Sari direct la conținut

Angajatorii pot oferi salariaților abonamente la sala de fitness începând de miercuri. Cum poate fi evitată problema celor 400 de euro

HotNews.ro
Sala fitness, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
Sala fitness, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

Angajatorii pot oferi salariaților, începând de miercuri, 1 februarie, abonamente la sala de fitness, sume care nu vor fi taxate (este vorba despre Legea 34/2023). Acestea intră în plafonul de deduceri de 33%, dar în limita a 400 euro.

*Adică firmele nu vor plăti pentru acele sume impozit pe venit, contribuția la sănătate și la pensie.

De exemplu, dacă cineva este plătit cu salariul minim brut, adică 3.000 de lei, 33% reprezintă 990 lei. Angajatorul poate oferi facilitatea în limita a 990 lei/lună.

Pentru că este o problemă legstativă de când au reglementat acel 33%, nu va funcționa aplicarea unui abonament anual în practică, din punct de vedere fiscal, pentru că Ordonanța 16/2022 a fost scrisă prost, lucru constatat de Camera Consultanților Fiscali. Rămâne de văzut dacă Ministerul Finanțelor va veni cu o modificare a Codului fiscal.

Există totuși o soluție.

Angajatorii care doresc să ofere angajaților abonamente la sala de fitness, fără taxe, o pot face lunar. Adică angajatul să vină în fiecare lună cu abonamentul (factura).

Dacă presupunem că un abonament este 160 lei/lună, poate merge un an la sală, deoarece nu se atinge limita de 400 de euro/an. Dacă e peste 200 lei, cum e în anumite zone din Capitală, de exemplu, atunci va merge mai puține luni.

Consultantul fiscal Cornel Grama recomandă ca abonamentul să fie făcut pe firmă pentru salariati, ca să fie sigur angajatorul că banii se duc acolo.

Cum am spus, firma nu este obligată să facă asta. Este doar o opțiune. Până la urmă reprezintă un cost pentru ea.

Dacă nu vrea să ofere abonamentul la sala de fitness și plătește angajatul, acesta din urmă, spune Grama, poate să își deducă din baza impozabilă valoarea respectivă ca o deducere suplimentară și are un impozit redus cu 10% din costul abonamentului. Se va regăsi în salariul net.

Practic, dacă abonamentul este 140 – 200 lei, asta ar însemna 14-20 de lei.

Acest lucru trebuie cerut angajatorului și nu are motiv să refuze.

Citește și:

Vacanțele angajaților, masa de prânz ori sala de fitness pot fi plătite de angajatori fără taxe. Cum se aplică facilitatea

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro