Sari direct la conținut

Ai rămas blocat în zăpadă după ce ai intrat pe un drum închis temporar? Ce cheltuieli și amenzi vei plăti tu sau asigurătorul RCA ori CASCO

HotNews.ro
drum inchis din cauza zapezii, Foto: Agerpres
drum inchis din cauza zapezii, Foto: Agerpres

Șoferii care circulă și se blochează pe un drum închis (temporar) circulației publice din cauza căderilor de zăpadă ori cei care produc accidente pentru că nu au avut cauciucuri de iarnă sau lanțuri vor fi obligați să suporte atât costurile de intervenție ale administratorului de drumuri CNAIR, dar și amenzi între 2.000 de lei și 6.000 de lei, potrivit unei Ordonanțe adoptate joi de Guvern.

De ce a introdus Guvernul noi sancțiuni: Decontarea cheltuielilor de intervenție ale CNAIR

Executivul a adoptat joi modificări la Ordonanța de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, unele măsuri vizând creșterea gradului de constientizare a utilizatorilor de a nu circula pe drumuri închise sau restricționate, fără a avea dreptul legal de a circula pe acel drum, decât cu riscul unor consecințe pecuniare.

VEZI AICI ORDONANȚA PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL

În nota de fundamentare au fost prezentate și câteva exemple și anume:

  • Exemple: mașina care circulă și se blochează pe un drum închis (temporar) circulației publice din cauza căderilor de zapadă, viscol, etc., sau un vehicul cu depășiri de mase și/sau dimensiuni care circulă pe un drum cu restricții de masă sau dimensiuni fără a fi autorizat și produce un accident.
  • Astfel, în cazul în care acest utilizator produce un eveniment rutier sau rămane blocat, trebuie să suporte consecințe pentru fapta sa prin decontarea costurilor echipei de intervenție a administratorului drumului, care ar putea fi întârziată de la participarea la alte evenimente rutiere.
  • Trebuie precizat că propunerea nu vizează în mod deosebit încasarea unor sume de la utilizatori, dar se intenționează descurajarea utilizatorilor care produc aceste evenimente.
  • Totodată, prin recuperarea costurilor la intervenție se vizează reducerea unor cheltuieli care nu se regăsesc în activitatea principală de întreținere și reparații sau în administrarea și exploatarea drumurilor de interes național și care se efectuează în situații de nerespectare sau încălcare, de către utilizatori, a prevederilor legale privind circulația pe drumurile publice de către utilizatori.”, se arată în nota de fundamentare.

Amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 6.000 de lei

Ordonanța adoptată de Guvern arată că șoferii vinovați sau asigurătorii RCA ori CASCO vor suporta atât contravaloarea reparațiilor și daunelor produse în astfel de cazuri, dar și amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 6.000 de lei.

Mai exact, s-a introdus un nou alineat, după alineatul (6) de la articolul 45 din Ordonanța de Guvern nr. 43/1997 care prevede următoarele:

„În cazul circulației pe sectoare de drum restricționate din punctul de vedere al maselor sau dimensiunilor ori care sunt închise temporar circulației publice, cu autovehicule care nu au dreptul legal de a circula pe acestea, din care rezultă accidente rutiere sau imposibilitatea continuării deplasării, fiind necesară intervenția administratorului drumului pentru înlăturarea efectelor accidentelor sau scoaterea vehiculelor de pe aceste sectoare de drum, administratorul drumului:

  • a) va fi notificat de poliția rutieră sau Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care a intervenit la fața locului, cu privire la daunele rezultate, consemnate în procesul verbal de constatare, dacă este cazul, și/sau societatea de asigurări emitentă a poliței de asigurare RCA sau CASCO, care instrumentează dosarul de daună;
  • b) întocmește și transmite contravenientului și/sau societății de asigurări, după caz, în termen de maximum 30 de zile de la data notificării prevăzute la lit. a), un deviz cu contravaloarea reparațiilor și/sau a daunelor produse, contravenientul/ societatea de asigurări, după caz, având obligația să o achite în termen de 15 zile de la data primirii procesului-verbal;
  • c) întocmește și transmite contravenientului și/sau societății de asigurări, după caz, în termen de maximum 30 de zile de la data notificării prevăzute la lit. a), un deviz cu contravaloarea intervenției, contravenientul/societatea de asigurări, după caz, având obligația să o achite în termen de 15 zile de la data primirii procesului-verbal”.

Actul menționează că aceleași prevederi „se aplică și în cazul în care accidentul s-a produs ca urmare a nerespectării obligației de a dota autovehiculele cu anvelope de iarnă, cu lanțuri sau cu alte echipamente antiderapante omologate, pe sectoarele de drum pe care acestea sunt obligatorii.”

În plus, noile abateri legale vor fi pedepsite cu amenzi contravenționale cuprinse între 2.000 de lei și 6.000 de lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro