Sari direct la conținut

Alimentele se vor scumpi cu peste 3%, dupa marirea TVA

Gardianul

Preturile alimentelor vor exploda in urma majorarii TVA la 22% de la 1 ianuarie 2006. In conditiile in care TVA se aplica pe intreg lantul de productie, scumpirea va fi mai mare de 3%, in pretul final al alimentelor adunandu-se si majorarile de la materiile prime si utilitati. Totodata, aceasta masura va duce la un spor inflationist.

Intentia Guvernului de a majora taxa pe valoarea adaugata (TVA) la nivelul de 22% incepand cu 1 ianuarie 2006 a provocat valuri de nemultumiri in randul agentilor economici, care spun ca vor exista efecte negative atat in mediul de afaceri, cat si asupra populatiei.

Reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRMB) sustin ca au analizat consecintele unei astfel de masuri si au ajuns la concluzia ca nu vor fi deloc pozitive.

„Exista riscul cresterii preturilor la toate categoriile de produse si servicii cu efect asupra capacitatii de cumparare a populatiei, ajungandu-se la reducerea cererii interne.

De asemenea, riscul aparitiei unui puseu inflationist ne preocupa foarte mult. Estimam ca intreprinderile mici si mijlocii vor fi cel mai afectate de aceasta masura”, se arata intr-un comunicat al CCIRMB.

Aceasta considera ca este obligatoriu ca Executivul sa organizeze o „discutie reala” cu organizatiile care reprezinta comunitatea de afaceri pentru a pregati un pachet de masuri in vederea reducerii deficitului bugetar care sa nu conduca la deteriorarea mediului economic.

„Ne exprimam speranta ca, pe viitor, Guvernul nu va mai continua traditia atat de daunatoare a tuturor administratiilor de pana acum, de a taia inainte de a masura”, se mai arata in comunicat.

Producatorii cer scaderea TVA la jumatate

Producatorii din industria alimentara sunt cei mai indignati de intentia Guvernului de a majora TVA. Mihai Lungu, presedintele Cooperativei agricole pentru productia carnii de porc – Muntenia, considera ca din cauza puterii scazute de cumparare a populatiei este inacceptabila o majorare a preturilor produselor alimentare prin suprataxarea lor.

In plus, aceasta masura va incuraja comertul stradal. „Vidul legislativ care nu reglementeaza vanzarea produselor agricole si alimentare in afara spatiilor comerciale autorizate (piete, sosele, trotuare, sate si comune) creeaza concurenta producatorilor autorizati care adauga la pret TVA, in timp ce primii nu o fac”, a precizat Lungu.

In aceste conditii, Cooperativa Muntenia solicita Ministerului Agriculturii sa se opuna acestei masuri, iar negocierile cu FMI sa nu se mai desfasoare in cadru restrans la Ministerul Finantelor, fara discutii prealabile cu partenerii sociali din agricultura si industria alimentara.

Muntenia mai cere Ministerului Agriculturii si Ministerului Finantelor sa propuna FMI ca TVA pentru produsele alimentare sa fie la jumatate din cota unitara, asa cum se intampla in mai multe state din UE.

Aurel Popescu, presedintele Patronatului din industria de morarit si panificatie – Rompan, afima ca painea, ca de altfel toate produsele alimentare, se va scumpi cu mai mult de 3%, cat este majorarea TVA. „Se aplica 3% plus ceea ce se aduna si la materia prima si utilitati. Se aduna din aval. Inca nu stim care este nivelul cresterii, dar in perioada urmatoare vom face toate estimarile necesare.

Clar este ca va fi o mare problema pentru industria de panificatie”, a spus Popescu. Acesta a mai afirmat ca o alta problema este ca majorarea TVA va incuraja evaziunea fiscala.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro