Sari direct la conținut

ANAT propune trecerea bacsisului pe nota de plata la restaurant

HotNews.ro

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) propune Ministerului Finantelor tiparirea bacsisului pe nota de plata din restaurante, informeaza Mediafax. Potrivit sursei citate, initiativa este agreata de o parte dintre proprietarii localurilor, care cred ca vor avea un control mai bun asupra veniturile restaurantului, si respinsa de altii, pe motiv ca se va incarca factura clientului.

„ANAT si FAPT cer Ministerului Finantelor legalizarea bacsisului in restaurante. Asta inseamna ca scot la alb si bacsisul chelnerului, care astfel va fi declarat si fiscalizat”, a declarat agentiei Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) si al Federatiei Asociatiilor Patronatelor din Turism (FAPT), pentru Mediafax, precizand ca restaurantele ar urma sa stabilesca nivelul „atentiei” platite chelnerilor, care trebuie sa fie undeva peste 10%, si astfel statul va colecta mai multe taxe si impozite.

„Multe restaurante vor renunta sa mai plateasca la negru chelnerii. Tinand la negru bacsisul, aceasta poveste nu ajuta nimanui”, a mai declarat Corina Martin, adaugand ca in mai multe tari, printre care si SUA, bacsisul in restaurante este legalizat si fiscalizat.

Parerile sunt insa impartite in randul reprezentantilor restaurantelor, unii dintre ei considerand ca o asemenea masura ar avea consecinte negative asupra consumului, mai arata Mediafax, citand opinii ale proprietarilor de restaurante.

Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), considera si el ca pot fi gasite variante mai bune prin care sa creasca incasarile bugetare: „Inainte sa fiscalizam bacsisul, ar trebui sa incercam sa fiscalizam toate tigarile si petrolul care intra in tara. Ar trebui mai intai sa ajutam economia sa mearga atat de bine incat restaurantele sa aiba vanzari si abia apoi sa punem bacsisul chelnerilor pe nota de plata.”

Simion Alb, directorul Biroului de promovare turistica a Romaniei in SUA si Canada, a declarat pentru agentia de presa citata ca se indoieste ca oferirea „unei compensatii suplimentare pentru chelneri reprezinta o ilegalitate. ‘Legalizand’ bacsisul, riscam sa dam un semnal gresit ca acesta este un drept, si nu o recompensa, care nu este garantata nici macar de oferirea unui serviciu exceptional. Si nici macar nu am reduce fluctuatia personalului din turism.”

Simion Alb a adaugat ca in cultura multor turisti straini care viziteaza Romania (austrieci, germani, scandinavi, francezi sau japonezi), bacsisul nu este o notiune comuna si nici respectata.

„Reglementarea activitatilor de hotelarie, alimentatie publica si transport pentru turisti este oricum, in opinia mea, excesiva, si nu stimuleaza nici cresterea calitatii serviciilor, nici investitiile. In SUA si Canada oferirea unei compensatii suplimentare este foarte comuna, insa bacsisul nu este legalizat, ci doar reglementat. Angajatorul poate sa plateasca personalului care primeste bacsis un salariu inferior salariului minim federal, iar salariatii care primesc bacsis au obligatia sa plateasca taxe pentru veniturile suplimentare din bacsis”, a mai spus Alb.

Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), se opune categoric introducerii bacsisului pe nota de plata precizand ca „daca il legalizeaza, il si impoziteaza si, in loc sa ia 10 lei chelnerul, va lua doar 5 lei. Aceasta masura ar lovi rau de tot in angajati si nu suntem de acord cu ea”, infomeaza Mediafax.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro