Sari direct la conținut

Alegerile interne din PSD vazute de adversarii lui Geoana: furt, frauda, regie, mascarada, scenariu prost, manevre, aranjament, jocuri de culise, putina brambureala

HotNews.ro

Tema centrala a campaniei electorale pentru presedentia PSD a fost fraudarea alegerilor interne. De cateva saptamani bune, cuvantul de ordine in partid este frauda, utilizat cu toate sinonimele posibile. Nastase a vazut in viitoarele algeri din PSD un scenariu prost, o mascarada, un vanghelion politic. In final, s-a retras.

Mitrea a conturat tabloul scrutinului cu subiect si predicat: algeri fraudate, falsificate, tiune de aranjare a Congresului. Cristian Diaconescu, mai diplomat, si-a imbracat acuzele in intrebari retorice: la ”organizarea” alegerilor interne? In schimb Mircea Geoana si Ion Iliescu au vazut numai acuzatii copilaresti sau lipsa de rigoare spatiala.

UPDATE: Nastase explica pe blog ca unii delegati au fost pusi sa jure pe biblie ca vor vota asa cum le cere seful organizatiei

Adrian Nastase a fost unul dintre cei mai ferventi sustinatori ai teoriei fraudarii alegerilor pentru sefia PSD. A fost si motivul pentru care, luni 15 februarie si-a anuntat retragerea din cursa. Iata cum a creionat Nastase tabloul fraudei electoarale la Congresul PSD din 20 februarie:

  • Am hotarat sa nu mai candidez pentru ca nu doresc sa fiu un figurant intr-un scenariu care este si prost scris si dupa parerea mea duce la niste solutii gresite. Dar, pe de alta parte, cred ca, in ceea ce ma priveste, am dreptul sa decid daca intru intr-o astfel de regie.
  • Vom decide astazi daca vrem sa organizam un congres sau o mascarada. Pana la urma, este si mesajul pe care-l vom da si colegilor si simpatizantilor.
  • Adunarea aranjata de la Sibiu, de saptamana aceasta, unde s-a interzis accesul membrilor care si-au permis sa critice conducerea locala, a decis, nestatutar si incalcand hotararea adoptata in 4 februarie la reuniunea Consiliului National de la Bucuresti, sa nu includa in lista de delegati pe unii membri ai Consiliului National alesi la Congresul anterior.
  •  Mircea Geoana considera ca PSD este un fel de teritoriu care urmeaza sa fie ocupat de o anumita armata si dupa intrarea in cetate se procedeaza asa cum am vazut in filmele istorice. Nu cred ca este normal sa se procedeze asa.
  • Intrebarea este : Nu ar fi mai normal ca problemele de organizare sa fie discutate mai curand in aceasta comisie de organizare, decisa de Consiliul National, decat in tot felul de grupuri private de ‘pregatire’ a Congresului?
  •  Important e ca aceasta competitie sa se desfasoare democratic si corect pentru a reface o echipa capabila sa duca PSD pe primul loc. Fiecare e capabil sa voteze singur, sa decida singur, sa isi exprime un punct de vedere fara sprijinul celor cu care se intalneste Mircea Geoana
  • Aveam posibilitatea sa organizam Congresul la Parlament, in conditii financiare si de securitate. Din cate am inteles, desi Consiliul National nu a validat aceasta varianta, se organizeaza la Romexpo. Riscam sa creeam impresia ca vrem sa facem un fel de ‘vanghelion’ politic si lucrul acesta ne va costa foarte mult.
  • Lasand gluma la o parte, consider ca avem maturitatea necesara pentru a evita suspiciuni si pentru a nu alimenta, la nivelul partidului si la nivelul opiniei publice, astfel de idei – in sensul ca unii presedinti de organizatii ar face presiuni asupra unor delegati sau ar alege delegati printr-un mod mai putin democratic.
  • Sunt si eu ingrijorat cu privire la manevrele pe care ar putea sa le faca aceia ce doresc amanarea schimbarii din partid. Mi-as dori ca, la Congres, sa dam o lectie de democratie interna si de transparenta si sa nu avem acuzatii despre cum se fura la urne, despre cum se fraudeaza alegerile de catre cei care se tem de schimbare. 
  • Nu as putea sa folosesc cuvinte de genul frauda decat dupa ce evenimentul respectiv va fi avut loc si as avea dovezi. In schimb, pot sa spun ca exista anumite banuieli de manipulare a votului si jocurile de culise care s-au facut si care se fac in continuare. Acest lucru s-a intimplat, spre exemplu, la Sibiu, s-a intimplat, din cite am inteles, la Galati, s-a intimplat iar la Arad. Este o anumita selectie a celor care vor vota.
  • Sentimentul ca ne intoarcem la perioada 2005, intalniri in gasti, ne alearga televiziunile prin carciumi. Ceea ce a pus ca diagnostic Mitrea e corect. Toate intalnirile mele sunt intr-un cadru oficial. Mi-e teama ca asta incearca (sa privatizeze partidul la carciuma, n.red.). Noi am creat la Consiliul National o comisie pentru pregatirea congresului. Nu inteleg de Comisia pentru modificarile la statut nu s-a intrunit. Au incercat, dar li s-a spus ca modificarile erau deja operate. Banuiesc ca de undeva din zona Geoana.
  • Aceste presiuni au luat forme diverse, de la impunerea unor declaratii pe proprie raspundere privind un vot imperativ, pana la forme hilare, precum obligarea delegatilor sa jure pe Biblie ca vor vota asa cum le cere presedintele de organizatie, in urma negocierilor de culise.
  • Din păcate, Mircea Geoană se pare că nu şi-a depus mandatul tocmai pentru a putea dirija organizarea Congresului.

Miron Mitrea a elaborat acuzatiile de frauda cu subiect si predicat fara nici un fel de voal.

  • Am spus ca ma gandesc foarte serios sa-mi retrag candidatura si sa nu particip la congres pentru ca este evident ca este un aranjament pe care nu poti sa-l girezi, pentru ca asta duce la slabirea foarte puternica a partidului.
  • Sigur, exista ingrijorarea unora ca, intr-o locatie controlata de Marian Vanghelie si de alti oameni cu multa grija, se pot produce si fraude.
  • Este evident ca aceasta idee cu alegerea pe liste inchise la congres este o idee care va sparge partidul. Evident ca ea asigura confort ca va fi ales pentru Mircea Geoana si echipa lui.
  • Dupa ce s-a plans el insusi ca alegerile prezidentiale au fost fraudate, Geoana vrea sa fraudeze alegerile de la Congresul PSD din 20 februarie. Prin modul in care se stabileste numarul de delegati din judete, dar si prin incercarea de a impune votul pentru o intreaga echipa.
  • Nu numai apropiatii au fost chemati de Mircea Geoana. Au fost mult mai multi, incercand sa-i convinga de acel sistem pe lista, care sa-i asigure de la inceput posibilitatea de a castiga Congresul, neajungand faptul ca si-a aranjat delegatii.
  • Sunt sefi de organizatii care incearca de pe acum sa le spuna celor din teritoriu ca trebuie sa prezinte votul, un exemplu fiind cel din Mures, care le solicita, deja, membrilor filialelor ca trebuie sa prezinte votul, ca el tine cu Geoana
  • Cele mai negre previziuni ale mele sunt pe cale sa se implineasca. Mircea Geoana si gasca lui au inceput operatiunea de aranjare a Congresului PSD din 20 februarie. (…) Dovada cea mai clara este modul in care se stabileste norma de reprezentare a organizatiilor judetene la Congres. In totala contradictie cu statutul si cu democratia interna de partid, Geoana si gasca vor ca singurul criteriu care stabileste numarul de delegati din fiecare judet sa fie rezultatele din turul doi al alegerilor prezidentiale din 2009.
  • Gasca lui Geoana doreste fraudarea alegerilor, incearca sa falsifice norma de reprezentare, incearca sa falsifice alegerile din PSD

Cristian Diaconescu: Am ajuns sa ne inselam in propriul partid

  • Competitii electorale am pierdut si in trecut, dar am revenit intotdeauna si am fost mai puternici. Asta pentru ca am respectat competitia libera in partid. Ce se va intampla insa daca vom mai face greseala enorma de a fi spectatori la ”organizarea” alegerilor interne?
  • Am ajuns sa ne inselam in propriul partid.
  • Trebuie sa avem un Congres corect, in care urmatorul presedinte sa fie decis de votul membrilor de partid si nu in urma jocurilor din culise.
  • Este timpul sa aratam acest lucru prin fapte, adica sa organizam un Congres cinstit si deschis in care sa castige cel care va convinge ca are viziunea si forta a redea Partidului Social Democrat rolul pe care il merita si de care Romania are atata nevoie.
  • Nu cred ca avem dreptul sa ne dispretuim colegii din teritoriu luandu-va la cantitate. La mine cu cati vii? Te pun in grupul meu, dar tu cati aduci? Stiti vorba aceea cati sunt controlati de tine domnule presedinte? O stiti, nu? Ne apartine. Functioneaza in acest partid, de care am vrea sa fim mandri la un moment dat

Ion Iliescu vorbeste despre insuficienta rigoare spatiala

  • La Romexpo sunt suspiciuni, pentru ca acolo nu este suficienta rigoare spatiala pentru controlul delegatilor.
  • S-a facut totul la mare repezeala. (…)E putina brambureala. Toate aceste chestiuni trebuiau discutate inca inainte de Consiliul National. Consiliul trebuiea sa le fi confirmat numai. Iar noi, la BPN-ul de dupa Consiliu,, am constatat ca inca nu aveam stabilite normele de reprezentare. In materie de organizare se cam bramburise a treaba asta.
  • Dar si facute la repezeala, creeaza si o nesiguranta si o situatie de suspiciuni reciproce. Nu avem nevoie de asa ceva.

Actualul presedinte al PSD Mircea Geoana spune ca acuzatiile de frauda sunt copilarii

  • Fraudarea alegerilor de tandemul Geoana – Vanghelie, reprezinta modalitati copilaresti de a marca lipsa de sansa la Congresul PSD din 20 februarie.
  • Sunt totusi oameni cu state vechi in partid care spun pe la televizor ca s-ar putea intampla ca un Congres organizat sub presedintia lui Mircea Geoana sa fie suspectat de lipsa de tranparenta! Niciodata nu se va intampla asa ceva! a cineva crede ca eu voi putea accepta ceea ce am acuzat la Traian Basescu si la cei de la PD-L, ca eu voi dori sa am un mandat care sa fie suspectat de lipsa de legitimitate, inseamna ca nu ma cunosc. De aceea doresc sa le spun celor care vor sa isi mascheze un eventual esec sub astfel de acuze ca gresesc, gresesc si iar greses.
  •  Mi-ar fi rusine, as fi intrat sub pamant…eu l-am acuzat pe Basescu de frauda si ma apuc sa fac asa ceva in propriul partid?Toate masurile de precautie le-am acceptat in integralitate la acest Congres
  • Acest Congres nu este un loc de eliminare a frustrarilor. (…) Nu trebuie sa avem un Congres in care sa ne facem de bacanie.

Ponta si teoria fraudarii alegerilor

  • Dupa ce Adrian Nastase si-a anuntat retragerea din cursa pentru sefia PSD, Victor Ponta a anuntat ca va candida impotriva lui Mircea Geoana. Unul din momentele amuzante ale alegerilor prezidentiale l-a avut drept protagonist pe Victor Ponta. Liderul PSD a explicat pe 7 decembrie de ce PSD a pierdut alegerile prezidentiale. „La ei (n.red. PDL)sistemul a functionat mai bine, sistemul de furt si de fraudare si de cumparare a voturilor. Stiam ca ne batem cu ei. Trebuia sa castigam la zece procente ca sa ne batem cu ei, dar nu am castigat  la zece, probabil am castigat doar la trei-patru. Si atunci sistemul lor (n.red. al PDL) a fost mai bun„, a teoretizat Victor Ponta teoria fraudarii alegerilor prezidentiale.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro