Agenția pentru Medicamente din SUA refuză să ia poziție pe tema dozei 3 de vaccin: Nu am verificat studiile relevante
Angajaţii Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din Statele Unite au refuzat să exprime o poziţie privind autorizarea rapelului vaccinului pentru Covid-19 al Pfizer, afirmând că nu au evaluat încă toate datele disponibile, transmite CNBC, potrivit News.ro.
”Este posibil să existe multe studii relevante, dar FDA nu a evaluat independent sau nu a verificat datele fundamentale sau concluziile lor. Unele dintre aceste studii, inclusiv date din programul de vaccinare din Israel, vor fi discutate în timpul unei întâlniri din 17 septembrie”, a anunţat FDA.
Angajaţii FDA au spus că unele studii observaţionale au sugerat scăderea eficacităţii vaccinului Pfizer în timp, în privinţa infecţiilor simptomatice sau împotriva variantei Delta, în timp ce altele nu au sugerat acest lucru.
”Pe ansamblu, datele arată că în prezent vaccinurile pentru Covid-19 licenţiate sau autorizate în SUA încă oferă protecţie faţă de formele grave de Covid-19 şi deces în Statele Unite”, au scris aceştia.
Raportul angajaţilor are rolul de a informa Comisia Consultativă pentru Vaccinuri şi Produse Biologice Asociate, care se întruneşte vineri pentru a evalua solicitatea Pfizer de aprobare a rapelului său pentru Covid-19 în vederea administrării populaţiei.
Documentele publicate oferă o imagine privind punctul de vedere al agenţiei faţă de a treia doză.
Administraţia Biden a afirmat că vrea să înceapă să ofere populaţiei rapeluri cel mai devreme de săptămâna viitoare, în funcţie de autorizarea acestora de către FDA. Măsura face parte din planul preşedintelui Joe Biden de a combate numărul mai mare de cazuri de Covid-10, determinat de varianta Delta, care se răspândeşte rapid.
Oamenii de ştiinţă şi alţi experţi în domeniul sănătăţii au criticat în mod repetat planul, afirmînd că datele citate de oficialii din domeniul sănătăţii nu sunt convingătoare, ei caracterizând presiunea administraţiei pentru rapeluri ca fiind prematură.
În prezent, nu există un consens în comunitatea biomedicală referitor la administrarea de rapeluri populaţiei generale, a afirmat Dan Barouch, imunolog la Harvard Medical School.