Sari direct la conținut

Ai un depozit de peste 53.000 euro? Nu consuma toți banii, trebuie să plătești CASS

HotNews.ro
Bani - bancnote, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
Bani - bancnote, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

Anul trecut au fost dobânzi mai mari la depozite, de peste 7% în anumite cazuri, astfel că persoanele care au depus banii la bancă urmează să primească dobânzile anul acesta. Unii le-au încasat deja.

Dacă ai avut o moștenire sau pur și simplu economiile tale de-a lungul anilor au fost ceva mai mari, au depășit circa 53.000 de euro (echivalent lei), și ai depus banii la bancă în 2022 la o dobândă ceva mai ridicată, află că va trebui să depui Declarația Unică și să plătești CASS (contribuția la sănătate). Impozitul pe venit se reține la sursă.

*Nu e o noutate faptul că trebuie să plătești CASS la depozite, ci faptul că a fost introdus un nou prag, ceea ce mărește baza de persoane care trebuie să plătească – adică la câștiguri mai mici. Detaliem mai jos.

De ce?

Anul trecut a fost adoptată o ordonanță (16/2022 – cunoscută ca cea a creșterilor de taxe) prin s-a introdus un nou prag de 6 salarii minime la care trebuie plătit CASS.

Prin urmare, dacă ai venituri din depozite de peste 18.000 de lei în acest an (dar până în 36.000 lei), nu consuma toți banii. Va trebui să plătești până pe 25 mai 2024: 1.800 de lei. Prima dată depui Declarația unică, iar apoi să plătești.

Bineînțeles, dacă depășești 36.000 lei dar ai până la 72.000 lei, atunci este vorba despre 3.600 lei.

Dacă ai avut peste 72.000 lei, atunci 7.200 lei de plătit la stat.

Multă lume continuă să creadă că dacă sunt salariați și automat plătesc CASS (excepție sunt cei din construcții, agricultură și industria alimentară), nu ar mai trebui să depună Declarația unică pentru asta. Ei bine, este falsă teoria.

Conform Codului fiscal, CASS trebuie plătit în funcție de praguri: 6, 12 sau 24 de salarii.

Problema este că în România nu se cumulează toate venturile (adică nu avem o globalizare a lor), așa că se încasează separat în mai „multe găleți”, cum recent a declarat Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali.

Pentru detalii despre asta vezi: Mai trebuie să plătesc CASS dacă sunt salariat dar am și alte venituri?

Dacă te-ai îndreptat către titluri de stat, acestea nu sunt taxate în niciun fel: nici impozit pe venit și nici CASS. Acesta poate fi și un motiv pentru care au devenit foarte atractive pentru mulți români, dacă ne uităm pe datele oficiale de la Ministerul Finanțelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro