Alegeri SUA: Pennsylvania, statul din centrul suspansului electoral american / "Dacă vom câștiga aici, s-a terminat"
Pennsylvania și cei 20 de mari electori ai săi au fost un fief al democraților pentru o lungă perioadă de timp, până când Donald Trump a câștigat statul cu avans la mustață în 2016 – cu aproximativ 44.000 de voturi, scrie AFP.
Anul acesta, cei doi candidați și-au mărit numărul de vizite acolo, Joe Biden anunțând chiar că va face ultima călătorie electorală în Pennsylvania. Candidații nu încetează niciodată să sublinieze importanța acestui stat din estul țării pentru asigurarea victoriei pe 3 noiembrie.
„Pennsylvania este crucială în aceste alegeri”, a declarat Joe Biden duminică de la Philadelphia, în timp ce Donald Trump a fost și mai categoric: „Dacă vom câștiga Pennsylvania, s-a terminat”, a spus el sâmbătă.
Rezumatul principalelor probleme și motive ale tensiunii în acest stat în centrul suspansului electoral:
„Fiecare vot contează”
Cele mai mari două orașe ale statului, Philadelphia și Pittsburgh – care găzduiesc mai mult de jumătate din cele 13 milioane de persoane ale statului – sunt bastioane democratice. În regiunile mai rurale, majoritatea este solidar republicană.
Între acestea se află orașe de dimensiuni medii cu rezultate incerte, precum Allentown sau zona Scranton / Wilkes-Barre, unde s-a născut Joe Biden și unde va călători marți pentru o o ultimă întâlnire electorală, în timp ce Trump a fost acolo luni.
Peste tot, cele două tabere repetă că „fiecare vot contează”, cu speranța de a obține cât mai multe voturi în fortărețele lor și de a reduce decalajul în zonele unde se află în minoritate.
Fracturare hidraulică
Potrivit lui Donald Trump și republicanilor, Joe Biden va pierde Pennsylvania din cauza obiecțiilor sale la fracturarea hidraulică – o tehnică criticată pentru efectele sale asupra mediului, dar care a făcut din acest stat unul dintre principalii producători de gaze din țară. Industria susține că angajează, inclusiv locuri de muncă indirecte, aproape jumătate de milion de oameni.
Joe Biden, totuși, asigură că nu va interzice fracking-ul dacă este ales, dar va refuza eliberarea oricăror noi permise de funcționare pe terenurile federale. El susține, de asemenea, abandonarea treptată a combustibililor fosili în favoarea energiilor regenerabile – o poziție prezentată de republicani ca sinonimă cu șomajul masiv în Pennsylvania.
Numărare târzie
Ca și în alte părți, votarea anticipată, fie personală, fie prin poștă, a luat un avânt fără precedent în 2020, odată cu pandemia și teama de tensiuni în ziua votării. Conform Proiectului Alegerilor SUA, care enumeră votul anticipat de la stat la stat, mai mult de 2,4 milioane de alegători – din mai mult de 9 milioane de alegători înregistrați anul acesta în Pennsylvania – au votat anticipat, de 10 ori mai mult decât 2016.
Dar Pennsylvania este unul dintre statele cheie în care voturile respective nu pot fi numărate până marți. Cel puțin cinci comitate au anunțat chiar că nu vor începe până miercuri.
Kathy Boockvar, oficial al alegerilor locale, a declarat duminică că numărătoarea va dura „câteva zile”, fără a da o dată specifică. Primarul din Philadelphia, care a cunoscut săptămâna trecută proteste violente, a cerut luni locuitorilor să fie „răbdători” și „calmi” în așteptarea rezultatelor.
Donald Trump mărturisește această întârziere ca o posibilă sursă de fraudă și a vorbit despre posibile bătălii legale după vot. „Nu este corect să aștepți mult după alegeri”, a spus el duminică.
Dominată de republicani, Curtea Supremă a SUA nu s-a opus săptămâna trecută ca buletinele de vot trimise pe 3 noiembrie să fie numărate în mod corespunzător dacă au fost primite până la 6 noiembrie. Însă trei dintre judecătorii săi conservatori nu au exclus reconsiderarea cazului după alegeri.
Sondaje
Sondajele recente pentru Pennsylvania l-au dat pe Joe Biden câștigător, dar diferența s-a redus în ultimele săptămâni.
Potrivit ultimului sondaj publicat luni de Universitatea Monmouth, Joe Biden este acum cu cinci puncte înaintea sa, un decalaj insuficient pentru a ieși din marja de eroare, sporind suspansul în ajunul votului.