Sari direct la conținut

Anul mondial al astronomiei: inagurarea festiva

HotNews.ro

O mare si festiva adunare a inaugurat la Paris Anul Mondial al Astronomiei. Aproape 100 de persoane, o serie de laureati Nobel, oficialitati, conferinte, filme, un program ca de festival. Conferinte pe teme surpinzatoare. Cine a fost primul astronom care a desenat o harta a lunii? Cine a folosit pentru prima data luneta, chiar inainte de Galilei? Exista „universuri paralele”? Care sunt urmatoarele misiuni spatiale europene? Acestea si multe altele au fost conferintele cu care a fost inaugurat, in ultimele doua zile, Anul Mondial al Astronomiei. Mirel Barlan (Observatorul din Paris) a fost prezent la festivitatea de la sediul UNESCO si va trece in revista pentru dumneavoastra cele mai interesante momente.

R: Mare adunare, aproape 1000 de participanti, intrare „cu invitatie”, la inaugurarea festiva a Anului Mondial al Astronomiei. Cine a fost acolo?

Dr. Mirel Barlan (Observatorul din Paris): La sediul central UNESCO din Paris au fost prezenti aproape 1000 de participanti din 99 tari.

Organizatorii au avut initiativa ca delegatiile tarilor respective sa fie compuse (intre altele) si din studenti care sunt interesati sau au activitati legate de observatiile astronomice.

Sigla anului mondial al astronomiei
Foto: UNESCO

Astfel, peste 80 studenti au fost sponsorizati in totalitate pentru participarea la ceremonia de deschidere a Anului Mondial al Astronomiei si la simpozionul ce se va desfasura saptamana viitoare (tot la Paris, sediul UNESCO) ce va avea ca tema: Rolul Astronomiei in Societate si Cultura.

R: Dincolo de aspectul de festival, ceremonia de inagurare, ca si o mare parte din activitatile anului mondial al astronomiei au un scop educativ, nu? De fapt, care este obiectivul general?

Mirel Barlan: Anul 2009 va mobiliza astronomii profesionisti si amatori, pasionatii ai observatiilor

astronomice (si nu numai) si sa sensibilizeze populatia intregii planete la frumusetea si maretia unei nopti pline de stele.

Mai mult de jumatate din populatia intregii planete (adica peste trei miliarde locuitori) locuieste

in zone urbane, in care cerul este greu de observat datorita iluminatului public urban.

O buna parte din aceste miliarde nu au privit niciodata cerul

pentru a-l descoperi.

Unul din obiectivele unui anului mondial este de a sensibiliza populatia si administratiile tarilor participante la poluarea luminoasa (inutila de cele mai multe ori) a Terrei, si a propune solutii adecvate acestui aspect, mai ales in contextul unei politici ecologice si a unor reguli unanim acceptate.

R: Sa revenim insa la ceremonie, printre VIP-uri. Cum a fost?

Ceremonia de deschidere a fost moderata de Jean-Michel Jarre, ambasador de bune intentii la UNESCO si a fost deschisa de excelenta sa dl Koichiro Matsuura, director general UNESCO.

Uniunea Astronomica Internationala propune 11 proiecte majore, care sa se desfasoare in cat mai multe tari pe mapamond, si 7 programme speciale (http://www.astronomy2009.org/globalprojects/). La acestea se adauga initiativele la nivel national, regional, lingvistic sau continental.

Personal, consider ca implicarea tinerilor in toate aceste proiecte va fi esentiala; entuziasmul, capacitatea de improvizatie si de efort, abilitatea cu care pot transgresa frontiere (de cele mai multe ori formale) si mai ales dialogul pe care vor reusi sa-l impuna cu aceasta ocazie vor fi fundamentale

Cateva proiecte propuse pentru Anul mondial al astronomiei:

  • Descoperirea cerului nocturn
  • 100 ore de astronomie, observatii astronomice continue
  •  Patrimoniul astronomic mondial si inscrierea lui in rezolutiile internationale
  •  Favorizarea educatiei astronomice in tarile in curs de dezvoltare
  • Eliminarea segregarii in cercetare si accesul egal al femeilor in mediul stiintific
  • Expozitii si expozitii intinerante; cicluri de conferinte
  •  Realizarea de bloguri pe teme astronomice

Vom reveni cu amanunte despre conferintele tinute cu acest prilej si despre noutatile comunicate, in urmatoarele ore.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro