Sari direct la conținut

Agricultura in TTIP: Indicatiile geografice raman un subiect de divergenta SUA – UE in negocierile Acordului transatlantic​

HotNews.ro
Tom Vilsack si Dacian Ciolos, Foto: Comisia Europeana
Tom Vilsack si Dacian Ciolos, Foto: Comisia Europeana

Uniunea Europeana trebuie sa explice mai bine Statelor Unite de ce fermierii americani nu vor putea comercializa pe piata transatlantica produse agro-alimentare realizate pe pamant american sub denumiri geografice europene. Indicatiile geografice din agricultura raman, deocamdata, un punct in care se poticnesc negocierile SUA-UE pentru viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), si in urma discutiilor care au avut loc, marti, la Bruxelles, intre comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, si secretarul american de resort, Tom Vilsack.

Oficialul american a subliniat diferenta intre sistemul comercial din SUA, bazat pe marci comerciale – trademark system -, si cel european, bazat pe indicatii geografice si denumiri de origine.

„Mi-am exprimat intelegerea si aprecierea fata de motivul pentru care acesta este un subiect imporant pentru UE. Si este important si petru SUA. Sistemul nostru este un sistem de marci comerciale (trademark), evident, este diferit de cel european„, a spus Vilsack, intr-o conferinta de presa comuna cu Ciolos.

In context, el a subliniat ca este important ca Uniunea Europeana sa-i faca pe fermierii si comerciantii americani sa inteleaga procesul prin care trebuie sa treaca pentru a putea vinde in Uniunea Europeana folosind anumite indicatii geografice.

Am avut o conversatie cu domnul comisar despre procesul prin care trebuie sa treaca fermierii aici in UE pentru a primi o indicatie geografica. Este nevoie de o mai buna intelegere a acestui proces, poate de o mai buna intelegere a sistemului nostru de marci comerciale. Sa vedem care sunt aspectele comune„, a mai spus secretarul american pentru agricultura.

Tom Vilsack a avertizat ca fara o intelegere reciproca a aspectelor legate de agricultura, proiectul TTIP nu va fi adoptat si acceptat nici in SUA, nici in UE, la nivel de legislative si de parti implicate.

Este important sa avem un angajament sa fim creativi si inovatori in gasirea acestei solutii. Pentru ca este clar ca fara o abordare cuprinzatoare a discutiilor despre agricultura este foarte improbabil sa avem obtinem aprobarea TTIP in vreuna din tari„, a aratat secretarul american.

De partea cealalata, comisarul european Dacian Ciolos a continuat sa sustina ferm punctul de vedere al UE, privind importanta indicatiilor geografice in comertul cu produse agro-alimentare.

„Pentru UE, indicatiile geografice sunt foarte imporante in procesul TTIP. Apreciez, intr-adevar, ca secretarul Vilsack a discutat despre acest aspect si sunt constient ca trebuie sa facem un efort si sa explicam ce sunt si ce nu sunt indicatiile geografice, pentru a elimina ingrijorarile din SUA fata de acestea. De aceea, intentia noastra in viitor este sa incepem procesul de explicare inainte de a intra in negocierile reale„, a declarat comisarul european pentru agricultura.

„Agricultura si sectorul agro-alimentar sunt o parte importanta a TTIP, dar sunt convins ca nu putem avea aceasta negociere a TTIP fara sa avem o mai buna intelegere a realitatilor noastre”, a mai spus Ciolos.

Uniunea Europeana impune in comertul cu prduse agro-alimentare, pe piata sa, anumite conditii de desfacere, care se refera la precizarea exacta a indicatiilor geografice si a denumirilor de origine ale marfurilor.

Indicatia geografica este numele unei regiuni, al unui loc bine determinat sau al unei tari, prin care este desemnat un produs originar din aceasta zona geografica si a carui calitate sau reputatie poate fi atribuita mediului geografic respectiv si a carui productie/ prelucrare/ preparare are loc in acea zona geografica bine definita.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro, in martie 2014, secretarul general al celei mai mari organizatii pan-europene din agricultura, Copa-Cogeca, a subliniat ca partea europeana impune, in negocierile TTIP cu SUA, pastrarea indicatiilor geografice, ca mijloc de diferentiere a produselor originale realizate in Europa fata de produse asemanatoare obtinute in America.

„Chiar daca esti cetatean italian, in Belgia nu poti sa produci sunca de Parma. Si cetatenii UE care muncesc in alta tara a UE sunt supusi acestei reguli. Aici nu vorbim nici macar de stramosii nostri, locul in care se produce este cheia. Nu vrem sa fim rai cu partenerii nostri americani, dar trebuie sa respecte caracteristicile locului in care se face productia”, a declarat Pekka Pesonen, secretarul general al Copa-Cogeca.

„Sunt tari terte care isi cresc productia, dar realitatea este ca vinul european este liderul pietei. De aceea vorbim despre indicatii de origine geografica. In SUA se vorbeste despre sunca Parma din Michigan. Imi pare rau, dar noi nu putem accepta. Sau despre Chateau de Los Angeles. Nu sunt eu un expert in vinuri, dar mi se pare fortat.

Un exemplu este sampania. Nu e vorba despre brand, ci despre terroir, despre pamant. Poti vinde produse branduite, poti vinde drepturile de producere a Coca Cola, dar nu poti vinde drepturile de producere a sampaniei. Deci este o mare diferenta. Si noi ii incurajam pe partenerii nostri americani sa inteleaga ca valoarea adaugata este legata de locul de productie”, a exemplificat finlandezul.

Citeste si:

INTERVIU C um se uita vitelul american cu hormoni la poarta Europei? De ce e frantuzesc vinul produs de firme chinezesti in Franta, iar italo-americanii nu pot face sunca de Parma in Kentucky? Explicatia sefului Copa-Cogeca

3 teme-cheie ale negocierilor SUA-UE pe agricultura si pericolul esecului negocierilor. Alex Jurconi: Daca UE nu semneaza parteneriatul transatlantic, noi va trebui sa ne supunem regulilor americane si asiatice in comertul mondial. Unde este Romania

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro