Analiza eficientei migratiei primarilor alesi
Din datele publice am reusit sa identific precis doar 301 de localitati in care se cunoaste ca un primar de PNL sau PDL a trecut la unul din partidele din arcul guvernamental.
Desi se stie ca au fost mult mai multe migratii, nu am reusit sa identific precis la ce primarii se refera acestea in anumite judete, unde probabil cenzura a functionat mai bine (spre exemplu: Giurgiu, Mehedinti, Salaj, Teleorman, Tulcea).
Cu toate acestea, este relevant faptul ca in cele 301 de primarii identificate, Victor Ponta a obtinut o medie a votului favorabil de 61,80%.
In 247 de localitati (din cele 301 unde au fost migratii) Victor Ponta a castigat cu o medie de 66,32%.
Klaus Iohannis a castigat in doar 54 din cele 301 de localitati.
Cum era de asteptat, ordonanta rusinoasa nu a avut un efect major in localitatile din Transilvania, ci preponderent in localitatile din judetele-bastion ale PSD, unde migrarea primarilor catre PSD/UNPR a avut ca efect un vot mai mare acordat lui Victor Ponta decat lui Klaus Iohannis in turul final.
Spre exemplu, doar intr-o localitate din Alba Victor Ponta a luat mai mult decat Klaus Iohannis, in timp ce la niciuna din Timis migratia primarilor nu a avut impact negativ asupra lui Klaus Iohannis.
Insa, in toate localitatile cu migratii din Arges, Botosani, Braila, Buzau, Dolj, Gorj, Neamt, Olt, Telorman, Valcea, Vaslui, Vrancea s.a. Vcitor Ponta a fost votat peste 50% in turul final.
Asadar, migratia alesilor locali (mai ales in cazul particular al primarilor din mediul rural) si-a atins obiectivul real, respectiv modificarea comportamentului la vot al cetatenilor respectivelor localitati in sensul cresterii ponderii votului acordat candidatului PSD.
Vezi tabelul cu migratia primarilor si scorurile obtinute de acestia peContributors.ro