Sari direct la conținut

ANAF anunta ca va renunta la solicitarea de raportare a detaliilor privind identitatea detinatorilor de carduri la platile prin POS-uri

HotNews.ro
Scopul proiectului ANAF, Foto: ANAF
Scopul proiectului ANAF, Foto: ANAF

Fiscul a anuntat intr-un comunicat transmis joi seara ca va renunta sa mai solicite raportarea unor informatii precum codul de autorizare a platii, numarul de card sau detaliile privind identitatea detinatorului unui card, in cazul platilor electronice cu cardul prin intermediul POS-urilor, limitandu-se la a solicita comunicarea detaliilor (data, valoare si cont) tranzactiilor realizate prin intermediul POS-urilor. ANAF isi motiveaza anuntul prin ‘inexistenta vreunui interes institutional vizavi de datele personale’ in cadrul proiectului de Hotarare de Guvern privind combaterea evaziunii fiscale prin mijloace electronice.

  • Iata comunicatul integral al ANAF:

Propunere pentru combaterea evaziunii fiscale prin mijloace electronice

Scopul proiectului aflat in dezbatere publica privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale este acela de a permite ANAF monitorizarea tranzactiilor si a fluxurilor de bani utilizati pentru plata bunurilor sau serviciilor achizitionate.

Avand in vedere inexistenta vreunui interes institutional vizavi de datele personale, in proiect se va inlocui solicitarea de raportare a unor informatii precum codul de autorizare a platii, numarul de card sau detaliile privind identitatea detinatorului unui card, cu solicitarea comunicarii detaliilor (data, valoare si cont) tranzactiilor realizate prin intermediul POS. ANAF este operator de date cu caracter personal inregistrat cu numarul 759″.

  • Prima reactie dupa scandalul intruziunii Fiscului in viata cetatenilor: Finantele si ANAF iau in calcul sa nu mai ceara numarul de card si datele pe care bancile nu le au

Amintim ca Ministerul Finantelor a avut joi dimineata prima reactie oficiala dupa ce HotNews.ro a dezvaluit in urma cu o zi ca Fiscul promoveaza o modificare legislativa care ar aduce o intruziune majora in viata cetatenilor. Ministerul anunta ca, impreuna cu ANAF, ia in considerare sa renunte la unele dintre cererile care au declansat disputele. In raspunsul pentru HotNews.ro, Ministerul da ca exemplu de informatie pe care va renunta sa o mai ceara de la magazine numarul cardului bancar al clientului care a platit cu cardul.

De asemenea, Ministerul Finantelor arata ca intentioneaza sa nu mai ceara nici date pe care bancile nu le detin, fara a explica insa la care date se refera.

HotNews.ro a solicitat Ministerului de Finante si ANAF explicatii in legatura cu aceste prevederi care ar reprezenta o intruziune majora in viata privata, in conditiile in care astfel de date personale, desi sunt retinute de banci, nu pot fi utilizate discretionar de autoritati, ci numai prin mandat judecatoresc.

Un exemplu il reprezinta procurorii care daca vor sa aiba acces si sa utilizeze astfel de date o pot face numai dupa obtinerea unui mandat in acest sens de la un judecator.

In acelasi timp, dincolo de posibilitatea de a folosi aceste date, o problema tine si de retinerea/stocarea lor. Are ANAF suficiente masuri de securitate cibernetica pentru a se apara in fata unui atac cibernetic menit sa fure aceste date?

  • Iata reactia completa a Ministerului de Finante:

„Proiectul aflat in dezbatere publica are in vedere cresterea gradului de conformare a operatorilor economici, reducerea evaziunii fiscale si scoaterea la suprafata a veniturilor ce nu sunt intotdeauna declarate de agentii economici.

Concret, propunerea vizeaza corelarea datelor înregistrate pe bonul fiscal transmis ANAF de catre aparatele de marcat electronice fiscale cu datele comunicate de POS-urile pentru bunurile/serviciile pentru care plata se face prin intermediul cardului.

De asemenea, aceste date sunt utile pentru determinarea corecta a bazei impozabile în cazul în care casele electronice de marcat întrerup transmiterea de informații către ANAF (defecțiune, suspendare servicii internet, pană de curent, rea intenție etc).

In urma consultarilor cu patronatele din domeniul bancar ce au avut loc miercuri, 27 iulie 2016, Ministerul Finantelor si Anaf au luat deja in considerare modificarea articolului 4, alin 3, din Anexa mentionata in materialele de presa in sensul eliminarii unor date (spre exemplu numarul cardului bancar din motive de securitate) inclusiv netransmiterea unor date pe care institutia emitenta nu le detine.

Subliniem faptul ca trecerea de la casele de marcat electronice fiscale echipate cu role jurnal pe suport hartie este motivata si de faptul ca in statele UE se folosesc demult casele de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic securizat”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro