ANALIZA Comunicatiile fixe din Romania in anul 2015. Eficienta afacerii
Un indicator intersant ar putea fi venitul mediu lunar pe unitatea generatoare de venituri (UGV) determinat ca raportul dintre veniturile totale ale fiecarui operator si numarul total mediu de servicii vandute: telefonie + Internet + Tv. Cu 11,4 euro/UGV/luna in anul 2015, fostul RomTelecom este pe primul loc urmat de RCS&RDS cu 8,5 euro/UGV/luna, DCS cu 7,9 euro/UGV/luna si UPC Romania cu 6,8 euro/UGV/luna, media pentru acesti operatori fiind de 9,2 euro/UGV/luna. Valoarea mare rezultata pentru RomTelecom se poate datora si unor tarife mai mari, dar si unei retele si infrastructuri de comunicatii cu acoperire nationala pe care o inchiriaza altor operatori.
Surpriza acestui grafic poate fi considerat faptul ca media venitului pe UGV din comunicatiile fixe in anul 2015, si nu numai, este mai mare decat cea din comunicatiile mobile, explicabil prin proportia mare, circa 54%, a cartelelor preplatite la comunicatiile mobile.
O alta surpriza poate fi considerat si operatorul RCS&RDS, care nu este ultimul in acest clasament, in ciuda faptului ca se vorbeste despre acesta ca un operator cu tarife scazute. Aceasta se poate datora pachetului maxim cu 2×3 servicii (telefonie fixa si mobila, Internet fix si mobil, Tv) oferit de operator, unei retele cu o acoperire tot mai mare, tot mai performanta, dar mai ales unor servicii din ce in ce mai performante (Internet cu viteza de 1Gb/s, etc.). Sa amintim si faptul ca RCS&RDS nu prezinta informatii separate despre comunicatiile fixe si ca atare s-au facut unele presupuneri prezentate la analiza comunicatiilor mobile.
Din grafic se mai observa si tendinta de scadere a venitului mediu pe UGV, aproape continua, cu o usoara imbunatatire in 2015, cauzata de competitia puternica dintre furnizorii de servicii de comunicatii fixe, dar mai ales de concurenta si substitutia care vine de la operatorii de retele de comunicatii mobile, serviciile la punct mobil (telefonie, Interent, Tv) devenind un inlocuitor tot mai frecvent al serviciilor la punct fix. Reducerea a fost favorizata si de criza economica inceputa in anul 2009, de maturitatea, stagnarea pietei.
Personal si eficienta – Numar mediu de angajati
Evolutia personalului operatorilor de comunicatii fixe a fost contradictorie. In timp ce fostul operator monopolist RomTelekom si-a redus continuu personalul dupa privatizarea din 1998 ajungand la o medie de 5.291 angajati in anul 2015 de la peste 52.100 in 1997 urmare a unui indelungat proces de restructurare, alti operatori, in cautarea dezvoltarii, au marit numarului personalului pe masura extinderii afacerii. Astfel RCS&RDS a ajuns la un total de 10.579 angajati pentru comunicatiile la punct fix dar si mobil, in medie, in anul 2015. UPC si DCS au pastrat oarecum constant numarul mediu al angajatilor in ultimii ani, (usoara scadere), 1.428, respectiv 1177 angajati, dupa ce UPC a avut fluctuatii de personal incepand cu 2006, adica dupa achizitia operatorului Astral Telecom.
UGV pe angajat
Eficienta personalului se poate masura si prin numarul de Unitati Generatoare de Venituri deservite de un angajat. UPC Romania pare cel mai eficient operator cu 1.349 UGV/angajat in anul 2015, valoare peste media pietei. La polul opus se situeaza DCS cu 425 UGV/angajat.
- Continuare la http://nicolaeoaca.blogspot.ro/