serie de contracte de vanzare-cumparare pentru actiuni, care nu au fost contestate in Justitie, deci care teoretic isi mentin valabilitatea. In plus, Rozalia Pacurariu a cedat pachetul majoritar de actiuni de la „Flora” firmei „Elboris”.

Seria de contestatii si procese dintre cei doi au starnit confuzie in randul partenerilor si angajatilor „Flora” SA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro