Sari direct la conținut

Ambasadorii statelor africane Senegal si Coasta de Fildes, la "Pasaport diplomatic", sambata de la 18.30, pe Digi 24

HotNews.ro
Ambasadorii statelor africane Senegal si Coasta de Fildes, la "Pasaport diplomatic", sambata de la 18.30, pe Digi 24

Saptamana aceasta, la „Pasaport diplomatic”, telespectatorii vor afla cum se face diplomatia de la distanta. Toate statele lumii practica aceasta metoda: se alege o capitala mare a lumii si de acolo se reprezinta mai multe state dintr-o anumita zona. Si cum ambasadele pentru Romania ale Senegalului si Coastei de Fildes sunt la Berlin, echipa Digi24 a facut o vizita la sediile acestora pentru a vedea cum rezolva problemele diplomatice de la distante mari si cum isi reprezinta cele doua ambasade cetatenii aflati pe teritorii unde nu exista o ambasada.

Senegalul, cea mai vizitata tara din Africa de Vest, cu un potential turistic extraordinar (cu una dintre cele mai exotice privelisti din lume – lacul roz Retba), se dezvaluie prin imagini de o frumusete uluitoare. Ambasadorul pentru Romania, Henri Turpin, crede ca relatiile dintre cele doua state pot fi imbunatatite, cel putin in ce priveste domeniul educatiei. „Va dau un exemplu, pe planul educatiei, un exemplu personal. Una din surorile mele a urmat cursuri de jurnalism in Romania intre anii 1970-80. In acea perioada chiar aveam multi studenti acolo, astazi mai putini, dar credem ca odata cu largirea relatiilor noastre vom putea mari substantial numarul studentilor ingineri. Aveati de asemenea cursuri bine puse la punct in domeniul petrochimiei, si cred ca un mare numar de ingineri senegalezi au fost formati pe aceasta meserie. Nu pot sa va dau un numar, dar sunt in mod sigur sute”.

Despre cea de-a doua tara, Coasta de Fildes se stie ca este tara cea mai dezvoltata economic din Africa de Vest. Aici se fac afaceri cu diamante, petrol, cacao si cafea, dar si cu ulei de palmier. Ambasadorul statului, Leon Kacou, iubeste foarte tare Romania. A fost deja in vacanta aici, de trei ori, si spune ca ar reveni oricand cu placere. Domnia sa spune ca multi locuitori ai tarii sale stiu foarte multe lucruri despre Romania, chiar daca putini au si vizitat-o. „Inainte de toate doresc sa va spun ca Romania este cunoscuta pentru multi ivorieni care nici macar n-au pus piciorul in tara. Pe de o parte pentru ca suntem tari francofone, iar pe de alta pentru ca exista un fel de sentiment de prietenie spontana, nascuta din… nici nu stiu din ce. Dar cand vorbim in Coasta de Fildes de Romania, o cunoastem. Poate ca prin Hagi, fotbalistul, sau Adrian Mutu, nu stiu. Sigur e ca ivorienii cunosc Romania fara sa fi fost acolo. Iar plecand de la o baza, sa spunem afectiva, noi dorim cu adevarat sa imbunatatim relatiile”.

Doua state mai putin cunoscute romanilor, cu povestile, oamenii si cultura lor, sambata, ora 18.30, la „Pasaport diplomatic”, prezentat de Balazs Barabas, la Digi24.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro