Sari direct la conținut

Ai o mașină de peste 75.000 euro? Trebuie depui Declarația 216 la ANAF și să plătești impozitul pe lux

HotNews.ro
Ai o mașină de peste 75.000 euro? Trebuie depui Declarația 216 la ANAF și să plătești impozitul pe lux
Autoturism Mercedes dotat cu sistemul de pilot automat dezvoltat de producătorul auto german, FOTO: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia Images

Persoanele fizice și firmele trebuie să plătească impozitul pe lux introdus de la începutul anului prin Legea 296/2023. Cei care au mașini mai scumpe de 375.000 lei (75.000 euro) trebuie să completeze un formular (Declarația 216), iar apoi să plătească impozitul respectiv. Termenul limită este 31 decembrie.

Formularul trebuie descărcat în calculator, iar apoi deschis cu Adobe Acrobat Reader pentru a fi completat.

ATENȚIE: Acest impozit pe lux este diferit de cel plătit la Direcția de Impozite și Taxe Locale. Multă lume încă face confuzie între acestea. Chiar dacă l-ai plătit pe cel de la DITL, trebuie și pe acesta de la ANAF.

Chiar ANAF Cluj-Napoca și-a informat recent contribuabilii din zonă cu privire la declarare și plată.

Astfel, „taxa pe lux” este următoarea: la o mașină de 100.000 de euro, de exemplu, impozitul se ridică la 75 de euro (375 lei). Adică nici cât un plin de benzină dacă are un rezervor de 50 de litri (la mașinile scumpe astfel de carburanți se recomandă).

De ce?

Pentru că impozitul se plătește pentru diferența ce depășește 75.000 euro. Dacă ar fi mașină de 80.000 de euro, s-ar ridica la 15 euro, iar dacă e 200.000 euro la 375 euro.

IMPORTANT: Impozitul se plătește luând în calcul valoarea de achiziție.

În ce cont trebuie plătit impozitul

Impozitul special pe bunurile mobile de valoare mare (adică pentru mașini) se plătește la bugetul de stat în următorul cont:

-20A070602-Impozitul special pe bunurile mobile de valoare mare

Codurile IBAN aferente conturilor de venituri care se utilizează de către persoane fizice şi juridice sunt publicate pe site-ul www.anaf.ro, domeniul Asistență Contribuabili, Secțiunea Plata obligațiilor fiscale-CODURILE IBAN (click pentru a deschide)

Căutați trezoreria de care aparțineți, iar acolo trebuie să vă uitați după următorul cont: 20A070602.

De exemplu, la Sectorul 1 din București acesta este:

Cei care nu plătesc pot fi verificați de ANAF, uneori peste câțiva ani, și la acea sumă li se vor adăuga dobânzi și penalități de întârziere.

INTERVIURILE HotNews.ro