Sari direct la conținut

Ajutorul pentru bursa: parlamentarii-jucatori si castigurile lor

Mai multi parlamentari se vor afla intr-un conflict moral de interese, dar nu si legal, daca Ministerul Finantelor va prezenta proiectul de modificare a Codului Fiscal astfel incat castigurile pe tranzactiile bursiere sa fie scutite de impozit in 2009. Proiectul va trebui sa treaca si de Parlament, unde mai multi politicieni sunt jucatori pe bursa sau potentiali jucatori, fiind detinatori de pachete de actiuni la societati listate la Bursa. Altfel spus, mai toti politicienii vor avea tot interesul sa sustina masura ministrului Vosganian. Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, el insusi jucator pe bursa, sustine ca parlamentarii care vor fi in situatia sa-si voteze un avantaj ar trebui sa se abtina, dar nici o lege nu le interzice asta. Nici in restul statelor membre UE parlamentarilor nu li se interzice sa joace la bursa. In Romania au existat doua mari scandaluri cu politicieni jucatori pe bursa: cazul Patriciu si Verestoy.

Unul dintre jucatorii pe bursa din Guvernul Tariceanu este ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu. In ultima sa declaratie de avere disponibila, datata 18 iunie 2007, ministrul scrie ca a obtinut venituri din tranzactii de actiuni in valoare de 56.407 RON, adica in jur de 17.000 de euro.

“Se putea si mai bine. Pentru cele cateva minute pe zi petrecute cu jocul la Bursa, e bine. Dar de un an si jumatate n-am mai tranzactionat nimic, din lipsa de timp dar si din cauza crizei”, sustine Voicu. In opinia sa, parlamentarii care joaca pe bursa si care ar urma sa voteze modificarea Codului Fiscal in sensul suspendarii impozitului pe venituri din bursa pe 2009 se afla in conflict de interese si ar trebui sa se abtina. “Se afla intr-un conflict moral, nu si legal. Ma declar insa dispus sa nu particip la vot”, a mai spus Voicu. In opinia sa, parlamentarilor nu li se poate interzice sa joace pe bursa. Voicu sustine ca este adeptul modelului britanic, potrivit caruia parlamentarii trebuie sa declare daca au sau nu vreun interes inainte de fiecare vot, declaratie consemnata intr-un asa numit registru de interese.

Patriciu, acuzat de manipularea Bursei

Si premierul Calin Popescu-Tariceanu a fost un jucator la bursa, fiind audiat in calitate de martor in 2005 in dosarul Rompetrol, in care Dinu Patriciu si alte 60 de persoane sunt suspectate de manipulare a Bursei de Valori in aprilie 2004. „Intrebarile au vizat modul in care am achizitionat actiunile, precum si conjunctura in care am achizitionat aceste actiuni. Am explicat ca decizia aceasta am luat-o in urma informatiilor aparute in mass media”, a explicat Calin Popescu-Tariceanu dupa audierile de acum trei ani. Din 2005 insa, premierul nu mai raporteaza in declaratiile de avere castiguri din tranzactionarea de actiuni. Detine insa actiuni la Societatile de Investitii Financiare (SIF), listate la Bursa.

In acelasi dosar procurorii i-au audiat pe liderul PC, Dan Voiculescu, pe fiica acestuia, Camelia Voiculescu, pe senatorul UDMR, Verestoy Attila si pe ziaristii Sorin Rosca Stanescu, Liviu Mihaiu, Mircea Toma si Sorin Vulpe. Pe lista celor care ar fi beneficiat de informatii privilegiate se numarau si senatorul liberal Teodor Melescanu, presedintele organizatiei Bucuresti a PNL, Ludovic Orban, liberalul Radu Boroianu, fostul sef SIE Catalin Harnagea, oamenii de afaceri Sorin Marin – fost actionar Rompetrol, Dinu Patriciu si sotia.

Premierul Tariceanu a fost acuzat ca pe 28 mai, cand procurorii l-au retinut pe Dinu Patriciu, l-a sunat pe procurorul general de atunci, Ilie Botos, pentru a se interesa de dosar. Ulterior, CSM a stabilit ca telefonul premierului n-a reprezentat o interventie in treburile justitiei. Dosarul Rompetrol este in instanta, 12 persoane fiind trimise in judecata impreuna cu omul de afaceri Dinu Patriciu.

Parlamentarii jucatori la bursa: Verestoy, Blaga si Popescu
Foto: Hotnews

Verestoy Attila, marele jucator din Parlament

In randul senatorilor, cele mai substantiale castiguri au fost realizate de catre Vasile Blaga si Attila Verestoy. Potrivit declaratiei de avere depusa la inceputul acestui an, senatorul UDMR ar fi obtinut profituri de peste 20 milioane de lei din tranzactiile pe bursa. La finalul anului trecut, portofoliul de actiuni detinute de catre Verestoy erau evaluate la 93 de milioane de lei. In declaratia de avere depusa in acest an, Verestoy mentioneaza ca si sotia sa detine un portofoliu de actiuni care ar avea o valoare de piata ce depaseste suma de 6 milioane de lei.

Senatorul UDMR a fost acuzat ca ar fi castigat ilegal 10 milioane de euro din tranzactiile de pe bursa. Presa a relatat ca Verestoy a castigat cele 10 milioane de euro in urma unor tranzactii facute la bursa pe 28 martie 2006 timp de 19 minute, in intervalul orar 12:40 si 12:59, adica timpul scurs intre votul Parlamentului de adoptare a legii SIF-urilor si suspendarea tranzactiilor cu actiuni SIF.

In aceeasi zi, Camera Deputatilor – camera decizionala in acest caz – a adoptat Ordonanta Guvernului nr. 41/2005, prin care s-a stabilit majorarea pragului maxim de detinere la SIF-uri de la 0,1% la 1%. Surse din piata de capital precizau la acea vreme ca, in urma majorarii pragului de detinere a actiunilor SIF, era de asteptat ca numarul tranzactiilor sa creasca, iar pretul actiunilor sa scada. Potrivit acelorasi surse, pana la suspendare, cotatiile actiunilor SIF au coborat cu pana la 11,06% procente.

Actiunile au fost scoase de la tranzactionare, potrivit regulamentului Bursei, in conditiile in care s-a constatat variatia neobisnuita de pret. Regulamentul nu prevede un timp anume pentru suspendarea tranzactionarii titlurilor.

Verestoy Attila fusese suspectat ca a stiut din timp de votul Parlamentului; ca a folosit informatiile obtinute in calitatea sa de senator inaintea celorlalti jucatori si a vandut masiv actiuni la SIF-uri la un pret bun, rascumparate mai tarziu, cand pretul a scazut consistent. In acest caz DNA a demarat cercetari preliminare dar in iulie anul acesta dosarul a fost inchis, procurorii au decis neinceperea urmarii penale a senatorului UDMR. In ceea ce priveste oportunitatea scutirii de impozit a castigurilor de pe bursa, senatorul UDMR a declarat ca va reveni cu un comentariu in cursul zilei.

Vasile Blaga a castigat un milion de lei din bursa

In 2007, Vasile Blaga a castigat din tranzactiile de pe bursa peste 1,3 milioane de lei. Aproape 1 milion din aceasta suma provine din vazarea pachetelor de actiuni detinute mai mult de un an; astfel, Vasile Blaga a platit doar 1% impozit pe aceasta suma. Legea prevede ca se plateste un impozit de 16% din tranzactiile cu actiuni daca titlurile de valoare au fost detinute pentru o perioada mai mica de 365 de zile si 1% daca respectivele titluri au fost detinute pentru o perioada mai mare de 365 de zile.

Potrivit aceleiasi declaratii de avere, Vasile Blaga detine actiuni la Banca Transilvania (602.865 actiuni), Petrol Sub Balc si Romextera. “Intr-adevar eu am facut un profit frumos din vanzarea actiunilor. Cred ca propunerea ministrului finantelor doreste sa deschida apetitul romanilor pentru a juca pe bursa. In opinia mea, ar trebui ca impozitarea sa ramana. Cel putin pentru cei care vand actiuni pe care le detin mai putin de un an sau sase luni sa ramana cota unica de 16 %. Eu as vota impotriva acestui proiect”, a declarat pentru HotNews.ro Vasile Blaga.

Ionut Popescu senator-jucator pe bursa: “Ce sa facem, cine sa voteze ?”

Theodor Stolojan (PD-L) si Cozmin Gusa (PIN) sunt alti politicieni cunoscuti ca impatimiti ai jocului pe bursa. Stolojan a refuzat sa comenteze decizia ministrului Vosganian tocmai pentru ca joaca pe bursa. In schimb, senatorul (PD-L) Ionut Popescu, care a obtinut profituri importante din tranzactiile bursiere, sustine initiativa ministrului finantelor. Cat despre o incompatibilitate intre demnitatea publica si statutul de jucator pe bursa acesta a declarat: “Este inevitabil si nu este singura. De exemplu, parlamentarii voteaza impozitul pe salarii, impozitul pe casa si alte impozite. Ce sa facem, cine sa voteze aceste taxe? Dar sa ne gandim la SUA, de exemplu, unde Congresul american va vota acel plan de 700 de miliarde de dolari; credeti ca congresmanii nu au actiuni la bancile care vor beneficia de acele ajutoare financiare?”, a explicat fostul ministru al finantelor. Intrebat daca va vota aceasta reglementare fostul ministru s-a eschivat: “Trebuie sa vad exact ce spune textul si care sunt reglementarile. Oricum nu cred ca aceasta reglementare nu va fi votata in aceasta legislatura”.

  • In statele membre UE parlamentarilor nu le este interzis dreptul de a juca pe bursa.
  • In ceea ce priveste europarlamentarii, statutul Parlamentului European prevede ca acestia sa isi declare sursele de venit, iar in ceea ce priveste incompatibilitatile, acestia se supun reglementarilor adoptate de tara din care provin.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro