Analiza: Turul doi – aritmetici false
Vad ca multi oameni adauga la procentele lui Ponta cele ale lui Vadim, cele ale lui Melescanu, cele ale lui Dan Diaconescu, etc. Calculul nu este corect. Dupa primul tur al alegerilor prezidentiale din 2009, Mircea Geoana obtinuse oficial sustinerea lui Crin Antonescu, Corneliu Vadim Tudor si a lui Hunor Kelemen. Acesti aliati cumulau 2,9 milioane voturi. Aproape cat Geoana insusi, scrie Barbu Mateescu, pe blogul lui, Sociollogica.
In turul doi au participat 1,9 milioane din votantii acestor candidati. Pana aici tot ar fi fost bine pentru candidatul PSD. Dar mai era un lucru.
540 de mii de oameni care proveneau din aceste electorate „aliate” s-au intors impotriva lui Geoana si de fapt impotriva vointei candidatului pe care-l sustinusera in primul tur, optand pentru Basescu in turul decisiv.
1,36 milioane l-au sustinut pe candidatul PSD.
Avantajul net al lui Geoana de pe urma aliantelor a fost de fapt de 1,36 – 0,54 = aproximativ 800 de mii.
Aproape tot acest avantaj a venit de la Antonescu.
Din 2,9 milioane de voturi virtuale s-au concretizat intr-un avantaj real doar 27,5%. (Daca vrei sa stii de unde a luat Basescu voturi pentru a elimina acest avantaj, da click aici si cauta la mijlocul postarii textul bolduit Tabara Basescu).
Sa recapitulam:
In 2009 Geoana (30%) credea ca adauga la zestrea sa electorala pe Antonescu (20%), pe Hunor (3,8%), pe Vadim (5,6%), adica inca 29%.
Nu a luat 59%, nici 55%, si nici macar 51%.
Unde suntem acum?
Ponta nu face coalitii acum pentru a-si mari in mod decisiv avantajul fata de Iohannis. Nu va reusi asa ceva. Consultantii lui de acum sunt in buna parte cei ai lui Geoana din 2009. Ei stiu ce si cum.
Ponta face coalitii pentru a calma un activ de partid sceptic si pesimist dintr-o multime de motive pe care nu le voi mentiona aici. Electoratele „aliate”, cu exceptia celui al lui Tariceanu, nu vor aduce cine stie ce avantaje hotaratoare.
Speranta lui Ponta este ca:
– votantii Elenei Udrea nu vor veni la vot contra lui
si
– votantii Monicai Macovei nu vor veni la vot contra lui
si
– ciocanul anti-PSD din turul doi (minim 200 mii voturi) nu se va activa la dimensiuni considerabile.
Aici se joaca alegerile, nu in aliante cu lideri care aduc 10-90 de mii de voturi avantaj net, daca si pe acelea.
Comenteaza pe blogul lui Barbu Mateescu, Sociollogica.