Sari direct la conținut

Analiză FMI: Războiul provocat de Rusia va modifica în mod fundamental ordinea economică și geopolitică globală

HotNews.ro
Fondul Monetar International, Foto: Graeme Sloan / ddp USA / Profimedia
Fondul Monetar International, Foto: Graeme Sloan / ddp USA / Profimedia

Invazia Rusiei în Ucraina va afecta întreaga economie mondială prin încetinirea creșterii economice și creșterea inflației și ar putea remodela fundamental ordinea economică globală pe termen lung, a transmis Fondul Monetar Internațional, citat de FMI.

Dincolo de suferința umană și de fluxurile enorme de refugiați, războiul face să crească prețurile la alimente și energie, amplificând inflația și erodând valoarea veniturilor, perturbând totodată comerțul, lanțurile de aprovizionare și remitențele în țările vecine Ucrainei, a precizat FMI într-o postare pe site-ul său.

De asemenea, erodează încrederea mediului de afaceri și declanșează incertitudini în rândul investitorilor, ceea ce va duce la scăderea prețurilor activelor, la înăsprirea condițiilor financiare și ar putea declanșa ieșiri de capital de pe piețele emergente, a mai spus acesta.

„Conflictul este o lovitură majoră pentru economia globală care va afecta creșterea și va crește prețurile”, a precizat FMI.

Oficialii FMI spusese deja că se așteaptă să-și reducă prognozele anterioare, în care vorbea de o creștere economică globală de 4,4% în 2022. În postarea de marți, aceștia au sugerat că prognozele lor de creștere regională vor fi, de asemenea, probabil revizuite în scădere. FMI urmează să publice previziunile actualizate pe 19 aprilie.

„Războiul ar putea modifica în mod fundamental ordinea economică și geopolitică globală”

Țările cu expuneri directe în domeniul comerțului, turismului și finanțelor vor resimți o presiune tot mai mare, a precizat FMI, citând un risc mai mare de tulburări în unele regiuni, de la Africa Subsahariană și America Latină până la Caucaz și Asia Centrală.

În același timp, insecuritatea alimentară ar urma să crească și mai mult în unele părți din Africa și Orientul Mijlociu, unde țări precum Egiptul importă 80% din grâul lor din Rusia și Ucraina.

Pe termen mai lung, se arată în raport, „războiul ar putea modifica în mod fundamental ordinea economică și geopolitică globală, în cazul în care comerțul cu energie se va schimba, lanțurile de aprovizionare se vor reconfigura, rețelele de plată se vor fragmenta, iar țările vor regândi deținerile de monede de rezervă”.

FMI a prezis recesiuni profunde în Ucraina și Rusia și a afirmat că Europa ar putea înregistra întreruperi ale importurilor de gaze naturale și perturbări mai ample ale lanțului de aprovizionare. Europa de Est, care a absorbit majoritatea celor 3 milioane de persoane care au fugit din Ucraina, ar urma să înregistreze costuri de finanțare mai mari ca urmare.

Cum vor fi lovite țările de pe diferitele continente de valul de efecte economice și financiare

FMI afirmă că țările din Caucaz și Asia Centrală, care au legături comerciale și sisteme de plăți strânse cu Rusia, vor fi mai afectate de recesiune și de sancțiunile impuse de aceasta de la invazia din Ucraina, ceea ce va reduce comerțul, remitențele, investițiile și turismul.

În Orientul Mijlociu și în Africa, înrăutățirea condițiilor de finanțare externă ar putea stimula ieșirile de capital și ar putea afecta creșterea economică a țărilor cu niveluri ridicate ale datoriei și nevoi mari de finanțare, potrivit FMI.

Prețurile mai mari la energie și alimente, reducerea turismului și problemele de acces la piețele internaționale de capital ar amenința țările din Africa Subsahariană, care importă aproximativ 85% din grâu, o treime provenind din Rusia sau Ucraina.

Prețurile la alimente și energie reprezintă principalul canal de propagare în emisfera vestică, prețurile ridicate ale materiilor prime fiind susceptibile să accelereze semnificativ ratele deja ridicate ale inflației în America Latină, Caraibe și Statele Unite.

În Asia, cel mai mare impact va fi resimțit în rândul importatorilor de petrol din economiile ASEAN, India și economiile de frontieră, inclusiv unele insule din Pacific, în timp ce noile subvenții pentru carburanți ar putea atenua impactul în Japonia și Coreea, potrivit FMI.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro