Sari direct la conținut

Al cincilea cercetător din istorie care a câștigat un al doilea Premiu Nobel / Premiul pentru Chimie s-a acordat în 2022 pentru dezvoltarea chimiei click și bio-ortogonale

HotNews.ro
Cercetătorii Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless au câștigat premiul pentru Nobel pentru Chimie, Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia
Cercetătorii Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless au câștigat premiul pentru Nobel pentru Chimie, Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia

Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat în 2022 cercetătorilor Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless pentru „dezvoltarea chimiei click și a chimiei bio-ortogonale”. Sharpless este doar al cincilea cercetător din istorie care a câștigat două Premii Nobel.

Barry Sharpless a câștigat un Premiu Nobel pentru Chimie și în 2001. Fără a pune la socoteală organizațiile, doar 4 persoane au reușit asta până acum, prima fiind faimoasa cercetătoare franceză Marie Curie.

Ceilalți 3 sunt inginerul și fizicianul american John Bardeen, chimistul american Linus Pauling și biochimistul britanic Frederick Sanger.

„Chimia click” pentru care Sharpless a câștigat acum Premiul Nobel pentru Chimie este folosită pentru dezvoltarea de medicamente, cartografierea ADN-ului și crearea de materiale care sunt mai potrivite pentru un scop dat.

Academia Regală Suedeză de Științe îi creditează pe Sharpless și pe cercetătorul danez Morten Meldal de la Universitatea Copenhaga cu punerea bazelor „unei forme funcționale a chimiei – chimia click – în care cărămizile de construcție moleculare se unesc rapid și eficient.

De asemenea o raritate, anul acesta laureații s-au numărat printre favoriții dați de analiști, atât Bertozzi cât și Sharpless fiind printre numele vehiculate cu șanse mari la câștigarea Premiului Nobel pentru Chimie.

Carolyn Bertozzi, o cercetătoare de la Universitatea Stanford Statele Unite, a inventat termenul și a ajutat la dezvoltarea a ceea ce astăzi este cunoscut ca chimia bio-ortogonală, care se referă la reacțiile chimice ce au loc în interiorul sistemelor vii fără a interveni în procesele biochimice.

Folosindu-se de chimia bio-ortogonală cercetătorii au îmbunătățit tratamentele care țintesc țesuturile canceroase.

„Premiul Nobel pentru Chimie din 2022 este despre ușurarea proceselor dificile. Chimia click și reacțiile bio-ortogonale au dus chimia într-o nouă eră a funcționalității”, subliniază Academia Regală Suedeză de Științe.

Câștigătorii de până acum ai Premiului Nobel în 2022

Academia Regală Suedeză de Științe a acordat luni Premiul Nobel pentru Medicină de anul acesta cercetătorului suedez Svante Pääbo pentru descoperirile sale privind genomul homininilor dispăruți și evoluția umană.

Prin cercetările sale de pionierat, Svante Pääbo a realizat ceva aparent imposibil: a secvențiat genomul Neanderthalului, o rudă dispărută a oamenilor din zilele noastre. De asemenea, a făcut o descoperire senzațională a unui hominin necunoscut până atunci, Denisova.

Marți, cercetătorii Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger au primit Premiul Nobel pentru Fizică pentru experimentele cu fotoni interconectați, stabilind încălcarea inegalităților Bell și pionierat în știința informației cuantice.

Alain Aspect (Franța), John Clauser (SUA) și Anton Zeilinger (Austria) au realizat experimente revoluționare folosind stări cuantice „interconectate” (entangled) , în care două particule se comportă ca o singură unitate chiar și atunci când sunt separate. Rezultatele lor au deschis calea pentru o nouă tehnologie bazată pe informații cuantice, a explicat Academia Suedeză pentru Științe.

Decernarea Premiului Nobel pentru Chimie miercuri va fi urmată de cea a premiilor pentru literatură și pace, care vor fi anunțate joi, respectiv vineri.

Anul trecut Premiul Nobel pentru Chimie a fost câștigat de cercetătorii Benjamin List (Germania) și David MacMillan (SUA) pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro