Sari direct la conținut

Alegeri locale in Hessen. Extremistii de la AfD vor sa intoxice administratia din cel mai cosmopolit land german

HotNews.ro

In landul german Hessen au inceput duminica dimineata alegerile locale. Cinci milioane de cetateni, printre care si 360.000 de cetateni europeni fara cetatenie germana, sunt chemati sa-si dea votul la urne, pana la orele 18.00. 17 partide si 566 de grupari politice sunt pe listele de vot. Numarul mare al acestor candidaturi este datorat caderii pragului electoral de 5%. Chiar daca in Hessen miscarile nationaliste gen Pegida sunt un fenomen absolut marginal, si aici populistii si extremistii de dreapta de la Alternativa pentru Germania (AfD) au prins aripi, tintind 12% si penetrarea masiva a consiliilor locale.

La fostele alegeri, din 2011, Partidul Crestin Democrat (CDU) a castigat cu 33,7%, urmat la distanta de doua procente de Partidul Social-Democrat (SPD). Acum insa, constelatia politica din landul cu capitala la Wiesbaden si capitala financiara la Frankfurt am Main arata schimbari.

Chiar daca Hessen nu e un land „de varf“ pentru nationalistii din partidul Alternativa pentru Germania (AfD), acestia participa la alegeri in 20 din 21 de circumscriptii electorale si vor sa atinga 12% din voturi. Ei candideaza sub motto-ul „Tara noastra, patria noastra“ (Unser Land, unsere Heimat).

Alegerile locale din Hessen sunt relevante ca „luare de puls” politic la nivel de guvern regional, care la ora actuala este format dintr-o coalitie CDU/Verzi. De asemenea, la incheierea lor, va fi dat un semnal in ce priveste optiunile de vot si la nivelul regional, in trei landuri germane unde se voteaza in 13 martie.

La vot s-au inscris 17 partide si 566 de grupari politice. Se voteaza pentru reprezentanti in 21 de consilii regionale, 426 de orase si comune. Temele principale de campanie s-au concentrat pe problemele de infrastructura si transport, locuinte si taxele de gradinita. Dat fiind insa contextul actual, aceste teme par sa-si fi pierdut din forta, surclasate de controversa in rezolvarea crizei refugiatilor.

Iar pe aceasta controversa „s-a catarat” AfD. Sambata seara, vicepresedintele AfD, Alexander Gauland, a convocat o intalnire electorala la Frankfurt am Main. Chiar daca Gauland a incercat sa se distanteze oarecum de afirmatiile sefei sale din partid, Frauke Petry, referitoare la izgonirea refugiatilor la granite, „cu arma”, explicatia nu i-a prea reusit. Circa o suta de persoane au demonstrat sambata seara contra AfD la Frakfurt, iar o femeie a fost ranita in timpul ciocnirilor dintre protestatari si politie.

Premierul landului Hessen,Volker Bouffier (CDU), a declarat ca este normal ca multi oameni sa fie ingrijorati de „suprasolicitarea tarii noastre prin venirea atator refugiati”. El a mai spus ca „un procent de 3-5% [n.r. potential] de protest in randul populatiei nu este neobisnuit”, insa „o presiune de dreapta nu exista in Hessen si in Germania”.

Grijile cetatenilor trebuie sa fie luate in serios de politicieni, insa acestea nu se rezolva doar cu „cuvinte simpliste”. Partidele si gruparile extremiste incearca sa acumuleze capital politic in urma situatiei create prin venirea refugiatilor. CDU se diferentiaza de acestea, actionand real-politic si nu doar prin proteste lipsite de solutii, a adaugat premierul din Hessen, care a votat la pranz in orasul Gießen.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro