Sari direct la conținut

ANI s-a autosesizat in cazul contractelor de 800.000 de euro date de Mazare la televiziunea prietenilor

HotNews.ro

Inspectorii Agentiei Nationale de Integritate investigheaza un posibil conflict de interese al primarului Radu Mazare. Agentia s-a autosesizat dupa ce pe 30 iulie, HotNews.ro a publicat o investigatie in care aratam ca Radu Mazare a semnat doua contracte de publicitate in valoare 800.000 de euro in favoarea companiei Soti Cable Neptun SRL. Cei 800.000 de euro au fost incasati de catre doi parteneri de afaceri ai lui Radu Mazare. Potrivit unor surse din cadrul ANI, ar exista un interes patrimonial al primarului Constantei care contravine legislatiei in vigoare.

Surse din cadrul ANI au declarat pentru HotNews.ro ca inspectorii Agentiei s-au autosesizat in cazul contractelor de publicitate incheiate intre Primaria Constanta si compania Soti Cable Neptun SRL, care detine postul de televiziune TV Neptun.

Potrivit reprezentantilor ANI, in acest caz sunt cercetate conflictele de interese ale primarului Mazare. Primarul municipiului Constanta a semnat doua contracte insumand peste 800.000 de euro, prin care sunt achizitionate servicii de publicitate de la compania Soti Cable Neptun SRL.

In aceasta companie, printre actionari se regasesc partenerii de afaceri ai lui Mazare. Potrivit reprezentantilor ANI, cu toate ca Mazare nu este actionar direct al societatii Soti Cable Neptun SRL ar exista un interes patrimonial al primarului, deoarece el este actionar la o alta companie, unde actionarii Soti Cable Neptun SRL detin parti sociale.

Contract intre prieteni

Pe 30 iulie, HotNews.ro a dezvaluit cum primarul Mazare a impartit cei 800.000 de euro din bugetul Primariei Constanta companiei Soti Cable Neptun SRL. Prin cele doua contracte, Primaria Constanta a achizitionat servicii de publicitate.

Printr-unul din contracte semnat in mai 2009, Primaria a achizitionat stiri si imagine pozitiva pe o perioada de patru ani pe postul de telviziune Tv Neptun. Radu Mazare nu apare direct in actionariatul companiei si nici in actionariatul firmelor care detin parti sociale in cadrul Soti Cable Neptun.

Mazare apare insa ca actionar al companiei Compress Group, societatea unde sunt actionari Sorin Strutinski şi Mihail Carciog, cei doi fiind actionari si administratori ai Soti Cable Neptun. Cei doi actionari si administratori ai Soti Cable Neptun reprezinta legatura intre afacerile primarului Mazare si achizitiile publice facute de Primaria Constanta.

Dosarul Nisipuri

Radu Mazare este cercetat de ANI si in alt dosar. Marti, 4 august, ANI a constatat starea de incompatibilitate a primarului Radu Mazare. Mai exact, Radu Mazare a detinut in paralel functia de primar si cea de administrator al companiei Nisipuri SA. Potrivit ANI, Mazare s-a aflat in stare de incompatibilitate intre 23.04.2003 si 06.11.2003.

Primarul PSD a declarat intr-o conferinta de presa ca, in realitate, aparitia lui ca administrator al Nisipuri SA reprezinta o greseala a angajatilor Oficiului National al Registrului Comertului. “Cei de la Registrul Comerţului au înregistrat greşit. La administrator, în loc de Mazăre Mihai au pus Mazăre Radu-Ştefan”, sustine primarul de Constanta.

Documentele de la ONRC spun insa alta poveste despre compania Nisipuri SA. In 1998 este infiintata societatea Nisipuri ca societate cu raspundere limitata adica SRL. Actul constitutiv al societatii in care Mazare apare ca asociat unic si fratele sau apare ca administaror este incheiat in 27.11.1998.

O greseala veche de 11 ani

Incheierea judecatoreasca din 1998
Incheierea judecatoreasca
 din 1998
Foto: HotNews.ro

In 9 decembrie 1998 se inregistreaza la ONRC Constanta (pe atunci ONRC functiona pe langa camera de comert a judetului) incheierea judecatoreasca unde se mentioneaza ca Radu Mazare este actionar si administrator al societatii Nisipuri SRL. Aceasta incheiere a ramas neschimbata la dosarul societatii de la ONRC pana in 30 iulie 2009. Potrivit reprezentantilor ONRC contactati de HotNews.ro, incheierea judecatorului din 1998 reprezinta buletinul de identitate al societatii.

Astfel ca, din 1998 pana in 2009 nimeni din cadrul companiei Nisipuri SA nu a sesizat faptul ca, potrivit incheierii judecatoresti din 1998, administrator al societatii este Radu Mazare. Acest aspect este cel putin ciudat avand in vedere ca la ONRC au fost inregistrate numeroase schimbari in cadrul societatii din 1998 si pana in prezent.

Cum de n-au sesizat eroarea?

Cea mai importanta fiind in 2003 cand societatea se transforma din SRL in SA. Prin incheierea de atunci se mentionaza si faptul ca administratorul companiei Radu Mazare este inlocuit cu Mazare Mihai. Astfel, prin aceasta incheiere judecatoreasca se recunoaste faptul ca pana in 6 noiembrie 2003 Radu Mazare a fost administrator al Nisipuri SRL.

Reprezentantii companiei lui Mazare nu au solicitat nici in acel moment si nici ulterior modificarea incheierii judecatoresti din 1998, pe care acuma in 2009 Mazare o declara eronata. Mai mult, in repetate randuri reprezentantii companiei Nisipuri au solicitat certificatul constatator al societatii pentru diferite operatiuni bancare.

In aceste certificate constatatoare sunt mentionate datele inscrise in 1998, adica Radu Mazare actiunar unic si administrator. In 30 iulie 2009, dupa ce Radu Mazare a fost instiintat de ANI ca a fost depistat in stare de incompatibilitate, reprezentantii Nisipuri SA au cerut ONRC Constanta modificarea incheierii judecatoresti din 1998, asta insa dupa 11 ani.

Vezi aici documentele de la ONRC

Documente:

Incheierea judectoreasca din 2003 (HotNews.ro, 05 Aug 2009) DOC, 1049592K

Incheierea judecatoreasca din 1998 (HotNews.ro, 05 Aug 2009) DOC, 555910K

  • Radu Mazare a mai declarat ca a luat cunostinta de investigatiile ANI din presa si nu a avut dreptul de a se apara. Potrivit documentelor de la ANI,  Mazare a fost instiintat prin trei adrese oficiale. Mai mult, in data de 13.07.2009 Ioana Focsa, avocatul care ii reprezinta interesele primarului, s-a prezentat la sediul ANI unde i-au fost prezentate documentele dosarului legat de incompatibilitate. 
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro