Sari direct la conținut

Al doilea echipaj trimis de SpaceX pe Stația Spațială Internațională revine pe Terra după șase luni

HotNews.ro
Echipajul Crew-2 al SpaceX NASA , Foto: ESA/NASA–T. Pesquet
Echipajul Crew-2 al SpaceX NASA , Foto: ESA/NASA–T. Pesquet

Cei patru patru astronauţi care au ajuns pe Stația Spațială Internațională în aprilie pentru o misiune de cercetare de lungă durată și-au început călătoria de întoarcere spre Pământ luni seară, după ce capsula lor SpaceX Crew Dragon s-a detașat de ISS, urmând să aterizeze în jurul orei 3.30 GMT. Capsula va cădea în ocean în largul Floridei.

La fața locului, navele sunt gata să-l preia la bord. La mai puțin de o oră după ce vor atinge marea, Thomas Pesquet și tovarășii săi vor putea ieși la aer curat. Se va încheia astfel o ședere de șase luni cu „peste o sută de experimente efectuate”, arată Rémi Canton, manager de proiect al misiunii, la Centrul Național de Studii Spațiale (Cnes), scrie La Croix, citat de Rador.

Pentru că dincolo de frumoasele fotografii și de comunicate, prezența femeilor și bărbaților în spațiu, la 400 de kilometri deasupra noastră, răspunde în primul rând imperativelor științifice. Există experimente biologice, în care astronautul este subiect de studiu. Dar și altele sunt permise de mediul spațial. „Imponderabilitatea permite experimente fundamentale, în afara efectelor gravitației”, își amintește fizicianul Michael Berhanu. Împreună cu colegii săi de la Universitatea din Paris, CNRS și École normale supérieure, el primește date de la Stația Spațială Internațională, unde Thomas Pesquet a condus experimentul Fluidics pentru ei. Fiecare set de experimente durează mai mult de o oră și, prin urmare, nu ar fi posibil în zboruri în care „gravitația zero” durează doar câteva secunde.

„Acest proiect are două părți”, explică Michael Berhanu. Primul, în inginerie, studiază mișcarea combustibilului în sateliți, pentru a înțelege mai bine vibrațiile atunci când combustibilul se mișcă în rezervor. „Celălalt este mai aplicat și este preocupat de turbulența undelor capilare”, continuă el. Pe scurt, valuri. Crearea de valuri în gravitate zero le permite să fie mai bine modelate pe Pământ.

Astronauți versatili

După plecarea astronautului francez, rămân ceilalți astronauți să scuture sferele pline cu lichid. „Timpul pentru știință este mai lung decât timpul pentru misiune”, comentează Rémi Canton. Echipajele se schimbă și fiecare duce știința și tehnologia cu un pas mai departe. Un pic cam ca la rugby!”

Nu orice astronaut este în mod evident un expert în toate. „Încercăm să definim protocoale ușor de realizat și totul este gândit cu mult înainte de plecare”, confirmă Régis Marchiano, care coordonează experiența Telemaque. Dispozitivul, care arată ca un cap de duș, face posibilă „prinderea” de bule și bile fără a le atinge, datorită undelor acustice. Pe viitor, experimentul va ajuta la manipularea substanțelor periculoase.

„Experimentele sunt foarte precise și omul de știință este obligat să-și delege ochii și mâinile astronautului”, descrie Rémi Canton. Pentru fiecare pas din experiment, cercetătorul referent se află în camera de control din Toulouse. Totuși, nu se pune problema să vorbești non-stop cu Thomas Pesquet, pentru a nu adăuga stres la misiune. „Nu avem niciodată interacțiune directă cu astronautul”, confirmă Régis Marchiano. Transmitem instrucțiunile și Cnes ne comunică rezultatele”.

Pentru experimente mai mult educative decât științifice, Thomas Pesquet a vorbit cu mulți studenți. La bordul ISS, astronautul francez a cultivat un blob – un organism unicelular care seamănă cu o ciupercă galbenă. O experiență pe care școlarii o reproduc de la începutul anului școlar. În sfârșit, dincolo de știință, astronauții trebuie să își mențină și spațiul de locuit. După reparațiile inițiale din timpul misiunii sale din 2016-2017, Thomas Pesquet, de exemplu, a proiectat o etanșare pentru toalete folosind imprimarea 3D.

„Weekend-ul este dedicat întreținerii stației, logisticii, pregătirii livrărilor și ieșirilor extra-vehiculare pentru a avea grijă de panourile solare care operează stația”, conchide Rémi Canton. ISS este conceput ca un laborator în care ai fi singur să faci totul, de la experimente la menaj până la întreținerea computerelor. „În sfârșit, dincolo de știință, astronauții trebuie să-și întrețină spațiul de locuit. După reparațiile inițiale din timpul misiunii sale din 2016-2017, Thomas Pesquet, de exemplu, a proiectat o etanșare pentru toalete folosind imprimarea 3D. „Săptămâna este dedicată întreținerii stației, pentru logistică, până la pregătirea livrărilor și ieșirile extra-vehiculare pentru a avea grijă de panourile solare care operează stația”, conchide Rémi Canton. ”Proiectează un laborator în care singur să faci totul, de la experimente până la curățare, inclusiv întreținerea computerelor.”

Experimente spațiale

Din sutele de experimente realizate de Thomas Pesquet, unele sunt 100% franceze, altele europene. Astronautul este implicat și în proiecte americane. La bordul ISS au loc trei tipuri de experimente: cele în care astronautul este subiect de studiu, cele în care el este operatorul experimentului și cele care sunt complet automate.

Să cităm de exemplu: proiectul european „Myotones” care studiază pierderea musculară a astronauților; un experiment pentru a face bule de săpun numit „Foam-Coarsening”; sau chiar mini-grădinile NASA americane pentru a produce salate în spațiu.

Citește și:

Revenirea pe Terra a celui de-al doilea echipaj trimis de SpaceX la bordul ISS, amânată pentru marţi

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro